Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕναλλακτικάΒελονισμός: Μια εναλλακτική μέθοδος για απώλεια βάρους

Βελονισμός: Μια εναλλακτική μέθοδος για απώλεια βάρους

Η σημερινή εποχή λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής που χαρακτηρίζεται από ταχύτατους ρυθμούς καθημερινότητας χαρακτηρίζεται από επιλογή του γρήγορου φαγητού (fast food) ως διατροφή, το οποίο είναι πλούσιο σε λίπη και υδατάνθρακες, έλλειψη άσκησης από την καθημερινότητα και αύξηση του stress με αποτέλεσμα πολλά άτομα να είναι παχύσαρκα ή να έχουν παραπάνω κιλά από το φυσιολογικό.


Το αυξημένο βάρος δημιουργεί στο άτομο προβλήματα υγείας (καρδιαγγειακά νοσήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση, πόνο στα οστά και στις αρθρώσεις, σακχαρώδης διαβήτης κ.α.) καθώς και διαταραχές στην ψυχική του υγεία (κατάθλιψη, εσωστρέφεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση, απομόνωση κ.α.)

Ο βελονισμός για την απώλεια βάρους είναι μια εναλλακτική μέθοδος όπου στηρίζεται στη χρήση λεπτών, αποστειρωμένων βελόνων μιας χρήσης που τοποθετούνται σε διάφορα σημεία του σώματος με σκοπό να διεγείρουν την κυτταρική λειτουργία.

Αποτελεί μια συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδο κατά την οποία αναστέλλεται το αίσθημα της όρεξης, μειώνεται ο χρόνος που επέρχεται ο κορεσμός μετά τη λήψη τροφής και διεγείρεται ο μεταβολισμός με συνέπεια την αύξηση των καύσεων των προσλαμβανόμενων θερμίδων.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι με το βελονισμό μειώνεται και το άγχος, παράγοντας ο οποίος οδηγεί πολλούς ανθρώπους στη αυξημένη λήψη τροφής η οποία σε αυτές τις περιπτώσεις δρα ως αγχολυτικό.

Διαδικασία θεραπειών βελονισμού για αδυνάτισμα

Το θεραπευτικό πρωτόκολλο διαφέρει σε κάθε άτομο γιατί η απώλεια κιλών επηρεάζεται από πολλούς παραμέτρους. Πριν την έναρξη των θεραπειών ο εξειδικευμένος ιατρός- βελονιστής θα προχωρήσει στη λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού προκειμένου να διαπιστωθούν οι καθημερινές συνήθειες του ασθενούς που επηρεάζουν το βάρος του, η ποσότητα των κιλών που θέλει να χάσει καθώς και άλλοι παράγοντες που πιθανόν να επηρεάσουν τη θεραπεία.

Κατόπιν, καθορίζεται το θεραπευτικό πρωτόκολλο όπου ορίζει τον αριθμό των συνεδριών, τα σημεία τοποθέτησης των βελόνων που θέλουμε να διεγερθούν κτλ.

Στις συνεδρίες μπορεί να εφαρμοστεί και ωτοβελονισμός κατά τον οποίο τοποθετούνται βελόνες στα αυτιά. Στο αυτί υπάρχουν 130 σημεία που διεγείρονται μέσω του βελονισμού.

Συνήθως απαιτούνται 2 συνεδρίες την εβδομάδα διάρκειας 30 λεπτών. Ο ακριβής αριθμός των συνεδριών, όμως,  εξαρτάται από την ανταπόκριση του οργανισμού. Μετά μπορεί να προταθεί ένα πρόγραμμα συντήρησης με στόχο να διατηρηθεί το αποτέλεσμα όπου οι συνεδρίες είναι πιο αραιές.

Η απώλεια βάρους είναι πολυπαραγοντική διαδικασία και ο βελονισμός δρα επικουρικά. Παράλληλα με τις θεραπείες θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής του ατόμου που να περιλαμβάνουν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής και την ένταξη της άσκησης στην καθημερινότητα του.

Δαμουλιάνος Άγγελος, Φυσίατρος – Βελονιστής, Καλλιθέα – Νεα Σμύρνη

Πηγη φωτο CANVA

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ