Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤο παιδικό άσθμα οφείλεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση μία στις τρεις περιπτώσεις

Το παιδικό άσθμα οφείλεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση μία στις τρεις περιπτώσεις

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, μία στις τρεις περιπτώσεις παιδικού άσθματος οφείλεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Η μελέτη, η οποία είναι η μεγαλύτερη στο είδος της, εξέτασε δεδομένα από περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά σε 16 χώρες.


Τα ευρήματα προσθέτουν στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που συνδέουν την ατμοσφαιρική ρύπανση με μια σειρά προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου, ακόμη και της γνωστικής εξασθένησης.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική μελέτη που επιβεβαιώνει αυτό που υποπτευόμασταν εδώ και καιρό», λέει η Δρ Μαρία Νέιρα, διευθύντρια δημόσιας υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης και κάθε έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, όσο μικρή κι αν είναι, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας».

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Κρις Κάρλστεν, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, λέει ότι τα ευρήματα θα πρέπει να είναι μια «αφύπνιση» για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

«Αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί παγκόσμιες λύσεις», λέει. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να μειώσουμε τις εκπομπές των ρύπων που προκαλούν αυτήν την υγειονομική κρίση».

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν για να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, της βελτίωσης των δημόσιων συγκοινωνιών και της προώθησης ενεργών ταξιδιών, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο.

Αλλά ο Δρ Neira λέει ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα «σύνθετο πρόβλημα» που απαιτεί δράση σε πολλαπλά μέτωπα.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα από όλες τις πλευρές», λέει. «Αυτό σημαίνει συνεργασία με τον τομέα των μεταφορών, τον ενεργειακό τομέα και τον αγροτικό τομέα, μεταξύ άλλων».

Το παιδικό άσθμα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να έχει δια βίου αντίκτυπο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι η πιο κοινή χρόνια παιδική ασθένεια, επηρεάζοντας περίπου 6,1 εκατομμύρια παιδιά.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για το άσθμα, μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή και αποφεύγοντας τους πυροδοτητές. Ωστόσο, η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να είναι αναπόφευκτο έναυσμα για πολλά παιδιά.

«Αυτό είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για όλους μας», λέει ο Δρ Κάρλστεν. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τις βλαβερές συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ