Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤο πρωινό παχαίνει ή αδυνατίζει τελικά;

Το πρωινό παχαίνει ή αδυνατίζει τελικά;

Εσύ όταν ξυπνάς το πρωί τρως τίποτα ή μένεις νηστικός; Τελικά το πρωινό παχαίνει, αδυνατίζει και σου προσφέρει κάτι στην προσπάθειά σου να αδυνατίσεις, όταν το τρως; 


Πολλοί που κάνουν δίαιτα παραλείπουν το πρωινό γεύμα, νομίζοντας πως θα τους προσθέσει παραπάνω θερμίδες που δεν χρειάζονται. Άλλοι από την άλλη προτιμούν να τρώνε καλό πρωινό για να μην πεινάσουν εύκολα μετά. Τελικά, όμως, τι ισχύει; Να τρως πρωινό όταν κάνεις δίαιτα ή όχι;

Το πρωινό παχαίνει τελικά;

Φυσικά υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες που στηρίζουν την κατανάλωση του πρωινού κι άλλες που είναι κατά αυτού του γεύματος. Όμως, τελικά σε παχαίνει το πρωινό όταν το τρως;

Μελέτες έχουν δείξει, λοιπόν, πως όταν τρως το πρωί ο οργανισμός “καίει” μέχρι και διπλάσιες θερμίδες απ’ ό,τι αν κατανάλωνες το ίδιο γεύμα κάποια άλλη ώρα της ημέρας, όπως το βράδυ.

Φυσικά για να μην παχύνεις παίζει ρόλο η ποιότητα κι η ποσότητα του πρωινού σου, καθώς υπάρχουν παγίδες και στο πρωινό. Ποιες είναι οι παγίδες αυτές; Το να μην καταναλώνεις σωστό πρωινό, αλλά να παίρνεις έξτρα θερμίδες από το γεύμα σου αυτό χωρίς λόγο.

Το σωστό πρωινό

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει τι τρως το πρωί. Είναι απαραίτητο να τρως σπίτι και να μην αγοράζεις απ’ έξω έτοιμα τρόφιμα, ακόμα και τυρόπιτες, γιατί θα σου προσθέσουν παραπάνω θερμίδες που δεν χρειάζεσαι.

Για να μην πάρεις πολλές θερμίδες το πρωί, το πρωινό σου πρέπει να περιέχει πρωτεΐνη, γαλακτοκομικά, καλούς υδατάνθρακες και μερικά καλά λιπαρά, όπως ωμέγα 3.

Από τι άλλο εξαρτάται το αν θα σε παχύνει το πρωινό σου; 

Πέρα από το γεγονός ότι το πρωινό σου πρέπει να είναι ποιοτικό, σημασία έχει και η σωματική άσκηση. Όταν “καις” περισσότερες θερμίδες μες τη μέρα κι έχει μεγάλη σωματική δραστηριότητα, τότε μπορείς να αυξήσεις λίγο το πρωινό σου, χωρίς να υπερβάλλεις βέβαια.

Ρόλο, βέβαια, παίζει και το DNA, όπως και το φύλο. Οι γυναίκες “καίνε” λιγότερες θερμίδες από τους άντρες, ενώ οι πιο ψηλοί άνθρωποι “καίνε” επίσης περισσότερες θερμίδες και πιο εύκολα. Γι’ αυτό το λόγο, ανάλογα με το σωματότυπό σου, το φύλο και την καθημερινή σωματική σου δραστηριότητα μπορείς να καταναλώνεις μεγαλύτερη ποσότητα πρωινό ή όχι. Φυσικά, αυτό θα πρέπει να περιέχει πρωτεΐνη, γαλακτοκομικά, καλούς υδατάνθρακες και μερικά καλά λιπαρά κι όχι να αποτελείται για παράδειγμα μόνο από καφέ, κουλουράκια, τοστ και τυρόπιτες. Όλα με μέτρο!

Πηγή: https://ipop.gr/fitness/to-proino-pachainei-i-adynatizei-telika/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ