Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΙός έρπητα ζωστήρα: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Ιός έρπητα ζωστήρα: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ιός του έρπητα ζωστήρα μπορεί να προκαλέσει αρκετά δυσάρεστα και επώδυνα συμπτώματα. Γνωρίζατε όμως ότι μπορεί επίσης να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού;


Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα που είχαν τον ιό του έρπητα ζωστήρα (επίσης γνωστό ως έρπητα ζωστήρα) μπορεί να είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology, εξέτασε δεδομένα από περισσότερα από 4.000 άτομα που είχαν υποστεί εγκεφαλικό και διαπίστωσε ότι όσοι είχαν προηγουμένως έρπητα ζωστήρα είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν τον ιό. .

Τι είναι λοιπόν ο ιός του έρπητα ζωστήρα και πώς αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού;

Ο ιός του έρπητα ζωστήρα είναι ο ίδιος ιός που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Αφού ένα άτομο έχει ανεμοβλογιά, ο ιός βρίσκεται αδρανής στο σώμα του. Σε μερικούς ανθρώπους, ο ιός μπορεί να επανενεργοποιηθεί αργότερα στη ζωή και να προκαλέσει έρπητα ζωστήρα.

Ο έρπητας ζωστήρας είναι μια κατάσταση που προκαλεί επώδυνο εξάνθημα. Το εξάνθημα είναι συνήθως στη μία πλευρά του σώματος και μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Σε μερικούς ανθρώπους, ο πόνος μπορεί να διαρκέσει για μήνες ή και χρόνια μετά την φυγή του εξανθήματος.

Θεωρείται ότι η επανενεργοποίηση του ιού του έρπητα ζωστήρα μπορεί να προκαλέσει μια φλεγμονώδη απόκριση που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Η σχέση μεταξύ του έρπητα ζωστήρα και του εγκεφαλικού πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω, αλλά αυτή η έρευνα προσθέτει στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που υποδηλώνουν ότι ο ιός του έρπητα ζωστήρα μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό.

Εάν είχατε έρπητα ζωστήρα, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τον κίνδυνο εγκεφαλικού και άλλων παθήσεων υγείας. Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού σε άτομα με έρπητα ζωστήρα.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ