Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΟι κίνδυνοι των αναψυκτικών και των ποτών διαίτης

Οι κίνδυνοι των αναψυκτικών και των ποτών διαίτης

Τα αναψυκτικά και η κόκα κόλα είναι απίστευτα δημοφιλή σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα ποτά αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο όλων των ποτών που καταναλώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια γαλόνια πουλήθηκαν το 2000. Αυτό αποδίδει σε τουλάχιστον ένα κουτί των 12 ουγγιών την ημέρα για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί.


Τα αναψυκτικά είναι γεμάτα θερμίδες και συμβάλλουν στην παχυσαρκία, την τερηδόνα, τα εξασθενημένα οστά και την εξάρτηση από την καφεΐνη. Μελέτες έχουν δείξει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των παιδιών που πίνουν αναψυκτικά και της παιδικής παχυσαρκίας. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τη σχέση με του αναψυκτικού με την τερηδόνα, και δεν είναι μόνο τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης που την προκαλούν. Τα οξέα στα αναψυκτικά αρχίζουν να χαράζουν το σμάλτο των δοντιών μέσα σε 20 λεπτά. Αυτά τα οξέα διαταράσσουν επίσης το γαστρεντερικό σύστημα και προκαλούν πολλές στομαχικές διαταραχές, καθώς και διαταράσσουν την ισορροπία οξέος/βάσης στο σώμα, δημιουργώντας ένα όξινο κλίμα στο οποίο ευδοκιμεί η ασθένεια.

Τα αναψυκτικά συμβάλλουν σημαντικά στην εξάρτηση από την καφεΐνη και συχνά ξεκινά από τα μικρά παιδιά. Και τα διαίτης είναι συχνά γεμάτα με πολύ περισσότερη καφεΐνη από τα κανονικά αντίστοιχά τους. Με τη δημοτικότητα των διεγερτικών ποτών όπως το Red Bull, που περιέχουν επιπλέον ποσότητες καφεΐνης, έχει αναφερθεί αύξηση της επιθετικής συμπεριφοράς και της βίας μεταξύ των νέων που καταναλώνουν αυτά τα ποτά.

Εκτός από τα οξέα και την καφεΐνη, τα αναψυκτικά περιέχουν φώσφορο, ένα συστατικό που φαίνεται να αποδυναμώνει τα οστά προάγοντας την απώλεια ασβεστίου. Ο φώσφορος συμβάλλει στο σπάσιμο των οστών κατά την παιδική ηλικία και στην οστεοπόρωση αργότερα στη ζωή.

Ένας άλλος κίνδυνος είναι η ασπαρτάμη που προστίθεται στα αναψυκτικά διαίτης ως υποκατάστατο ζάχαρης. Υπάρχουν περισσότερες από 92 διαφορετικές παρενέργειες που σχετίζονται με την υγεία από την κατανάλωση ασπαρτάμης, συμπεριλαμβανομένων όγκων εγκεφάλου, γενετικών ανωμαλιών, διαβήτη, συναισθηματικών διαταραχών και επιληψίας/επιληπτικών κρίσεων. Επιπλέον, όταν η ασπαρτάμη διατηρείται σε ζεστές περιοχές ή αποθηκεύεται για μεγάλες χρονικές περιόδους, μετατρέπεται σε μεθανόλη, μια αλκοόλη που μετατρέπεται σε φορμαλδεΰδη και μυρμηκικό οξύ, τα οποία και τα δύο είναι καρκινογόνα.

Πραγματικά δεν υπάρχουν καλοί λόγοι για να πίνετε αναψυκτικά. Οι χυμοί, τα αφεψήματα από βότανα και το νερό είναι πολύ καλύτερα υποκατάστατα.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ