Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣε πιάνουν τα αυτιά σου στο αεροπλάνο; Πώς θα αποφύγεις τον ενοχλητικό...

Σε πιάνουν τα αυτιά σου στο αεροπλάνο; Πώς θα αποφύγεις τον ενοχλητικό πόνο κατά την διάρκεια του αεροπορικού ταξιδιού;

Πολύς κόσμος λατρεύει να ταξιδεύει με τα αεροπλάνα διότι είναι ίσως ο μοναδικός τρόπος για να φτάσεις εύκολα και γρήγορα τις περισσότερες φορές σε οποιονδήποτε προορισμό. Ωστόσο, αν και είσαι συνηθισμένος στα αεροπορικά ταξίδια, αυτό που δεν μπορείς να ανεχτείς είναι η δυσφορία στα αυτιά. Μετά από κάθε σου ταξίδι πάντα αναρωτιέσαι γιατί πονάνε τα αυτιά στο αεροπλάνο, μην μπορώντας να βρεις την ακριβή αιτία αυτής της συνθήκης. Γι’αυτό τον λόγο εμείς ψάξαμε και βρήκαμε γιατί συμβαίνει αυτό.


 

Ποια είναι η αιτία του πόνου στο αυτί;

Τις περισσότερες φορές όταν ταξιδεύουμε με το αεροπλάνο αισθανόμαστε μια έντονη δυσφορία στα αυτιά μας. Έτσι αρχίζεις και ψάχνεις γιατί πονάνε τα αυτιά στο αεροπλάνο. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της πίεσης του αέρα. Κανονικά, η πίεση του αέρα μέσα στο εσωτερικό αυτί και η εξωτερική πίεση του αέρα είναι σχεδόν η ίδια ή τουλάχιστον δεν είναι ικανή να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα. Ακόμα και όταν κάνουμε πεζοπορία στην κορυφή ενός ψηλού βουνού, η χαμηλή ταχύτητα που ακολουθούμε κατά την διάρκεια της ανάβασης μας, επιτρέπει την εξισορρόπηση της πίεσης.

 

Το πρόβλημα προκύπτει όταν η αλλαγή στο υψόμετρο γίνεται πολύ γρήγορα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα αεροπορικά ταξίδια που η πίεση μέσα στο εσωτερικό αυτί και η πίεση του αέρα έξω δεν έχουν χρόνο να εξισωθούν. Όταν το αεροπλάνο ετοιμάζεται για την απογείωση του η πίεση του αέρα μέσα στο εσωτερικό αυτί ξεπερνά γρήγορα αυτή της πίεσης έξω. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το τύμπανο του αυτιού να διογκώνεται προς τα έξω.

Αντίθετα αν η πίεση του αέρα στο εσωτερικό του αυτιού γίνει μικρότερη πιο γρήγορα από την εξωτερική πίεση του αέρα, η τυμπανική μεμβράνη θα αναρροφηθεί προς τα μέσα, σχεδόν σαν φαινόμενο κενού. Είτε ανοδική, είτε καθοδική το τέντωμα του τυμπάνου μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο. Κατά την διάρκεια αυτής της συνθήκης το τύμπανο του αυτιού δεν μπορεί να δονείται, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ακούσουμε καθαρούς ήχους και να έχουμε μειωμένη ακοή.

γιατί πονάνε τα αυτιά στο αεροπλάνο

Unsplash

Πώς θα αποτρέψεις τον πόνο στα αυτιά όταν είσαι στο αεροπλάνο;

Μπορεί να βρήκες το γιατί πονάνε τα αυτιά στο αεροπλάνο όταν πετάς, ωστόσο αυτό που δεν ξέρεις είναι το πως θα αποφύγεις αυτή την ενόχληση. Αυτό που πρέπει να κάνεις σε πρώτη φάση είναι να μην κοιμάσαι όταν το αεροπλάνο βρίσκεται σε άνοδο ή κάθοδο και να εξισορροπήσεις την πίεση εισάγοντας όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το κάνεις αυτό.

Ο πρώτος τρόπος είναι η κατάποση. Όταν καταπίνουμε, αυτός ο ήχος κρότου ή σκασμού που μπορεί να ακούσουμε είναι μια μικροσκοπική φυσαλίδα αέρα που έχει μετακινηθεί από το πίσω μέρος της μύτης στο μέσο αυτί, μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας. Η ευσταχιανή σάλπιγγα διασφαλίζει ότι στο εσωτερικό του αυτιού ο αέρας αναπληρώνεται συνεχώς. Αυτός ο αέρας στη συνέχεια απορροφάται στις μεμβράνες του εσωτερικού αυτιού και ο κύκλος ξεκινά από την αρχή. Αυτός ο σταθερός κύκλος αέρα διασφαλίζει ότι η πίεση αέρα και στις δύο πλευρές παραμένει ίση.

Ο δεύτερος και πιο συνηθισμένος τρόπος είναι το μάσημα τσίχλας. Πάντα στα ταξίδια μας δίνουν οι αεροσυνοδοί καραμέλες ή τσίχλες για να μασάμε και να πιπιλάμε κατά την διάρκεια της πτήσης. Το μάσημα τσίχλας ή το πιπίλισμα σκληρής καραμέλας θα διεγείρει τη συχνή κατάποση που βοηθά στην εξισορρόπηση της πίεσης του αέρα.

Τέλος ο τρίτος και τελευταίος τρόπος για να αποφύγεις τον έντονο πόνο στα αυτιά κατά την διάρκεια της πτήσης, είναι ο ελιγμός Vasalva. Μπορείς να εισπνεύσεις αέρα και να κλείσεις το στόμα και την μύτη σου. Έπειτα, βγάζεις τον αέρα απαλά μέχρι να κάνουν έναν ήχο τα αυτιά σου. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο συγκεκριμένος τρόπος δεν προτείνεται όταν είμαστε άρρωστοι ή κρυωμένοι διότι μπορεί να μας προκαλέσει σοβαρή μόλυνση στο αυτί. Αντίθετα, μπορούμε να δοκιμάσουμε μια λιγότερο γνωστή μέθοδο που ονομάζεται ελιγμός Toynbee. Κλείνουμε το στόμα και τη μύτη μας και καταπίνουμε αρκετές φορές μέχρι να εξισορροπηθεί η πίεση.

 

Tags : Health

Μάριος Βουτσίνος 23 November 2022

Πηγή: https://ipop.gr/health/se-pianoyn-ta-aytia-soy-sto-aeroplano-p/?fbclid=IwAR0EuXeHdLYTie5wiyfs4yRDixDUauGah5NOmijvjs2slyUYKq2ujL4gf3Y

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ