Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα7 συμβουλές για να χρησιμοποιείτε με ασφάλεια τη χλωρίνη

7 συμβουλές για να χρησιμοποιείτε με ασφάλεια τη χλωρίνη

Η χλωρίνη είναι εύχρηστη και αποτελεσματική για την απολύμανση επιφανειών, αλλά έχετε υπόψη σας μερικές προφυλάξεις ασφαλείας όταν χειρίζεστε αυτό το ισχυρό καθαριστικό. Το υποχλωριώδες νάτριο – ευρύτερα γνωστό ως “χλωρίνη χλωρίου” ή απλώς “χλωρίνη” – χρησιμοποιείται συχνά ως πρόσθετο πλυντηρίου για λευκαντικά είδη όπως σεντόνια, πετσέτες και λευκά μπλουζάκια. Ωστόσο, ενώ το λευκαντικό είναι εξαιρετικό για να διατηρεί τα λευκά υφάσματα καθαρά και φωτεινά, είναι επίσης ένα αποτελεσματικό απολυμαντικό. Θα το βρείτε μόνο του ή ως πρόσθετο σε ορισμένα καθαριστικά. Θα σας παρουσιάσω 7 συμβουλές για να χρησιμοποιείτε με ασφάλεια τη χλωρίνη!


προστατέψτε τον εαυτό σας από ερεθισμούς

Η χλωρίνη είναι διαβρωτική και ερεθιστική, επομένως θα χρειαστεί να λάβετε προφυλάξεις για να προστατέψετε το δέρμα, τα μάτια και τους πνεύμονές σας πριν την απολύμανση με χλωρίνη. Κρατήστε τη χλωρίνη μακριά από το δέρμα σας φορώντας μακριά λαστιχένια οικιακά γάντια. Στη συνέχεια, για να αποφύγετε την εισπνοή των αναθυμιάσεων, ανοίξτε ένα ή δύο παράθυρα (ένα εγκάρσιο ρεύμα είναι υπέροχο) ενώ απολυμαίνετε με χλωρίνη. Ο αερισμός του δωματίου θα βοηθήσει επίσης στην προστασία των ματιών σας από τις αναθυμιάσεις, αλλά εάν έχετε ένα ζευγάρι γυαλιά ασφαλείας, καλό είναι να τα φοράτε για πρόσθετη προστασία.

αραιώστε σωστά τη χλωρίνη

Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε λευκαντικό σε πλήρη ισχύ για την απολύμανση. Εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό όταν αραιώνεται. Μία σωστή αναλογία είναι η ανάμειξη ⅓ φλιτζανιού χλωρίνης με 4 λίτρα νερό. Αποφύγετε τη χρήση ζεστού νερού, το οποίο μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση επιπλέον αερίου χλωρίου στον αέρα.

αφαιρέστε τη βρωμιά πριν την απολύμανση με χλωρίνη

Η χλωρίνη δεν είναι καθαριστικό και δεν αφαιρεί τα λίπη και τη βρωμιά, επομένως θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα κατάλληλο καθαριστικό για όλες τις χρήσεις πριν την απολύμανση με τη χλωρίνη. Η εναλλακτική είναι να χρησιμοποιήσετε ένα εμπορικό προϊόν που περιέχει λευκαντικό. Εάν χρησιμοποιείτε ένα άλλο προϊόν με προσθήκη λευκαντικού, βεβαιωθείτε ότι η ετικέτα αναφέρει ότι είναι “απολυμαντικό” και ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες εφαρμογής. Αποφύγετε τα καθαριστικά που ισχυρίζονται ότι έχουν λευκαντικό «ασφαλές για το χρώμα», γιατί δεν περιέχουν χλωρίνη και δεν είναι αποτελεσματικά στο να σκοτώνουν τα μικρόβια.

μη βάζετε χλωρίνη σε μπουκάλι ψεκασμού

Εκτός και αν χρησιμοποιείτε καθαριστικό με σπρέι που συνοδεύεται από πρόσθετο λευκαντικό, μην ρίχνετε το αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάζετε τις επιφάνειες. Τα συνηθισμένα μπουκάλια ψεκασμού που μπορούν να αγοράσουν οι ιδιοκτήτες σπιτιού στα σούπερ μάρκετ διαθέτουν συχνά μεταλλικά εξαρτήματα που θα διαβρωθούν όταν έρθουν σε επαφή με χλωρίνη. Αυτή η διάβρωση μπορεί να δώσει στο σπρέι ένα σκουριασμένο χρώμα και μπορεί να μειώσει την απολυμαντική ισχύ του λευκαντικού. Ο καλύτερος τρόπος για να απολυμάνετε με το αραιωμένο μείγμα σας είναι να βουτήξετε ένα σφουγγάρι στο διάλυμα, να το στύψετε και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε το σφουγγάρι για να εφαρμόσετε το διάλυμα στην επιφάνεια. Αφήστε το να δράσει για 10 λεπτά πριν το ξεπλύνετε ή το σκουπίσετε με χαρτί κουζίνας.

χρησιμοποιήστε χλωρίνη μόνο σε μη πορώδεις επιφάνειες

Από το δάπεδο μέχρι την οροφή, μπορείτε να απολυμάνετε σχεδόν όλες τις μη πορώδεις επιφάνειες με ένα αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης. Για το πιο υγιεινό σπίτι, εστιάστε πρώτα σε επιφάνειες που αγγίζονται συχνά, όπως πάγκους, βρύσες, πόμολα πόρτας, συρτάρια, νεροχύτες, μπανιέρες και τουαλέτες. Μπορείτε επίσης να σκουπίσετε πλαστικά κουτιά παιχνιδιών, ντουλάπια, πόρτες και σφραγισμένα ή βαμμένα ξύλινα έπιπλα, αλλά αποφύγετε τα γυμνά ξύλινα και επικαλυμμένα έπιπλα. Η χλωρίνη μπορεί να προκαλέσει τη διόγκωση των κόκκων του γυμνού ξύλου και μπορεί να αφήσει λεκέδες στην ταπετσαρία. Για πορώδη αντικείμενα, χρησιμοποιήστε διαφορετικό τύπο απολυμαντικού που είναι ασφαλές για τα χρώματα και δεν θα βλάψει το αντικείμενο.

μην ανακατεύετε τη χλωρίνη με άλλα καθαριστικά

Ο ασφαλέστερος τρόπος να χρησιμοποιήσετε χλωρίνη είναι να την αναμείξετε με νερό. Όταν οι άνθρωποι συνδυάζουν χλωρίνη με αμμωνία, δημιουργούν τοξικές αναθυμιάσεις που μπορεί να προκαλέσουν διάφορα σωματικά συμπτώματα εάν εισπνευστούν, όπως πόνο στο στήθος, δύσπνοια, ακόμη και πνευμονία. Η ανάμειξη λευκαντικού με άλλα συστατικά όπως ξύδι ή οινόπνευμα μπορεί επίσης να παράγει επικίνδυνες αναθυμιάσεις. Επομένως η καλύτερη πορεία δράσης είναι να αναμειγνύετε τη χλωρίνη μόνο με καθαρό νερό.

αραιώστε τη χλωρίνη κατά την απολύμανση των πιάτων

Σύμφωνα με την Clorox, έναν κορυφαίο κατασκευαστή προϊόντων χλωρίνης, μπορείτε να απολυμάνετε με ασφάλεια πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπήρουνα με χλωρίνη χρησιμοποιώντας μειωμένη συγκέντρωση λευκαντικού. Ξεκινήστε πλένοντας και στεγνώνοντας πρώτα τα πιάτα όπως θα κάνατε συνήθως και στη συνέχεια αφήστε τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον δύο λεπτά σε ένα αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης που περιέχει 2 κουταλάκια του γλυκού χλωρίνη για κάθε 4 λίτρα νερού. Αφού αφαιρέσετε τα πιάτα από το διάλυμα χλωρίνης, αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα σε μια σχάρα πιάτων.

Πηγή: https://tospitakimou.gr/simboules-gia-to-spiti/xrhsimes-symvoyles/7-symvoyles-swsths-xrhshs-xlwrinhs/?fbclid=IwAR2jbgrQD1Be-FNhKvqJtJzA00qF1qXQ0MDIdLEgJx-omO4Ji3kteQciygU

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ