Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣημάδια που μαρτυρούν πως έχεις πέτρα στα νεφρά!

Σημάδια που μαρτυρούν πως έχεις πέτρα στα νεφρά!

Η πέτρα στα νεφρά είναι μια ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες. Τα συμπτώματα είναι συνήθως σιωπηλά, αλλά όταν μετακινηθεί, τότε θα γίνουν περισσότερο σοβαρά και επίπονα. Ποια είναι τα σημάδια για πέτρα στα νεφρά που πρέπει να αναγνωρίζεις όσο πιο γρήγορα γίνεται;

Είναι σημαντικό όταν αναγνωρίζεις τα συμπτώματα ή ένα από αυτά ή όταν απλά έχεις υποψίες ή αν απλά πονάς, να επισκέπτεσαι τον γιατρό σου. Ο γιατρός μπορεί να σου δώσει την κατάλληλη θεραπεία και να μην υποφέρεις.


Να σημειώσουμε πως οι πέτρες στα νεφρά είναι στέρεες μάζες που σχηματίζονται στα νεφρά από άλατα των ούρων. Συνήθως αποβάλλονται από το ουροποιητικό σύστημα μέσω της ούρησης, και εάν η πέτρα είναι μικρή μπορεί να μην παρουσιαστούν συμπτώματα. Σε περίπτωση που η πέτρα γίνει αρκετά μεγάλη (συνήθως τουλάχιστον 3 mm) μπορεί να προκαλέσει απόφραξη του ουρητήρα. Κάτι τέτοιο προκαλεί πόνο συνήθως στα πλευρά ή στο κάτω μέρος της πλάτης.

 

Ποια είναι τα σημάδια για πέτρα στα νεφρά;

Έντονος πόνος

Μπορεί να νιώθεις έναν αβάσταχτο πόνο στην κοιλιά, στην πλάτη ή στη βουβωνική περιοχή. Αυτό συμβαίνει όταν η πέτρα αρχίζει να μετακινείται και κολλάει στον στενό ουρητήρα δημιουργώντας πίεση στα νεφρά. Καθώς η πέτρα μετακινείται, ο πόνος μπορεί να πάει από την πλάτη στην βουβωνική περιοχή.

 Αλλαγές στα ούρα

Μια ακόμη ένδειξη είναι οι αλλαγές στα ούρα:

  • Μια επίμονη και συχνή ώθηση για ούρηση συμβαίνει όταν η πέτρα αρχίσει να κινείται και φτάνει στην κύστη. Αυτό μπορεί επίσης, να προκαλέσει έντονο πόνο και αίσθημα καύσης κατά την ούρηση.
  • Η ποσότητα των ούρων μπορεί να μειωθεί κι αυτό σχετίζεται με πέτρες που είναι κολλημένες στον ουρητήρα. Μπορεί ακόμη και να σταματήσει εντελώς τη ροή των ούρων.
  • Μπορεί να εμφανιστεί αίμα στα ούρα λόγω της παρουσίας πέτρας στην ουροδόχο κύστη. Μια κακή μυρωδιά μπορεί να υποδηλώνει ότι έχεις μια λοίμωξη στα νεφρά, ενώ τα ούρα θα είναι λίγο πιο θολά.

Διάβασε τι σημαίνει το χρώμα των ούρων σου!

Πυρετός

Ανατριχιάζεις κι έχεις πυρετό. Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει λοίμωξη στο ουροποιητικό σύστημα ή στα νεφρά.  Και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Ναυτία

Η ναυτία συνήθως συνοδεύεται από εμετό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα νεφρά και ο γαστρεντερικός σωλήνας έχουν μια κοινή σύνδεση των νεύρων. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης, να οφείλονται στον έντονο πόνο.

Αδυναμία και κούραση

Η λειτουργία των νεφρών μειώνεται αν έχεις πέτρα. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να εμφανιστεί συσσώρευση τοξινών στο σώμα, οι οποίες επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο νιώθεις.

Μπορεί να αισθάνεσαι περισσότερο κουρασμένος απ’ ότι συνήθως και όλος ο αβάσταχτος πόνος να σε κάνει πιο αδύναμο.

Κινδυνεύεις εάν…

  • Δεν πίνεις αρκετό νερό.
  • Έχεις συγγενείς με πέτρα στα νεφρά.
  • Καταναλώνεις μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, νατρίου και πρωτεϊνών.
  • Λαμβάνεις βιταμίνη D και συμπληρώματα ασβεστίου.
  • Είσαι υπέρβαρος.

Τις περισσότερες φορές οφείλεται σε συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Παράγοντες κινδύνου αποτελούν η παχυσαρκία, κάποια τρόφιμα, φάρμακα καθώς και η μειωμένη πρόσληψη υγρών.

Η διάγνωση συνήθως βασίζεται στα συμπτώματα, σε τεστ ούρησης και κάποιες διαγνωστικές απεικονιστικές μεθόδους. Οι εξετάσεις αίματος μπορεί επίσης να χρησιμεύσουν.

Πηγή: https://ipop.gr/ugeia/simadia-poy-martyroyn-pos-echeis-petra-sta-nefra/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ