Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤα κοινά συμπτώματα ότι έχετε αυτοάνοση νόσο: Τα συνήθη αυτοάνοσα νοσήματα και...

Τα κοινά συμπτώματα ότι έχετε αυτοάνοση νόσο: Τα συνήθη αυτοάνοσα νοσήματα και τι θα νιώσετε

 

Είναι σύνηθες πολλές φορές να αισθάνεστε κουρασμένοι και να έχετε διάφορους πόνους στο σώμα.


Είναι όμως αυτά τα συμπτώματα μιας αγχωτικής καθημερινότητας, ή θα μπορούσαν να συνδέονται με μια υποκείμενη πάθηση, όπως κάποια αυτοάνοση νόσος;

Μια αυτοάνοση νόσος εμφανίζεται, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ των δικών και των ξένων κυττάρων στον οργανισμό. Ως αποτέλεσμα, αρχίζει να επιτίθεται κατά λάθος στα φυσιολογικά κύτταρα.

Υπάρχουν περισσότερα από 80 είδη αυτοάνοσων νόσων, που επηρεάζουν πολλά μέρη του σώματος.

Τα πιο κοινά αυτοάνοσα νοσήματα είναι:

  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Μια μορφή αρθρίτιδας που προσβάλλει τις αρθρώσεις
  • Ψωρίαση: Μια δερματική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ξηρά, φολιδωτά μπαλώματα στην επιδερμίδα
  • Ψωριασική αρθρίτιδα: Ένας τύπος αρθρίτιδας που επηρεάζει ορισμένα άτομα με ψωρίαση
  • Λύκος: Μια ασθένεια που βλάπτει περιοχές του σώματος, όπως αρθρώσεις, δέρμα και όργανα
  • Ασθένειες του θυρεοειδούς: Νόσος του Graves, όπου το σώμα παράγει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών (υπερθυρεοειδισμός) και θυρεοειδίτιδα Hashimoto, όπου δεν παράγει αρκετή ποσότητα αυτών των ορμονών (υποθυρεοειδισμός)

Τα συμπτώματα μιας αυτοάνοσης νόσου μπορεί να είναι σοβαρά σε μερικούς ανθρώπους και ήπια σε άλλους“Υπάρχουν διαφορετικοί βαθμοί αυτοάνοσης νόσου”, λέει η δρ. Orbai. “Τα συμπτώματα που εμφανίζει ένα άτομο σχετίζονται πιθανότατα με πολλούς παράγοντες, από την κληρονομικότητα και το περιβάλλον έως την προσωπική υγεία”.

Η δρ. Ana-Maria Orbai είναι ρευματολόγος στο Κέντρο Αρθρίτιδας του νοσοκομείου Johns Hopkins των ΗΠΑ. Οι ρευματολόγοι ειδικεύονται στη διάγνωση και θεραπεία μυοσκελετικών και αυτοάνοσων παθήσεων (ρευματικές παθήσεις).

Αυτοάνοση νόσος: Αυτά είναι τα πιο συχνά συμπτώματα

Παρά τους διάφορους τύπους αυτοάνοσων νοσημάτων, πολλά από αυτά έχουν παρόμοια συμπτώματα. Τα πιο κοινά συμπτώματα σε μια αυτοάνοση νόσο περιλαμβάνουν:

  • Κούραση
  • Πόνος και πρήξιμο στις αρθρώσεις
  • Δερματικά προβλήματα
  • Πόνος στην κοιλιά, ή πεπτικά προβλήματα
  • Επαναλαμβανόμενος πυρετός
  • Πρησμένοι αδένες

Πολλές γυναίκες λένε ότι είναι δύσκολο να διαγνωστούν, κάτι με το οποίο συμφωνεί η δρ. Orbai. “Δεν υπάρχει μαύρο ή άσπρο σε μια τέτοια διάγνωση”, λέει. “Συνήθως δεν υπάρχει ένα μόνο τεστ για τη διάγνωση μιας αυτοάνοσης νόσου. Πρέπει να έχετε ορισμένα συμπτώματα σε συνδυασμό με συγκεκριμένους δείκτες αίματος και σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται ακόμη και βιοψία ιστού. Δεν είναι μόνο ένας παράγοντας”, προσθέτει.

Η διάγνωση μπορεί επίσης να είναι δύσκολη επειδή αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προέρχονται από άλλες κοινές παθήσεις. Η δρ. Orbai λέει ότι πρέπει να αναζητήσετε θεραπεία, όταν παρατηρήσετε νέα συμπτώματα:

Αν ήσασταν γενικά υγιείς και ξαφνικά αισθάνεστε κόπωση, ή δυσκαμψία στις αρθρώσεις, μην το υποβαθμίζετε. Το να το πείτε στον γιατρό σας τον βοηθάει να εξετάσει πιο προσεκτικά τα συμπτώματά σας και να σας κάνει εξετάσεις, για να εντοπίσει, ή να αποκλείσει την αυτοάνοση νόσο”.

Αυτοάνοση νόσος: Παράγοντες κινδύνου – Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς

Δεν είναι σαφές το τι προκαλεί τα αυτοάνοσα νοσήματα. Αλλά αρκετές θεωρίες δείχνουν ότι ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο σώμα μετά από μόλυνση, ή τραυματισμό.

Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι παράγοντες κινδύνου αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης αυτοάνοσων διαταραχών. Τέτοιοι είναι:

Γενετική προδιάθεση / κληρονομικότητα

Ορισμένες διαταραχές όπως ο λύκος και η πολλαπλή σκλήρυνση τείνουν να εμφανίζονται σε οικογένειες. “Το να έχεις έναν συγγενή με αυτοάνοση νόσο αυξάνει τον κίνδυνο, αλλά δεν σημαίνει, ότι θα αναπτύξεις μια ασθένεια με βεβαιότητα”, λέει η δρ. Orbai.

Σωματικό βάρος

Το υπερβολικό βάρος, ή η παχυσαρκία, αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτύξετε ρευματοειδή, ή ψωριασική αρθρίτιδα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το μεγαλύτερο βάρος ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις αρθρώσεις, ή επειδή ο λιπώδης ιστός παράγει ουσίες που διεγείρουν την φλεγμονή.

Κάπνισμα

Η έρευνα έχει συνδέσει το κάπνισμα με μια σειρά από αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο υπερθυρεοειδισμός και η πολλαπλή σκλήρυνση.

Ορισμένα φάρμακα

“Ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, ή αντιβιοτικά φάρμακα, μπορούν να προκαλέσουν μια πιο καλοήθη μορφή λύκου. Έχουμε ανακαλύψει επίσης ότι συγκεκριμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την μείωση της χοληστερόλης, που ονομάζονται στατίνες, μπορούν να προκαλέσουν σχετική μυοπάθεια, λέει η δρ. Orbai. Η μυοπάθεια είναι μια σπάνια αυτοάνοση νόσος, που προκαλεί μυϊκή αδυναμία. Ωστόσο, πριν ξεκινήσετε ή σταματήσετε οποιαδήποτε φάρμακα, φροντίστε να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Η αυτοάνοση νόσος και η υγεία σας

Ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ψωριασική αρθρίτιδα αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Αν και η λήψη μέτρων για την μείωση των καρδιακών παθήσεων είναι πάντα μια καλή ιδέα, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, εάν έχετε μία από αυτές τις ασθένειες. Μιλήστε με τον γιατρό σας για το τι μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή και δυνατή. Για παράδειγμα, η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης σας σε υγιή όρια, η θρεπτική διατροφή και η τακτική άσκηση μπορεί να είναι σωτήρια μέτρα πρόληψης.

Αυτά τα βήματα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην μείωση των συμπτωμάτων της αυτοάνοσης νόσου. Η δρ. Orbai παραδέχεται ότι η εξεύρεση χρόνου για υγιεινή ζωή μπορεί να είναι δύσκολη, δεδομένης της γρήγορης καθημερινότητας, αλλά επιμένει ότι η εύρεση της ισορροπίας είναι το κλειδί για τη ζωή με αυτοάνοσες ασθένειες:

“Είναι κάτι που περιλαμβάνει δέσμευση σε έναν στόχο και μερικές φορές θα είναι δύσκολο. Αλλά είναι σημαντικό να μάθετε να ακούτε το σώμα σας και να είστε έξυπνοι σχετικά με το τι προκαλεί την ασθένειά σας. Είναι κάτι που κάνεις για τον εαυτό σου”.

[iatropedia.gr]

Πηγή: https://viralgreece.eu/ta-koina-sybtomata-oti-echete-aftoanosi-noso-ta-synithi-aftoanosa-nosimata-kai-ti-tha-niosete?swcfpc=1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ