Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠώς να «βγούμε» από το αδιέξοδο του νου, της κακής διάθεσης και...

Πώς να «βγούμε» από το αδιέξοδο του νου, της κακής διάθεσης και της αρνητικότητας – Η σημασία της αναπνοής

 

Προκειμένου να «βγούμε» από το αδιέξοδο του νου, της κακής διάθεσης και της αρνητικότητας, υπάρχουν πρακτικές λύσεις και τρόποι.


Μερικές φορές νιώθουμε πως η διάθεσή μας είναι τόσο κακή, που εκείνη την στιγμή δεν μπορεί να μας συγκινήσει τίποτα, η ενέργειά μας είναι πεσμένη , είμαστε σε μία γενικότερη άρνηση, θαρρείς και πατήθηκε ένα κουμπί που λέει «παύση» και εμείς «παγώσαμε», ακινητοποιηθήκαμε σε μία κατάσταση βασανιστικής αδράνειας.

Σ αυτήν την κατάσταση το μόνο που βρίσκεται σε συνεχή κίνηση, είναι οι επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις, τις οποίες ανακυκλώνουμε. Κάθε σκέψη, μας βυθίζει όλο και πιο βαθιά στην μιζέρια μας και τελικά μας αποδυναμώνει όλο και περισσότερο!

Είναι προφανές τότε, πως η σκέψη δεν μας βοηθάει, το καλύτερο επομένως που έχουμε να κάνουμε, είναι να βρούμε την δύναμη να κουνηθούμε από την θέση μας, να δράσουμε, για να πετάξουμε από πάνω μας την κακή ενέργεια!

Προκειμένου λοιπόν να «βγούμε» από το αδιέξοδο του νου, της κακής διάθεσης και της αρνητικότητας, υπάρχουν πρακτικές λύσεις και τρόποι.

Κάποιοι από αυτούς, που έχουν άμεσα αποτελέσματα είναι οι παρακάτω:

Η συνειδητή εστίαση στην αναπνοή

Όποτε είμαστε «πεσμένοι» και κακοδιάθετοι, είναι γεγονός πως έχει μειωθεί η ζωτική μας ενέργεια, αυτή δηλαδή που μας συνδέει με την ενέργεια της ζωής. Η αυτόματη λειτουργία της αναπνοής, είναι αυτή που μας κρατάει πρώτα από όλα τα άλλα στη ζωή. Η συγκέντρωση στην αναπνοή, οι κατάλληλες ασκήσεις αναπνοής και η σύνδεση με τον ρυθμό της, είναι ένας άμεσος και πάντα διαθέσιμος τρόπος για να ανεβάσουμε την ενέργειά μας και να νιώσουμε πιο ζωντανοί και αισιόδοξοι!

Μία εύκολη και πρακτική άσκηση αναπνοής ,είναι η εστίαση στον ρυθμό της αναπνοής, με ταυτόχρονη χαλάρωση του σώματος. Στην άσκηση αυτή, αναπνέουμε αποκλειστικά από την μύτη (εισπνοή και εκπνοή),χαλαρώνουμε τους αναπνευστικού μας μύες, ειδικά το διάφραγμα και αναπνέουμε όσο το δυνατόν πιο ήσυχα και αθόρυβα. Αυτή η διαδικασία, προκαλεί την έκκριση ορμονών που φέρνουν ευχάριστα συναισθήματα και οδηγεί σε βαθιά χαλάρωση μετά από τα δέκα πρώτα λεπτά.

Η επαφή με την φύση

Είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης, κι όμως το ξεχνάμε, καθώς ζούμε τον περισσότερο καιρό κλεισμένοι μέσα σε κτήρια. Η δυνατότητα όμως να έρθουμε σε καθημερινή επαφή με την φύση υπάρχει, όπου κι αν ζούμε. Ακόμη και οι μεγαλουπόλεις έχουν κάποιο πάρκο, γήπεδο, ποτάμι, θάλασσα ή ένα άλσος.

Θα μπορούσαμε να πάμε μια βόλτα προς τα εκεί για να απολαύσουμε τη φύση, καθώς και να εισπράξουμε την αναζωογονητική της δύναμη. Ακόμη όμως κι αν δεν προλαβαίνουμε να το κάνουμε αυτό, λόγο χρόνου ή άλλων περιορισμών, μπορούμε να ανέβουμε στην ταράτσα του σπιτιού μας, να ξαπλώσουμε και να ατενίσουμε για λίγη ώρα τον ουρανό .

Εάν χρησιμοποιήσουμε την φαντασία μας, θα βρούμε κι άλλους τρόπους για να συνδεθούμε με την φύση στην καθημερινότητά μας!

Η επικοινωνία

Η κακή διάθεση, υποδηλώνει και βαθιά έλλειψη αγάπης (προς τον εαυτό και τη ζωή).Η συνάντηση με ένα φιλικό πρόσωπο, έναν άνθρωπο που μπορούμε να επικοινωνήσουμε από καρδιάς, είναι δυνατό να μας κάνει να νιώσουμε την ισχυρή και θεραπευτική ενέργεια της αγάπης να διαποτίζει την ύπαρξή μας . Μια τέτοια συνάντηση θα αυξήσει μέσα μας αυτόματα την ενέργεια της ζωής !

Η ενασχόληση με κάποιες από τις αγαπημένες μας ασχολίες

Όλοι μας έχουμε ταλέντα και ασχολίες που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα και μας βγάζουν από τις πολλές σκέψεις. Μάλιστα αυτές οι ασχολίες μπορεί να είναι πολλές και διάφορες, όπως για παράδειγμα η μαγειρική, η ζωγραφική, τα εργόχειρα, η μουσική, η συγγραφή, η γυμναστική, το διάβασμα, το σκάκι, η κηπουρική και άλλα.

Ένας πρακτικός τρόπος, είναι το να γράψουμε μία λίστα με όλα αυτά που μας αρέσει να κάνουμε και κάθε φορά που είμαστε σε απόγνωση, να ανοίγουμε την λίστα μας για να δούμε ποιο από όλα μας είναι πιο βολικό, επιθυμητό και εύκολο την δεδομένη στιγμή.

Η διαδικασία του να μπλεχτούμε με κάτι δημιουργικό, φέρνει τον νου σε συγκέντρωση, προκαλεί τον εφησυχασμό της αναπνοής, οδηγώντας μας σταδιακά σε μια πολύ πιο ευχάριστη κατάσταση ύπαρξης.

Πάντα θα μας είναι διαθέσιμη τουλάχιστον μία από τις παραπάνω επιλογές για να αλλάξουμε διάθεση και να συνδεθούμε με τον ανώτερο εαυτό μας, αυτόν που είναι γεμάτος αγάπη, φαντασία και διαθέτει την δύναμη της δημιουργίας!

Έλενα Παπαΐωάννου

enallaktikidrasi.com

 

Πηγή: https://www.newsitamea.gr/2021/09/17/pos-na-vgoyme-to-adiexodo-noy-tis-kakis-diathesis-tis-arnitikotitas-simasia-tis-anapnois/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ