Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΔεν θα πιστέψεις ποια είναι τα πιο υγιεινά τυριά του κόσμου

Δεν θα πιστέψεις ποια είναι τα πιο υγιεινά τυριά του κόσμου

Πολλοί πιστεύουμε η κατανάλωση τυριών δεν είναι και το πιο υγιεινό πράγμα στον κόσμο, ειδικά όταν γίνεται σε συστηματικά. Η εξαιρετική τους γεύση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μπορούμε να τα συνδυάσουμε σχεδόν σε όλα τα φαγητά ή ακόμα και μόνα τους, τα κάνουν απαραίτητα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Παρόλα αυτά, έχουμε την άποψη ότι δεν κάνουν καλό στην υγεία μας και πολλές φορές τα αποφεύγουμε. Αυτός, λοιπόν, είναι ένας μύθος που θα πρέπει να σταματήσουμε να τον πιστεύουμε, αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν υγιεινά τυριά που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και μπορούμε να τα καταναλώνουμε άφοβα.


 

Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες;

Σύμφωνα με την Kim Yawitz, που είναι διαιτολόγος και ιδιοκτήτρια γυμναστηρίου, τα τυριά μπορεί να είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, υγιών λιπαρών, ασβεστίου, βιταμίνης D, πλήθους βιταμινών Β και σε ορισμένες περιπτώσεις προβιοτικών. Σύμφωνα με μια ανάλυση 15 μελετών, η κατανάλωση περίπου 40 γραμμαρίων τυριού κάθε μέρα μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού.

 

Ακόμα η διαιτολόγος προσθέτει, ότι το κόλπο για να επιλέξουμε υγιεινά τυριά, είναι να κοιτάμε τα συστατικά του και το πως έχουν επεξεργαστεί. Πιο συγκεκριμένα, τα τυριά που είναι λιγότερο επεξεργασμένα, φτιάχνονται προσθέτοντας βακτήρια και ένζυμα στο γάλα, τα οποία αναγκάζουν το γάλα να σχηματίσει τυρόπηγμα. Έτσι μετά το τυρόπηγμα μετατρέπεται σε τυρί. Παράλληλα, σημειώνει ότι το τυρί που παρασκευάζεται με αυτή τη διαδικασία έχει μια πολύ σύντομη λίστα συστατικών και περιορισμένη διάρκεια ζωής.

Ωστόσο, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τυροκομικά προϊόντα περιέχουν λίγο τυρί και πολλά πρόσθετα όπως βαφές, συντηρητικά και γαλακτωματοποιητές, όπως για παράδειγμα είναι το αμερικανικό τυρί. Αυτά τα συστατικά τα οποία συχνά προστίθενται για να βελτιώσουν τη διάρκεια ζωής και την υφή, κάνουν τα επεξεργασμένα τυροκομικά προϊόντα πολύ λιγότερο υγιεινά από το πραγματικό τυρί. Επιπρόσθετα, η τακτική κατανάλωση τέτοιων τυριών μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για υψηλή αρτηριακή πίεση.

 

υγιεινά τυριά

Freepik

Ποια είναι τα υγιεινά τυριά;

Τυρί κότατζ. Το συγκεκριμένο τυρί είναι ένα από τα αγαπημένα όσων ακολουθούν αυστηρή διατροφή και ασχολούνται με την γυμναστική, διότι έχει πολύ χαμηλά λιπαρά και μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Μόνο ένα φλιτζάνι παρέχει 24 γραμμάρια πρωτεΐνης και μόνο 183 θερμίδες. Εκτός από την πρωτεΐνη, η Yawitz επισημαίνει επίσης ότι ορισμένα είδη τυριών κότατζ περιέχουν ευεργετικά βακτήρια που θεωρούνται ότι βελτιώνουν την πέψη, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ακόμη προάγουν την απώλεια βάρους. Το συγκεκριμένο τυρί είναι ένα τέλειο ντιπ για φρούτα ή συνοδευτικό σε μια χορταστική σαλάτα.

Παρμεζάνα. Το τυρί παρμεζάνα είναι πραγματικά υπέροχο γιατί προσθέτει πολλή γεύση στις συνταγές. Επιπλέον, τα σκληρότερα τυριά όπως η παρμεζάνα τείνουν να έχουν πιο δυνατή γεύση και λίγες θερμίδες. Πιο συγκεκριμένα, μια κουταλιά της σούπας παρμεζάνα έχει μόνο 32 θερμίδες. Ακόμα, λαμβάνουμε επίσης 2 γραμμάρια πρωτεΐνης σε αυτή τη μικρή ποσότητα τυριού. Είναι υπέροχο ως επικάλυψη για τα πάντα, από σαλάτα μέχρι πίτσα και από μακαρόνια μέχρι αλμυρές πίτες και τάρτες.

υγιεινά τυριά

Pexels

Κατσικίσιο τυρί. Το κατσικίσιο τυρί είναι ένα παλαιωμένο τυρί που παρασκευάζεται με κατσικίσιο γάλα. Είναι σχετικά υψηλό σε πρωτεΐνη και χαμηλό σε θερμίδες, με 5,2 γραμμάρια πρωτεΐνης και 75 θερμίδες ανά κομμάτι. Παράλληλα, η ειδικός επισημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να κάνουμε υπερβολική κατανάλωση σε κατσικίσιο τυρί σε σύγκριση με το τυρί από αγελαδινό γάλα, επειδή το κατσικίσιο γάλα περιέχει περισσότερα λιπαρά οξέα από το αγελαδινό γάλα. Επίσης, ανέφερε ότι σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που είχαν καταναλώσει στο πρωινό τους κατσικίσιο τυρί, είχαν μειωμένη επιθυμία για φαγητό και λιγότερη πείνα μετά από αυτό.

Φέτα. Είναι δυνατόν η ελληνική φέτα να λείπει από τη λίστα με τα πιο υγιεινά τυριά; Και βέβαια όχι! Πιο αναλυτικά, μια μερίδα φέτα 28 γραμμαρίων περιέχει 5 θερμίδες και 4 γραμμάρια πρωτεΐνης. Η φέτα μπορεί να είναι λίγο πιο αλμυρή από άλλα τυριά, επομένως δεν χρειαζόμαστε μεγάλη ποσότητα για να πάρουμε τη γεύση και την πρωτεΐνη. Ένα κομμάτι φέτα πάνω στη σαλάτα μας ή λίγο τριμμένη φέτα πάνω από την πίτσα είναι ένας πολύ γευστικός συνδυασμός.

 

Tags : fitness

Μάριος Βουτσίνος 3 September 2022

Πηγή: https://ipop.gr/fitness/den-tha-pistepseis-poia-einai-ta-pio-ygie/?fbclid=IwAR3TRGfoG1PKVgscJVEFCFkAk8Y0EID2XJMmxv-AuZJRSlvZXT9fRfBKiOs

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ