Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤο χειρότερο δεν είναι το «θέλω να χωρίσουμε», αλλά το ότι επιλέγουν...

Το χειρότερο δεν είναι το «θέλω να χωρίσουμε», αλλά το ότι επιλέγουν να σε βγάλουν από τη ζωή τους σε μια στιγμή

Δεν είναι τυχαίο που λένε ότι ο χωρισμός είναι ένας μικρός θάνατος. Ο πόνος κάθε φορά που χωρίζεις είναι αβάσταχτος, όμως το χειρότερο δεν είναι η κλασσική φράση που ακούς, «θέλω να χωρίσουμε», αλλά η σημασία της, αφού από πίσω κρύβεται και το «δεν θέλω να σε ξαναδώ», «θέλω να σταματήσουμε να μιλάμε», ακόμα και το «δεν σε θέλω πια στη ζωή μου». Και μετά αναρωτιέσαι, πώς βγάζεις κάποιον από τη ζωή σου τόσο εύκολα;


Φυσικά δεν μιλάω για επιπόλαιες, πολύ μικρές ή τοξικές σχέσεις, αλλά για εκείνες στις οποίες έχεις αναπτύξει έντονα συναισθήματα για τον άλλο, έχετε μοιραστεί εμπειρίες, έχετε βιώσει πράγματα που μόνο εσείς οι δύο μπορείτε να ξέρετε και κανείς άλλος. Όταν μια σχέση είναι τοξική και σου κάνει περισσότερο κακό απ’ ό,τι καλό, φυσικά και πρέπει να προσπαθήσεις να μείνεις μακριά από τον άλλο, όσο δύσκολο κι αν είναι. Αλλά όταν η σχέση είναι υγιής, πώς βγάζεις κάποιον από τη ζωή σου τόσο εύκολα; Πώς λες «θέλω να χωρίσουμε» και καταστρέφεις ό,τι έχετε ζήσει;

Λόγοι υπάρχουν, το ξέρω, όπως απιστία, ρουτίνα στη σχέση, απόσταση, το να σου τελείωσαν τα συναισθήματα, το να σου άρεσε κάποιος άλλος, το να θες να δοκιμάσεις κάτι άλλο ή να μείνεις για λίγο single, ακόμα και το να θες να βρεις τον εαυτό σου, και πολλοί, πολλοί ακόμα λόγοι, που δεν χρειάζεται να τους αναφέρουμε αυτή τη στιγμή. Λόγοι για να χωρίσεις υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν, όμως δεν είναι αυτό το νόημα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ποιο είναι; Το πόσο εύκολα ή δύσκολα διώχνεις κάποιον από τη ζωή σου.

Ξέρεις, υπάρχει και η περίπτωση να χωρίσεις επειδή το θέλουν και οι δύο, που είναι και η καλύτερη. Βλέπετε ότι κάτι δεν πάει καλά, το συζητάτε και τέλος, αυτό ήταν. Και υπάρχει και ο βίαιος τρόπος. Ξυπνάς μια μέρα, νομίζεις πως όλα είναι καλά και έρχεται και σου λέει ξαφνικά τη γνωστή φράση «θέλω να χωρίσουμε». Σοκ.

Και επειδή είναι δύσκολο να κρατήσεις επαφή με πρώην, ειδικά εφόσον υπάρχουν συναισθήματα, ακολουθεί και η διακοπή κάθε είδους συνομιλίας, επαφής, οτιδήποτε κάνατε μαζί. Πόσος πόνος; Αν το έχεις βιώσει έστω και μία φορά, σίγουρα αυτή τη στιγμή θα νιώσεις έστω και λίγο την καρδιά σου να ραγίζει, γιατί ξέρεις καλά πως όλα τα παραπάνω είναι αλήθεια. Κανείς δεν σου λέει «θέλω να χωρίσουμε, αλλά να μείνουμε φίλοι» ή «να συνεχίσουμε να μιλάμε» ή «ό,τι θες είμαι εδώ για σένα» και το εννοεί. Δεν το εννοεί. Όλοι κάποια στιγμή χάνονται. Άλλες φορές μετά από λίγες μέρες, άλλες μετά από μερικούς μήνες κι άλλες ίσως και μετά από κάνα χρόνο, αλλά πάντα στο τέλος μένεις μόνος σου. Εσύ και η πληγωμένη σου καρδιά.

Αν κάνεις αυτό το λάθος μετά από έναν χωρισμό, τότε καμία σχέση σου δε θα επιβιώσει

Και ξέρεις κάτι; Δεν σου τα λέω επειδή κι εγώ έχω πονέσει και θέλω να μοιραστούμε τους πόνους μας, αλλά επειδή αφενός πρέπει να είσαι προσεκτική στα σημάδια, γιατί συνήθως υπάρχουν, ώστε να προετοιμάσει τον εαυτό σου και να το συζητήσεις με τον άλλο πριν σου έρθει ξαφνικό, και αφετέρου γιατί ούτε εσύ είναι ωραίο να το κάνεις σε κάποιον άλλο.

Το να βγάζεις κάποιον από τη ζωή σου, είτε είναι φίλος, είτε σύντροφος, είτε συγγενής, επειδή μόνο εσύ το θες και το αποφάσισες κι όχι και ο άλλος, είναι βίαιο. Γιατί; Διότι πολύ απλά εκείνη τη στιγμή που το κάνεις του βιάζεις την ψυχή κι αυτός ο βιασμός δεν αντέχεται. Υποχρεώνεις έμμεσα ή άμεσα τον άλλο να μην σου στείλει μήνυμα, να μην σε ξαναδεί, να μην σε αγγίξει, να μην σε φιλήσει, όσο κι αν το θέλει, επειδή πήρες μια απόφαση. Μήπως, όμως, αυτή η απόφαση θα έπρεπε να είχε περισσότερη σημασία και για τον άλλο; Μήπως δεν ήσουν τόσο καιρό μόνος σου στη σχέση για να αποφασίζεις και να πράττεις;

Θα μπορούσα να πω πολλά ακόμη για αυτό το θέμα, όμως δε θέλω να σε συγχύσω ή στεναχωρήσω περισσότερο. Απλά να θυμάσαι πως δεν είναι έτσι οι ανθρώπινες σχέσεις, δεν είμαστε μόνοι μας και καλό είναι να λαμβάνουμε υπόψιν και τον άλλο σε κάθε μας απόφαση, μικρή ή μεγάλη. Γιατί στη σχέση πάντα είναι δύο κι όχι ένας και η συζήτηση συνήθως είναι καλύτερη από την ανακοίνωση των αποφάσεων.

Λίγη τροφή για σκέψη πριν ξαναπείς τη φράση «θέλω να χωρίσουμε».

ΥΓ: Πάντα υπάρχει χρόνος και χώρος για να γίνεσαι καλύτερος και να διορθώνεις τα λάθη σου. Το να πληγώνεις τους άλλους και τον εαυτό σου, όμως, δεν είναι λύση.

Άρτεμις Σκούφου 2 October 2021

Πηγή: https://ipop.gr/relationships/to-cheirotero-den-einai-to-thelo-na-chori/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ