Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠόνος στο στομάχι μετά το φαγητό: Δέκα πιθανοί λόγοι

Πόνος στο στομάχι μετά το φαγητό: Δέκα πιθανοί λόγοι

1. Έχετε τροφική δηλητηρίαση.


Αυτή είναι η πιο κοινή αιτία πόνου στο στομάχι μετά το φαγητό. Εάν έχετε φάει μολυσμένο φαγητό, το στομάχι σας θα αρχίσει να πονάει λίγες ώρες αργότερα. Ο πόνος συνήθως υποχωρεί μέσα σε μία ή δύο ημέρες.

2. Έχετε έλκος.

Το έλκος είναι μια πληγή στην επένδυση του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου (το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου). Τα έλκη μπορεί να προκληθούν από βακτηριακή λοίμωξη, φαρμακευτική αγωγή ή στρες. Εάν έχετε έλκος, μπορεί να αισθανθείτε πόνο στο στομάχι σας μετά το φαγητό. Ο πόνος μπορεί να υποχωρήσει για λίγο αφού πάρετε ένα αντιόξινο ή άλλο φάρμακο.

3. Έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ).

Η ΓΟΠΝ είναι μια κατάσταση κατά την οποία το γαστρικό οξύ επανέρχεται στον οισοφάγο σας (τον σωλήνα που συνδέει το στόμα σας με το στομάχι σας). Αυτό μπορεί να προκαλέσει καούρα, πόνο στο στήθος και πόνο στο στομάχι σας μετά το φαγητό.

4. Έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Το IBS είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του εντέρου σας. Τα άτομα με IBS μπορεί να έχουν κράμπες, φούσκωμα και διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Μερικοί άνθρωποι με IBS έχουν πόνο μετά το φαγητό.

5. Έχετε κοιλιοκάκη.

Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση νόσος που καταστρέφει την επένδυση του εντέρου σας. Εάν έχετε κοιλιοκάκη, δεν μπορείτε να φάτε γλουτένη (μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη). Η κατανάλωση γλουτένης θα προκαλέσει πόνο και άλλα συμπτώματα στο έντερο σας.

6. Έχετε νόσο του Crohn.

Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Μπορεί να προκαλέσει πόνο, διάρροια και απώλεια βάρους. Τα άτομα με νόσο του Crohn μπορεί επίσης να έχουν πληγές στο στόμα, πόνο στις αρθρώσεις και προβλήματα στα μάτια.

7. Έχετε εντερική λοίμωξη.

Οι εντερικές λοιμώξεις προκαλούνται συνήθως από βακτήρια ή ιούς. Μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο στομάχι, διάρροια, ναυτία και έμετο.

8. Έχετε δυσανεξία στη λακτόζη.

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι όταν το σώμα σας δεν μπορεί να αφομοιώσει τη λακτόζη (μια ζάχαρη που βρίσκεται στο γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα). Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να έχουν πόνο στο στομάχι και διάρροια μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

9. Έχετε τροφική αλλεργία.

Εάν έχετε τροφική αλλεργία, το σώμα σας βλέπει μια συγκεκριμένη τροφή ως απειλή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων, όπως πόνο στο στομάχι, διάρροια, ναυτία και έμετο.

10. Έχετε ιό στομάχου.

Οι ιοί του στομάχου είναι συχνοί και συνήθως υποχωρούν από μόνοι τους. Μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο στομάχι, ναυτία, έμετο και διάρροια.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ