Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΣπουδαία ανακάλυψη: Εντόπισαν νευρώνες που αποκαθιστούν το βάδισμα σε άτομα με παράλυση

Σπουδαία ανακάλυψη: Εντόπισαν νευρώνες που αποκαθιστούν το βάδισμα σε άτομα με παράλυση

Επιστημονικοί ερευνητές έκαναν πρόσφατα μια σημαντική ανακάλυψη στην εύρεση μιας πιθανής θεραπείας για άτομα με παράλυση. Σε μια νέα μελέτη, μια ομάδα επιστημόνων εντόπισε νευρώνες που μπορεί να είναι σε θέση να επιτρέψουν στους παράλυτους ασθενείς να περπατήσουν ξανά.


Τα ευρήματα αυτής της μελέτης ρίχνουν φως στους βιολογικούς μηχανισμούς κίνησης και θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσφέρουν νέες ευκαιρίες για τη θεραπεία νευρολογικών βλαβών.

Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε τους εγκεφάλους παράλυτων και υγιών ατόμων με τραυματισμό του νωτιαίου μυελού για να εξετάσει τα νευρικά τους σήματα. Εντόπισαν, για πρώτη φορά, έναν συγκεκριμένο τύπο νευρώνα που χρειάζεται για τη δημιουργία κινήσεων βάδισης.

Οι νευρώνες, που ονομάζονται δικτυονωτιαίοι διεγερτικοί νευρώνες (RSE νευρώνες), βρέθηκε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την έναρξη της κίνησης, καθώς η διέγερσή τους συνδέθηκε με τη δημιουργία κινήσεων βάδισης.

Στη συνέχεια, η ομάδα εξέτασε την επίδραση της διέγερσης αυτών των νευρώνων σε οκτώ ασθενείς με πλήρη παράλυση που προκλήθηκε από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. Πέντε από τους ασθενείς μπόρεσαν να παρουσιάσουν κάποια μορφή κίνησης των ποδιών, όπως κάμψη ισχίου, επέκταση γόνατος ή και τα δύο, ενώ διεγέρθηκαν.

Η ομάδα έδειξε επίσης ότι η παρουσία νευρώνων RSE δεν παρεμβαίνει σε άλλες λειτουργίες, όπως η ούρηση, ο έλεγχος της ουροδόχου κύστης και ο έλεγχος του σφιγκτήρα.

Η μελέτη είναι η πρώτη που συνδέει έναν συγκεκριμένο τύπο νευρώνα με την έναρξη των κινήσεων βάδισης σε παράλυτους ασθενείς. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η διέγερση αυτών των νευρώνων μπορεί να προσφέρει μια πιθανή νέα προσέγγιση για τη θεραπεία της παράλυσης σε ασθενείς.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η τρέχουσα κλινική δοκιμή βρίσκεται στα αρχικά της στάδια και απαιτούνται πιο ισχυρές δοκιμές για να εξεταστεί πλήρως η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της. Ωστόσο, ήδη προτείνουν ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί μια μέρα να βοηθήσει δυνητικά τα παράλυτα άτομα να περπατήσουν ξανά.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ