Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤι είναι το κεφίρ και πώς μπορείς να το εντάξεις στην διατροφή...

Τι είναι το κεφίρ και πώς μπορείς να το εντάξεις στην διατροφή σου; Τα οφέλη του στην υγεία

Πρόσφατα ενέταξα στη διατροφή μου το κεφίρ και πραγματικά τα οφέλη του είναι τόσα πολλά που ούτε μπορούσα να τα φανταστώ! Σήμερα, λοιπόν, αποφάσισα να μοιραστώ την εμπειρία μου μαζί σου για να κάνω την διατροφή σου ακόμα πιο υγιεινή! Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά όμως! Τι είναι το κεφίρ και πώς μπορείς να το εντάξεις στην διατροφή σου;


Το όνομα κεφίρ προέρχεται από την τουρκική λέξη «keyif», η οποία αναφέρεται στο «καλό συναίσθημα» που αποκτά ένα άτομο αφού το πιει. 

 

Μερικοί άνθρωποι αποδίδουν τα πιθανά οφέλη του κεφίρ για την υγεία στην περιεκτικότητά του σε προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι ευεργετικά είδη βακτηρίων και άλλων μικροβίων.

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθεις τι είναι το κεφίρ, τα οφέλη του για την υγεία και πώς μπορείς να το εντάξεις στην καθημερινότητά σου.

 

Τι είναι το κεφίρ;

Το κεφίρ είναι ένα είδος γαλακτοκομικού προϊόντος που έχει υποστεί ζύμωση. Οι άνθρωποι το φτιάχνουν προσθέτοντας βακτήρια και καλλιέργειες ζύμης στο γάλα. Οι καλλιέργειες τρέφονται με τα φυσικά σάκχαρα του γάλακτος, αυτό τους επιτρέπει να πολλαπλασιαστούν, δημιουργώντας ένα ποτό που έχει υποστεί ζύμωση.

Ποια είναι τα οφέλη του κεφίρ για την υγεία;

Η έρευνα για τα οφέλη του κεφίρ για την υγεία βρίσκεται ακόμα σε πρώιμα στάδια, αλλά ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στα εξής:

Έλεγχος σακχάρου στο αίμα

Mία μικρή μελέτη του 2015 στο Ιράν συνέκρινε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης κεφίρ και γάλακτος που έχει υποστεί συμβατική ζύμωση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν κεφίρ είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από εκείνους που κατανάλωναν γάλα συμβατικής ζύμωσης.

Μια ανασκόπηση του 2020 δείχνει ότι το κεφίρ θα μπορούσε να έχει μια σειρά από οφέλη για άτομα με διαβήτη και παχυσαρκία. Μπορεί να τροποποιεί τους δείκτες που σχετίζονται με τον διαβήτη. Ωστόσο, απαιτείται έρευνα μεγαλύτερης κλίμακας για να υποστηριχθεί αυτό.

Μείωση της χοληστερόλης

Μια μελέτη του 2017 εξέτασε αλλαγές στα επίπεδα χοληστερόλης μεταξύ των γυναικών με παχυσαρκία που έπιναν γάλα με χαμηλά λιπαρά ή κεφίρ. Οι συμμετέχοντες έπιναν είτε δύο μερίδες γάλακτος χαμηλών λιπαρών την ημέρα ή τέσσερις μερίδες κεφίρ.

Μετά από 8 εβδομάδες, όσοι έπιναν κεφίρ εμφάνισαν σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα ολικής χοληστερόλης τους και στα επίπεδα λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλης, σε σύγκριση με όσους έπιναν μόνο δύο μερίδες την ημέρα γάλα χαμηλών λιπαρών. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τέσσερις μερίδες την ημέρα γάλα χαμηλών λιπαρών είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.

Τα προβιοτικά στο κεφίρ μπορεί να παίζουν ρόλο στο πόση χοληστερόλη απορροφά το σώμα από τα τρόφιμα. Μπορεί επίσης να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα παράγει, επεξεργάζεται και χρησιμοποιεί τη χοληστερόλη.

Τι είναι το κεφίρ

Freepik

 

Πεπτική υγεία

Το έντερο περιέχει πολλά είδη μικροοργανισμών. Μερικά από αυτά τα είδη έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στο σώμα, ενώ άλλα μπορούν να προκαλέσουν βλάβη.

Τα προβιοτικά τρόφιμα περιέχουν μερικά από τα ίδια ευεργετικά είδη βακτηρίων που ζουν στον πεπτικό σωλήνα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση μιας καλής ισορροπίας των ειδών. Ωστόσο, οι επιστήμονες εξακολουθούν να μαθαίνουν πώς λειτουργεί αυτό.

Μια μελέτη σε ζώα το 2018 διαπίστωσε ότι το συμπλήρωμα κεφίρ μπορεί να βελτιώσει την αναλογία των καλών προς τα επιβλαβή βακτήρια στο έντερο και να μειώσει τη σωματική κόπωση κατά τη διάρκεια της άσκησης. 

Διατροφική αξία του κεφίρ

Η θρεπτική αξία του κεφίρ και των προβιοτικών που περιέχει ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τα συστατικά και την τεχνική της ζύμωσης. Το παραδοσιακό κεφίρ γάλακτος αποτελείται από περίπου:

  • 90% νερό
  • 6% φυσικά σάκχαρα
  • 3,5% λιπαρά
  • 3% πρωτεΐνη

Το κεφίρ περιέχει επίσης μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα, όπως:

  • βιταμίνες Β
  • βιταμίνη C
  • Βιταμίνη Α
  • βιταμίνη Κ
  • μαγνήσιο
  • ασβέστιο
  • κάλιο

Αυτά είναι τα 6 πιο υγιεινά φασόλια και όσπρια που πρέπει να εντάξεις τώρα στην διατροφή σου

Πώς να χρησιμοποιήσεις το κεφίρ

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κεφίρ με τον ίδιο τρόπο όπως το γάλα και το γιαούρτι. 

  • πίνοντάς το παγωμένο σε ένα ποτήρι
  • ρίχνοντάς το πάνω σε δημητριακά ή βρώμη
  • προσθέτοντάς το στα smoothies (μπορείς να δοκιμάσεις να κάνεις smoothie με μπανάνα, είναι το αγαπημένο μου)
  • τρώγοντάς το με φρούτα

 

Tags : Diet

Κατερίνα Ταλιαδούρου 16 March 2022

.

Πηγή: https://ipop.gr/health/ti-einai-to-kefir-kai-pos-mporeis-na-to/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ