Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΝα εκφράζετε αυτό που νιώθετε, κάνει καλό

Να εκφράζετε αυτό που νιώθετε, κάνει καλό

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Psychological Science, η έκφραση των συναισθημάτων σας στους άλλους μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων του στρες.


Η μελέτη, που διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που μιλούσαν ανοιχτά για τα συναισθήματά τους είχαν χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης από εκείνους που κρατούσαν τα συναισθήματά τους για τον εαυτό τους.

«Βρήκαμε ότι οι άνθρωποι που ήταν πιο εκφραστικοί είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, τόσο όταν μιλούσαν για θετικά συναισθήματα όσο και όταν μιλούσαν για αρνητικά συναισθήματα», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Michaela Riedel.

«Αυτό υποδηλώνει ότι δεν είναι μόνο τα θετικά συναισθήματα που έχουν αυτό το αποτέλεσμα, αλλά και τα αρνητικά συναισθήματα».

Η μελέτη εξέτασε μια ομάδα 55 ενηλίκων, από τους οποίους ζητήθηκε να κρατούν καθημερινό ημερολόγιο για δύο εβδομάδες.

Κάθε μέρα, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν το επίπεδο άγχους τους, καθώς και πόσο είχαν εκφράσει τα συναισθήματά τους, θετικά και αρνητικά, σε άλλους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν εκφράσει τα συναισθήματά τους πιο ανοιχτά είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης στο τέλος της περιόδου των δύο εβδομάδων.

«Γνωρίζουμε ότι η κορτιζόλη σχετίζεται με το στρες και γνωρίζουμε ότι το άγχος σχετίζεται με μια σειρά από προβλήματα υγείας», είπε ο Riedel.

«Επομένως, εάν μπορούμε να βρούμε τρόπους να μειώσουμε την κορτιζόλη, μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία μας».

Τα ευρήματα δείχνουν ότι το να μιλάμε στους άλλους για τα συναισθήματά μας, είτε είναι θετικά είτε αρνητικά, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων του στρες.

Επομένως, την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε άγχος, μην το αποκλείσετε – μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με κάποιον που εμπιστεύεστε και μπορεί απλώς να αισθανθείτε καλύτερα για αυτό.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ