Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤο κατσικίσιο γάλα συμβάλει στη θεραπεία γαστρικού έλκους, οστεοπόρωσης, σιδηροπενίας, αρτηριοσκλήρυνσης

Το κατσικίσιο γάλα συμβάλει στη θεραπεία γαστρικού έλκους, οστεοπόρωσης, σιδηροπενίας, αρτηριοσκλήρυνσης

image
της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr iatrikanea
Η Ελλάδα είναι η πρώτη από τις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης σε πληθυσμό αιγών (6.000.000) και παράγει 450.000 τόνους γάλακτος τον χρόνο
Το κατσικίσιο γάλα δεν προκαλεί αλλεργίες λόγω της σύνθεσης των πρωτεϊνών του. 
Χωνεύεται εύκολα, γιατί η σύστασή του είναι παρόμοια με αυτή των υγρών του στομάχου, και δεν φουσκώνει. Όσοι προτιμούν το κατσικίσιο γάλα θα σας πουν ότι το βρίσκουν πιο εύπεπτο από το αγελαδινό. Αυτό συμβαίνει γιατί η περιεκτικότητά του σε λακτόζη είναι μικρότερη από εκείνη του αγελαδινού. Έτσι, σε περιπτώσεις ελαφριάς δυσανεξίας στο αγελαδινό, συστήνεται η χρήση κατσικίσιου. (Αν όμως υπάρχει έντονη δυσανεξία στη λακτόζη, θα πρέπει να στραφείτε σε γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι εντελώς απαλλαγμένα από αυτήν.) Το κατσικίσιο γάλα, συγκριτικά με το αγελαδινό, περιέχει ακόμα αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό ινοσιτόλης, μιας ουσίας που εμπλέκεται στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων, γεγονός που το κάνει πιο εύπεπτο.
Συμβάλει στην θεραπεία του γαστρικού έλκους. 
Είναι το πιο πολύτιμο γάλα για την ανάπτυξη των παιδιών μετά το μητρικό. 
Συμβάλει στην κατασκευή γερού σκελετού, ιστών και μυικού συστήματος γιατί είναι το πιο πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και μαγγάνιο. μέσω του κατσικίσιου γάλακτος μεταβολίζονται καλύτερα μεταλλικά στοιχεία, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και ο φώσφορος, και στη συνέχεια επιτυγχάνεται καλύτερη απορρόφησή τους από τον οργανισμό. Αυτό το πλεονέκτημα του κατσικίσιου γάλακτος είναι που το κάνει αποτελεσματικότερο στην αντιμετώπιση της σιδηροπενίας και της οστεοπόρωσης συγκριτικά με το αγελαδινό.
image
Το κατσικίσιο γάλα είναι πλουσιότερο σε σχέση με το αγελαδινό σε ασβέστιο. Περιέχει κατά μέσο όρο τουλάχιστον 10% περισσότερο (Σε 100 γρ. γάλακτος, το κατσικίσιο έχει 129 γρ. ασβεστίου ενώ το αγελαδινό 117 γρ.) 
Είναι το μοναδικό γάλα που περιέχει βιοργανικό νάτριο και σελήνιο. Συγκεντρώνει τις υψηλότερες ποσότητες βιταμινών (βιταμίνες Α, Β2, C, D, νιασίνη) και περιέχει καροτίνη που λειτουργεί προληπτικά ενάντια στον καρκίνο. 
Είναι το γάλα με τα μικρότερα λιποσφαιρίδια, προφυλάσσοντας έτσι τον οργανισμό από την αρτηριοσκλήρυνση.
Περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα απαραίτητων λιπαρών οξέων που συνιστώνται σε θεραπείες ασθενειών όπως στεφανιαίες νόσοι, εντερικές διαταραχές και κυστική ίνωση. Επίσης αυτά τα λιπαρά οξέα έχουν το ιδιαίτερο μεταβολικό πλεονέκτημα να προσφέρουν ενέργεια ενώ συγχρόνως μειώνουν την ποσότητα χοληστερόλης.
image

Σύγκριση των συστατικών του κατσικίσιου και του αγελαδινού γάλακτος

 
Κατσικίσιο
Αγελαδινό
Πρωτεΐνη%
3.0
3.0
Λιπαρά %
3.8
3.6
Θερμίδες/100 ml
70
69
Βιταμίνη A (i.u.*/gram fat)
39
21
Βιταμίνη B1 (θειαμίνη), (µg/100 ml)
68
45
Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη), (µg/100( ml)
210
159
Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ), (mg /100 ml)
2
2
Βιταμίνη D (i.u.*/gram fat)
0.7
0.7
 
 
 
Χοληστερόλη (mg/100 ml)
12
15
 
 
*i.u = international unit

Σύγκριση των μετάλλων του κατσικίσιου και αγελαδινού γάλακτος

Κατσικίσιο *


Αγελαδινό *
Ασβέστιο
1215.2
1031.5
Φώσφορος
843.3
731.3
Μαγνήσιο
82,5
76.3
Σίδηρος
1,13
0.61
Χαλκός
0,42
0.11
Ψευδάργυρος
4.15
3.72
*mg/100 g λυοφιλιωμένου γάλακτος
 

Πηγή: https://medlabgr.blogspot.com/2013/08/blog-post_12.html?fbclid=IwAR3IMXZbn5BJam8M9XVrMVhHsl0qqaOeHMi2IwTWj8AEEKu3vuhUgPEhf10#ixzz75S7RWabw

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ