Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΣύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Οι συνήθειες που το επιδεινώνουν

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Οι συνήθειες που το επιδεινώνουν

Δυσκολεύεστε να κρατήσετε τα πόδια σας ακίνητα τη νύχτα; Νιώθετε μια ακαταμάχητη επιθυμία να τα μετακινήσετε, ακόμα και όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε;


Αν ναι, μπορεί να έχετε σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS). Το RLS είναι μια νευρολογική διαταραχή που προκαλεί έντονη επιθυμία να κινήσετε τα πόδια σας. Αυτή η παρόρμηση συνήθως συνοδεύεται από ένα αίσθημα ερπυσμού, σέρνεται ή μυρμήγκιασμα στα πόδια σας.

Το RLS μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο και μπορεί να σας κάνει να ξυπνάτε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αισθάνεστε εξαντλημένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δεν υπάρχει θεραπεία για το RLS, αλλά υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το RLS είναι να αποφύγετε συνήθειες που το κάνουν χειρότερο. Εδώ είναι έξι συνήθειες που πρέπει να αποφύγετε εάν έχετε RLS.

1. Πίνοντας ποτά με καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι διεγερτικό, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του RLS. Εάν έχετε RLS, θα πρέπει να αποφύγετε ή να περιορίσετε την καφεΐνη, ειδικά το βράδυ.

Η καφεΐνη βρίσκεται στον καφέ, το τσάι, τη σόδα, τα ενεργειακά ποτά και τη σοκολάτα. Συχνά προστίθεται σε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως αναλγητικά.

2. Κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι μια άλλη συνήθεια που μπορεί να επιδεινώσει το RLS. Εάν έχετε RLS, θα πρέπει να σταματήσετε το κάπνισμα ή, τουλάχιστον, να μειώσετε τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζετε κάθε μέρα.

3. Κάνοντας δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

Η κατανάλωση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του RLS. Εάν έχετε RLS, θα πρέπει να αποφεύγετε τηγανητά τρόφιμα, λιπαρά κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά. Αντίθετα, εστιάστε στην κατανάλωση άπαχων πρωτεϊνών, φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως.

4. Φορώντας στενά ρούχα

Τα στενά ρούχα μπορεί να περιορίσουν τη ροή του αίματος και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του RLS. Εάν έχετε RLS, θα πρέπει να αποφύγετε να φοράτε στενά παντελόνια, ζώνες ή άλλα περιοριστικά ρούχα.

5. Καθιστή ή όρθια στάση για μεγάλες χρονικές περιόδους

Το να κάθεστε ή να στέκεστε σε μια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του RLS. Εάν έχετε RLS, θα πρέπει να κάνετε συχνά διαλείμματα για να μετακινηθείτε και να τεντώσετε τα πόδια σας.

6. Μη αρκετή άσκηση

Η μη αρκετή άσκηση μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα του RLS. Εάν έχετε RLS, θα πρέπει να στοχεύσετε να κάνετε τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας άσκησης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Το περπάτημα, το τζόκινγκ, το κολύμπι και η ποδηλασία είναι όλες καλές επιλογές.

Εάν έχετε RLS, η αποφυγή αυτών των έξι συνηθειών μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τα συμπτώματά σας πιο διαχειρίσιμα. Επιπλέον, υπάρχει μια σειρά από θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του RLS, επομένως μιλήστε με το γιατρό σας για τις επιλογές σας.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ