Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΣύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Που οφείλεται και πώς εκδηλώνεται

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Που οφείλεται και πώς εκδηλώνεται

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (CTS) είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τα χέρια και τους καρπούς. Προκαλείται από τη συμπίεση του μέσου νεύρου, το οποίο διατρέχει τον καρπιαίο σωλήνα – μια στενή δίοδο στον καρπό. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια προοδευτική κατάσταση, που σημαίνει ότι χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και πόνο στο χέρι και στον καρπό. Η πάθηση διαγιγνώσκεται μέσω φυσικής εξέτασης και μελετών αγωγιμότητας νεύρων. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν νάρθηκα, ενέσεις κορτικοστεροειδών και χειρουργική επέμβαση.


Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια κοινή πάθηση, που επηρεάζει το 2-3% του πληθυσμού. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες και συνήθως αναπτύσσεται μεταξύ 40 και 60 ετών. Η πάθηση προκαλείται από διάφορους παράγοντες, όπως γενετικοί, επαναλαμβανόμενες κινήσεις και παχυσαρκία.

Τα συμπτώματα του σύνδρομου καρπιαίου σωλήνα είναι συνήθως χειρότερα τη νύχτα και μπορεί να σας ξυπνήσουν από τον ύπνο. Ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί στο χέρι και μπορεί να δυσκολεύεστε να πιάσετε αντικείμενα ή να κάνετε μια γροθιά. Το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα μπορεί να δυσκολέψουν τις λεπτές κινητικές εργασίες, όπως το κούμπωμα ενός πουκάμισου ή η πληκτρολόγηση σε ένα πληκτρολόγιο.

Εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, επισκεφτείτε το γιατρό σας για φυσική εξέταση. Αυτός ή αυτή θα ελέγξει για σημάδια συμπίεσης νεύρων, όπως ευαισθησία πάνω από τον καρπιαίο σωλήνα, αδυναμία στους μύες του χεριού και μειωμένη αίσθηση στα δάχτυλα. Μπορεί επίσης να παραγγελθούν μελέτες νευρικής αγωγιμότητας για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Η θεραπεία ξεκινά συνήθως με συντηρητικά μέτρα, όπως νάρθηκας του καρπού, αποφυγή επαναλαμβανόμενων κινήσεων και λήψη παυσίπονων χωρίς ιατρική συνταγή. Εάν αυτά τα μέτρα δεν καταφέρουν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ενέσεις κορτικοστεροειδών ή χειρουργική επέμβαση.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει τα χέρια και τους καρπούς. Εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα , επισκεφτείτε το γιατρό σας για φυσική εξέταση. 

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ