Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΟστεοαρθρίτιδα: Τι είναι και πώς να την αντιμετωπίσετε

Οστεοαρθρίτιδα: Τι είναι και πώς να την αντιμετωπίσετε

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια κοινή μορφή ασθένειας των αρθρώσεων που επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών, φύλων και εθνοτήτων. Προκαλείται από τη διάσπαση του χόνδρου που βοηθά στην προστασία των αρθρώσεων και των οστών. Καθώς ο χόνδρος φθείρεται, τα οστά και οι αρθρώσεις εκτίθενται και αρχίζουν να τρίβονται το ένα πάνω στο άλλο, προκαλώντας πόνο και δυσκαμψία. Με την πάροδο του χρόνου, η πάθηση μπορεί να οδηγήσει σε προοδευτική αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα.


Η οστεοαρθρίτιδα είναι πιο συχνή σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ειδικά σε αυτούς που είχαν προηγούμενους τραυματισμούς στις αρθρώσεις ή έχουν εμπλακεί σε εργασίες έντασης εργασίας. Οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν τη νόσο από τους άνδρες. Άλλοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τη γενετική και την ηλικία.

Το πιο κοινό σύμπτωμα της οστεοαρθρίτιδας είναι ο πόνος και η δυσκαμψία στις αρθρώσεις. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν οίδημα και μειωμένο εύρος κίνησης. Τα άτομα με την πάθηση μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν δυσκολίες με δραστηριότητες όπως το ανέβασμα σκαλοπατιών, το περπάτημα και η εκτέλεση καθημερινών εργασιών.

Για τη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας, ένας γιατρός συνήθως θα πάρει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση. Οι ακτινογραφίες και άλλες απεικονιστικές εξετάσεις μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να αποκλειστούν άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα.

Η θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα θα περιλαμβάνει γενικά συνδυασμό φαρμάκων, φυσικοθεραπείας και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) συχνά συνταγογραφούνται για να βοηθήσουν στη διαχείριση του πόνου και στη μείωση της φλεγμονής. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των μυών γύρω από την πάσχουσα άρθρωση, ενώ οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση, η απώλεια βάρους και η μείωση του στρες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κινητικότητας και στη μείωση του πόνου.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ