Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤι είναι ο παρβοϊός και πώς να προστατέψεις τον σκύλο σου από...

Τι είναι ο παρβοϊός και πώς να προστατέψεις τον σκύλο σου από αυτήν την σοβαρή μολυσματική ασθένεια

Ο παρβοϊός του σκύλου είναι η κύρια αιτία θανάτου από μολυσματικές ασθένειες μεταξύ των οικόσιτων σκύλων παγκοσμίως. Ο ιός που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1978 είναι εξαιρετικά μολυσματικός και δυνητικά θανατηφόρος γαστρεντερικός (GI) νόσος που επηρεάζει κυρίως κουτάβια και έφηβους σκύλους – κυρίως εμβολιασμένους – αλλά μπορεί να μεταδοθεί και σε ενήλικους σκύλους κατά καιρούς.


 

Τι είναι ο παρβοϊός; Η μολυσματική ασθένεια που προσβάλει τους σκύλους

Ο παρβοϊός του σκύλου θεωρείται πιο απειλητικός για τα κουτάβια μεταξύ του απογαλακτισμού και της ηλικίας των 6 μηνών. (Διαβάστε επίσης: Αγαπητοί γονείς κατοικίδιων, εδώ είναι 5 πιο σημαντικοί εμβολιασμοί για τα σκυλιά σας)

 

Αυτό που το κάνει ακόμη πιο μεταδοτικό είναι ότι ο ιός παραμένει στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα και αρχίζει να αποβάλλεται μέσα σε μόλις 4-5 ημέρες από τη μόλυνση, ακόμη και πριν ο προσβεβλημένος σκύλος έχει ορατά συμπτώματα. Η αποβολή συνεχίζεται καθ’ όλη την περίοδο της ασθένειας και έως και 10 ημέρες μετά την ανάρρωση.

Οι ειδικοί λένε ότι είναι σημαντικό να βάλετε σε καραντίνα τον σκύλο ή το κουτάβι σας εάν προσβληθεί από παρβοϊό για να προστατέψετε άλλους σκύλους από τον παρβοϊό.

Παρβοϊός: Τα συμπτώματα και η θεραπεία

Τα συμπτώματα του παρβοϊού ξεκινούν με απώλεια όρεξης, πυρετό ή χαμηλή θερμοκρασία και κλιμακώνονται σε έμετο και σοβαρή διάρροια, συχνά αιματηρή.

Τα μολυσμένα σκυλιά ή κουτάβια απαιτούν άμεση κτηνιατρική φροντίδα, καθώς οι περισσότεροι θάνατοι συμβαίνουν μέσα σε μόλις 48-72 ώρες μετά τα πρώτα σημάδια της ασθένειας. Επιπλέον, η θεραπεία δεν είναι μόνο αρκετά δαπανηρή αλλά έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας έως και 30%.

Πώς να προστατέψεις τον σκύλο σου από τον παρβοϊό

 Ο σκυλίσιος παρβοϊός είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στο εξωτερικό περιβάλλον. Τα εκτροφεία είναι περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου, που σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουν ένα αρχικό εμβόλιο ενώ βρίσκονται ακόμη στον χώρο. Αυτό θα συμβάλλει στην αποτροπή της εξάπλωσης του σκυλίσιου παρβοϊού στα κουτάβια.

Το ίδιο ισχύει και για τα κυνοτροφεία, όπου πολλοί άγνωστοι σκύλοι βρίσκονται στο ίδιο περιβάλλον. Για να καταπολεμηθούν τυχόν εστίες, τα κυνοτροφεία εφαρμόζουν αυστηρά υγειονομικά μέτρα, όπως:

  • Διασφάλιση ότι το κτίριο έχει σχεδιαστεί με τον σωστό τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των εξής:
  • Εφαρμογή της αρχής της «προωθητικής ροής», που σημαίνει ότι υιοθετείται ένα κύκλωμα μονής κατεύθυνσης, από τον τομέα με τα ζώα με τον υψηλότερο κίνδυνο προς τον τομέα με τα ζώα με τον χαμηλότερο κίνδυνο
  • Τα υλικά του κυνοτροφείου είναι ανθεκτικά, αδιαπέραστα (αντιολισθητικά για το δάπεδο), λεία, μονωτικά, εύκολα στην αποσυναρμολόγηση και τον καθαρισμό
  • Κατάτμηση – ειδικοί τομείς για μητρότητα, καραντίνα και ιατρείο

Θα πρέπει επίσης να υπάρχει ένα πρωτόκολλο για τον κατάλληλο καθαρισμό και την απολύμανση.

 

Tags : Feature

Αγγελίνα Μάνου 13 March 2022

Πηγή: https://ipop.gr/pets/ti-einai-o-parvoios-kai-pos-na-prostate/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ