Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚι όμως, η γάτα σου ξέρει πώς σε λένε! Νέα έρευνα αποκαλύπτει...

Κι όμως, η γάτα σου ξέρει πώς σε λένε! Νέα έρευνα αποκαλύπτει όσα δεν φανταζόσουν ποτέ για το αγαπημένο σου κατοικίδιο

Οι επιστήμονες είχαν αναρωτηθεί πολλές φορές εάν οι γάτες καταλαβαίνουν το όνομά τους. Αυτό που όμως δεν είχαν εξετάσει μέχρι σήμερα είναι εάν τα χνουδωτά μας κατοικίδια ξέρουν πώς μας λένε. Ερευνητές από την Ιαπωνία κατέληξαν στο συμπέρασμα με το πείραμά τους ότι οι γάτες συνέδεσαν τα ονόματα των ιδιοκτητών τους με τα πρόσωπά τους χωρίς καμία εκπαίδευση!


 

Οι γάτες ξέρουν πώς σε λένε χωρίς καν να εκπαιδευτούν!

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κιότο έκαναν το σχετικό πείραμα σε 48 γάτες. Όλες αυτές οι γάτες είχαν ζήσει με τουλάχιστον άλλα δύο κατοικίδια, ενώ 19 είχαν ζήσει σε οικογένεια και 29 σε καταφύγια για γάτες. Διεξήχθησαν δύο πειράματα για τη μελέτη των γνωστικών ικανοτήτων των γατών. Στο πρώτο πείραμα, οι γάτες είδαν τη φωτογραφία μια άλλης γάτας με την οποία ζούσαν.

 

Οι απαντήσεις τους σε αυτές τις εικόνες παρακολουθούνταν κάθε φορά που αναφερόταν ένα όνομα. Οι επιστήμονες είπαν ότι αν η γάτα κοιτούσε περισσότερο τη φωτογραφία, σήμαινε ότι ήταν εξοικειωμένη με το πραγματικό όνομα του εικονιζόμενου ζώου. «Οι οικιακές γάτες έδιναν προσοχή στο μόνιτορ για περισσότερη ώρα όταν φώναζαν το λάθος όνομα, υποδεικνύοντας ένα «φαινόμενο παραβίασης της προσδοκίας»», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Το δεύτερο πείραμα διεξήχθη με 26 γάτες στις οποίες έδειξαν φωτογραφίες των ιδιοκτητών τους ή τις δικές τους. Διαπιστώθηκε ότι τα αιλουροειδή είχαν ισχυρότερη σχέση με τις άλλες γάτες παρά με τους ανθρώπους. Ωστόσο, φάνηκε ξεκάθαρα η ικανότητα τους να αναγνωρίζουν το όνομα του αφεντικού τους.

«Αυτή η μελέτη παρέχει στοιχεία ότι οι γάτες συνδέουν το όνομα ενός ιδιοκτήτη και το αντίστοιχο πρόσωπο χωρίς ρητή εκπαίδευση», είπαν οι ειδικοί στη μελέτη.

 

Tags : pets

Αγγελίνα Μάνου 16 April 2022

Πηγή: https://ipop.gr/pets/ki-omos-i-gata-soy-xerei-pos-se-lene-nea/?fbclid=IwAR1GUfHB1MFEAmvpr9rocGhHnlOAyZISW0mOR6hJFHxhSWR3mX_swmSUz7w

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ