Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤο iPhone έχει «κρυφό» χάρτη και παρακολουθεί κάθε σου κίνηση - Μάθε...

Το iPhone έχει «κρυφό» χάρτη και παρακολουθεί κάθε σου κίνηση – Μάθε πώς να το απενεργοποιήσεις

Το iPhone σου παρακολουθεί τις κινήσεις σου σε πραγματικό χρόνο και μπορεί να δει που ακριβώς βρίσκεσαι χρησιμοποιώντας έναν κρυφό χάρτη.


Η ελάχιστα γνωστή λειτουργία είναι θαμμένη βαθιά στις Ρυθμίσεις του smartphone σου και παρακολουθεί αλλά και σου δείχνει τις τοποθεσίες που επισκέπτεσαι πιο συχνά τους τελευταίους μήνες.

 

Η λειτουργία κυκλοφόρησε πριν από μερικά χρόνια και αποτέλεσε αντικείμενο προς συζήτηση εξαιτίας ενός πρόσφατου viral βίντεο από το TikTok.

Ο χρήστης @techhackguy έστρεψε την προσοχή χιλιάδων χρηστών πάνω του, υποστηρίζοντας ότι τα iPhone «κατασκοπεύουν τους πάντες».

 

Τι είναι οι Σημαντικές Τοποθεσίες στο iPhone;

Το iPhone σου διαθέτει μια λειτουργία που ονομάζεται Υπηρεσίες Τοποθεσίας, η οποία χρησιμοποιεί την τοποθεσία σου για να βελτιώσει διάφορες λειτουργίες της συσκευής της.

Εκεί υπάρχουν οι Σημαντικές Τοποθεσίες, ένα κυλιόμενο αρχείο καταγραφής των κινήσεών σου στον πραγματικό κόσμο, οι οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την προσφορά άλλων υπηρεσιών.

Για παράδειγμα, εάν το iPhone σου γνωρίζει για τις καθημερινές σου μετακινήσεις, μπορεί να παρέχει προσαρμοσμένες πληροφορίες χρονισμού για το ταξίδι σου.

«Επιτρέψτε στο iPhone σας να μαθαίνει μέρη σημαντικά για εσάς, προκειμένου να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία στους Χάρτες, το Ημερολόγιο, τις Φωτογραφίες και άλλα», εξηγεί η Apple.

 

Είναι ασφαλείς οι Σημαντικές Τοποθεσίες στο iPhone;

Μπορεί να πανικοβάλλεσαι που η Apple κρατάει αρχείο καταγραφής κάθε σου κίνησης, αλλά πίστεψέ με δεν είναι αυτό που φαντάζεσαι.

«Οι σημαντικές τοποθεσίες είναι κρυπτογραφημένες και δεν μπορούν να διαβαστούν από την Apple», σύμφωνα με την Apple.

Αυτό σημαίνει ότι οι πληροφορίες τοποθεσίας αποθηκεύονται στο iPhone σου και κρυπτογραφούνται και αποσυνδέονται από εσένα εάν χρειαστεί να αλλάξεις συσκευή.

@techhackguy iPhone spying on everyone???? #fyp #iphonetricks #learnontiktok #iphonehacks #iphonetipsandtricks ♬ Forever – Labrinth

Κανένα άτομο δεν μπορεί να δει τις Σημαντικές Τοποθεσίες σου και δεν είναι προσβάσιμες ούτε μέσω του iCloud.

Και ακόμα κι αν ένας φίλος σου χρησιμοποιεί το iPhone σου, δεν μπορεί να μπει στις Σημαντικές Τοποθεσίες χωρίς πρώτα να ξεπεράσει το Face ID ή Touch ID.

Ωστόσο, εάν ανησυχείς μήπως ο σύντροφός σου σε πιάσει στα πράσα μπαίνοντας στις τοποθεσίες σου, μπορείς να συνεχίσεις την ανάγνωση για να μάθεις πώς μπορείς να τις απενεργοποιήσεις.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η επιλογή Σημαντικές Τοποθεσίες είναι ενεργοποιημένη, αν και πιθανότατα δεν το ήξερες μέχρι στιγμής. Ενεργοποιείται όταν ενεργοποιείς τις Υπηρεσίες τοποθεσίας κατά τη ρύθμιση του iPhone, αλλά είναι θαμμένες κάτω από πολλά επίπεδα Ρυθμίσεων, επομένως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα ότι υπάρχει.

 

Πώς θα βρεις τον χάρτη τοποθεσίας σου;

Αρχικά, πήγαινε στις Ρυθμίσεις και στη συνέχεια στην κατηγορία Απόρρητο. Μετά επίλεξε τις Υπηρεσίες Τοποθεσίας και προχώρησε στο τέλος της σελίδας, όπου θα βρεις τις Υπηρεσίες Συστήματος.

Πήγαινε στις Σημαντικές Τοποθεσίες, όπου θα σου ζητηθεί να κάνεις log in μέσω Face ID, Touch ID ή τον κωδικό σου. 

Εκεί θα δεις μια μακρά λίστα από τοποθεσίες, στην οποίες μπορείς να κάνεις κλικ για να δεις όλες τις φορές που έχεις βρεθεί εκεί και πότε ήταν αυτό. 

Όλες οι τοποθεσίες γράφουν ημερομηνία και ώρα και περιλαμβάνονται σε ένα χάρτη, στο πάνω μέρος της οθόνης. 

Πώς να διαγράψεις τις Σημαντικές Τοποθεσίες;

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να καθαρίσεις τις Σημαντικές Τοποθεσίες στο iPhone σου.

Ο πρώτος είναι απενεργοποιώντας εντελώς την υπηρεσία από το μενού, αν και αυτό σημαίνει ότι θα χάσεις κάποιες αρκετά χρήσιμες λειτουργίες χαρτογράφησης.

Εναλλακτικά, μπορείς απλώς να πατήσεις Εκκαθάριση Ιστορικού, διαγράφοντας όλες τις μέχρι στιγμής καταχωρημένες τοποθεσίες. 

 

Tags : tech

Κατερίνα Ταλιαδούρου 24 March 2022

Πηγή: https://ipop.gr/tech/to-iphone-echei-kryfo-charti-kai-parakoloyth/?fbclid=IwAR0Ch7_kf0REimQRhUkftL116IAx_SBahqyoxXFOayv51pPkdfO_qJy-A70

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ