Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΗ επίδραση της κατάθλιψης στις γυναίκες

Η επίδραση της κατάθλιψης στις γυναίκες

Οι γυναίκες, ανεξάρτητα από την εθνικότητα ή την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη από τους άνδρες. Οι λόγοι φαίνεται να είναι ένας συνδυασμός βιολογικών και πολιτιστικών παραγόντων.


Ορμονική αλλαγή των γυναικών και φάση ζωής

Οι ακραίες ορμονικές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν την αντίδραση συναισθηματικών ταλαντώσεων για όλες τις γυναίκες. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πώς οι ορμόνες μπορούν να συμβάλουν στην κατάθλιψη, αλλά ο λόγος δεν είναι ακόμη απολύτως σαφής.

Οι γυναικείες ορμόνες παίζουν αναμφίβολα μεγάλο ρόλο στην προεμμηνορροϊκή δυσφορία, την κατάθλιψη μετά τον τοκετό και τη στιγμή της ΕΔΕ. Αυτές οι μορφές κατάθλιψης κάνουν πίσω ή σταματούν μετά το στάδιο της εμμηνόπαυσης.

Στην πρώιμη εφηβεία ένα κορίτσι που φτάνει στην ηλικία των 11 ετών ή νεότερο είναι πιο επιρρεπές στην εμφάνιση κατάθλιψης κατά την εφηβεία από εκείνα τα κορίτσια που είναι πιο ώριμα.

Μέχρι τη στιγμή της προ-εμμηνοπαυσιακής, οι γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 και 45 ετών κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν κατάθλιψη. Με βάση το αρχείο της μελέτης, το 34% αυτής της ηλικιακής ομάδας παραπονιέται ότι έχει συμπτώματα μείζονος κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη εμφανίζεται συνήθως γύρω από το στάδιο της εμμηνόπαυσης, είναι το στάδιο κατά το οποίο αλλάζει η ορμονική έκκριση των γυναικών. Συνήθως εμφανίζονται συμπτώματα όπως έλλειψη ύπνου, εναλλαγή της διάθεσης, υπέρταση και απώλεια όρεξης.

Μόλις οι γυναίκες περάσουν στο μετεμμηνοπαυσιακό στάδιο, μερικές από τις μελέτες δείχνουν ότι οι μέσες βαθμολογίες κατάθλιψης είναι σχεδόν τόσο χαμηλές όσο εκείνες οι γυναίκες που βρίσκονται σε προεμμηνοπαυσιακό στάδιο. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών που δείχνουν ότι αφού είχαν βιώσει την εμμηνόπαυση, είχαν επίσης υποφέρει από κατάθλιψη. Μία από τις ιδιαίτερες αιτίες σε αυτή την περίπτωση είναι οι εποχιακές αλλαγές.

Υπάρχουν και άλλες μελέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν αναφέρει ότι στις γιαγιάδες που δείχνουν φροντίδα για τα εγγόνια και την οικογένειά τους, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την κατάσταση στην οποία εργάζονται έξω ή στο σπίτι, έχουν υψηλό κίνδυνο για κατάθλιψη αλλά άλλοι παράγοντες μπορεί να εμπλέκονται.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ