Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤα λάθη που κάνεις όταν ξεπαγώνεις το κρέας -κι όχι μόνο- και...

Τα λάθη που κάνεις όταν ξεπαγώνεις το κρέας -κι όχι μόνο- και οι κίνδυνοι που κρύβουν για την υγεία σου!

 

Μπορεί να βάζεις κι εσύ αρκετά τρόφιμα στην κατάψυξη για να διατηρηθούν και να τα χρησιμοποιήσεις την κατάλληλη στιγμή. Τι γίνεται, όμως, όταν φτάνει αυτή η στιγμή που θέλεις να τα μαγειρέψεις; Όσα πρέπει ν’ αποφεύγεις όταν ξεπαγώνεις τρόφιμα!


Μπορεί να έχεις βάλει στην κατάψυξη από λαχανικά μέχρι και κρέας ώστε να διατηρηθούν για μεγαλύτερο διάστημα και να μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις όποτε θέλεις για τη μαγειρική σου.

Αλλά πώς θα τα ξεπαγώσεις; Μερικές φορές ξεχνάς να τα βγάλεις από την προηγούμενη μέρα και προσπαθείς να βρεις γρήγορες λύσεις για να τα βάλεις στην κατσαρόλα.


Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που θα πρέπει να προσέξεις.

 

Όσα πρέπει ν’ αποφύγεις όταν ξεπαγώνεις τρόφιμα

Μην βάζεις τα παγωμένα τρόφιμα -ειδικά το κρέας- κάτω από ζεστό νερό

Σίγουρα θα σου έχει συμβεί να βγάλεις το στήθος κοτόπουλο από την κατάψυξη τελευταία στιγμή και να το ξεπαγώσεις αφήνοντάς το κάτω από τρεχούμενο νερό.

Ωστόσο, μην το κάνεις! Μπορεί κατά λάθος και εν αγνοία σου, να αυξήσει σημαντικά τη θερμοκρασία των τροφίμων και τελικά να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία σου, λόγω των βακτηριδίων που πολλαπλασιάζονται.

Ακόμη κι αν αυτή η θερμοκρασία ανέβει υπερβολικά σε συγκεκριμένες περιοχές του τροφίμου, μπορεί να βοηθήσει αυτά τα επιβλαβή βακτήρια να αναπτυχθούν και τελικά να σε βλάψουν.

Επομένως, αυτή η τακτική είναι απαγορευτική.

Προσοχή στη ζώνη κινδύνου

Και τι εννοούμε με αυτό; Οι θερμοκρασίες της ζώνης κινδύνου είναι μεταξύ 4-5 βαθμών Κελσίου και 60 βαθμών Κελσίου, όπου τα βακτηρίδια μεγαλώνουν και πολλαπλασιάζονται.

Το πιο ασφαλές πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να αγοράσεις ένα θερμόμετρο κρέατος ώστε να ελέγχεις την εσωτερική θερμοκρασία του και να βεβαιωθείς πως δεν είναι διαρκώς πάνω από 60 βαθμούς.

Κάνε ό,τι μπορείς για να διατηρήσεις τη θερμοκρασία κάτω από τους 4-5 βαθμούς, πριν τα μαγειρέψεις.

Μην μαγειρεύεις τα λαχανικά και το κρέας όταν τα έχεις ξεχάσει εκτός ψυγείου για μια μέρα

Ακόμη ένα σημείο που πρέπει να προσέξεις. Αν έβγαλες τα λαχανικά ή το κρέας εκτός ψυγείου για μια ημέρα και στη συνέχεια ξέχασες να τα μαγειρέψεις ή κάτι άλλο σου έτυχε, τότε θα πρέπει να δώσεις προσοχή.

Αν δεν μαγειρευτούν εγκαίρως, θα πρέπει να πεταχτούν. Αν δεν είσαι ακριβώς σίγουρος αν πρέπει να το καταναλώσεις ή όχι κι εφόσον έχει μείνει για μεγάλο διάστημα εκτός ψυγείου, τότε μην το καταναλώσεις.

Πώς να ξεπαγώνεις τρόφιμα με ασφάλεια;

Απ’την κατάψυξη στο ψυγείο

Αν έχεις τον χρόνο να περιμένεις, τότε το ψυγείο είναι το κατάλληλο μέρος για να τα ξεπαγώσεις σωστά, ειδικά όσα τρόφιμα περιέχουν πρωτεΐνες, όπως το κρέας.

Άφησέ τα στο ψυγείο κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς η θερμοκρασία είναι ρυθμισμένη και ασφαλής.

Είναι επίσης, σημαντικό να θυμάσαι πως όσο μεγαλύτερο είναι το τρόφιμο, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται να ξεπαγώσει και συνήθως με αυτή τη μέθοδο, απαιτούνται τουλάχιστον 8 ώρες.

Χρησιμοποίησε ένα μπολ με κρύο νερό

Αυτό το trick λειτουργεί κυρίως με το κρέας και τα θαλασσινά και χρειάζονται από μια με τρεις ώρες για να ξεπαγώσουν.

Πρέπει να βάλεις το τρόφιμο μέσα σε κρύο νερό, το οποίο θα αλλάζεις ανά μισή ώρα, μέχρι να ξεπαγώσει. Το τρόφιμο θα πρέπει να είναι σε μια σακούλα καλά προστατευμένο!

Στον φούρνο μικροκυμάτων

Προσοχή, προσοχή! Μόνο στην περίπτωση που ο φούρνος μικροκυμάτων διαθέτει ρύθμιση για ξεπάγωμα, μπορείς να ακολουθήσεις αυτή τη μέθοδο.

Κατά την απόψυξη των τροφίμων σε ένα φούρνο μικροκυμάτων, θα πρέπει να τα μαγειρέψεις αμέσως μετά και όχι να τα αφήσεις για ώρα πάλι εκτός ψυγείο ή να τα βάλεις στο ψυγείο. Απαγορευτικό!

Σε κάθε περίπτωση αν βιάζεσαι υπερβολικά, είναι καλύτερα να μαγειρέψεις το τρόφιμο όπως είναι, δηλαδή, κατευθείαν απ’ την κατάψυξη παγωμένο. Μπορεί να χρειαστείς περισσότερη ώρα στο μαγείρεμα αλλά είναι το πιο ασφαλές.

Πηγή: https://ipop.gr/lifestyle/ta-lathi-poy-kaneis-otan-xepagoneis-to-k/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ