Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠώς συνδέεται η κατανάλωση αλατιού με το ανοσοποιητικό σύστημα;

Πώς συνδέεται η κατανάλωση αλατιού με το ανοσοποιητικό σύστημα;

Αλάτι και ανοσοποιητικό σύστημα είναι άμεσα συνδεδεμένα, ακόμα κι αν δεν σου πέρναγε ποτέ από το μυαλό ότι μπορεί να συμβαίνει αυτό. 


Μπορεί να δυσκολεύεσαι λίγο να το πιστέψεις, ειδικά αν είσαι λάτρης του αλατιού, όμως δυστυχώς για σένα έρευνες έχουν δείξει πως αλάτι και ανοσοποιητικό σύστημα συνδέονται άμεσα μεταξύ τους. Κι αυτό γιατί η κατανάλωση αλατιού μπορεί να εξασθενήσει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος και την ικανότητά του να καταπολεμά τους παθογόνους μικροοργανισμούς.


Σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, αυτό έχει ως συνέπεια μια λοίμωξη να γίνεται πιο σοβαρή.

Η μελέτη αυτή αφορούσε βέβαια βακτήρια και όχι ιούς και θα μπορούσε να πει κάποιος ότι δεν αφορά την πανδημία του κορονοϊού. Ωστόσο, η έρευνα αυτή είναι επίκαιρη, καθώς οι γιατροί έχουν τονίσει πολλές φορές πως η ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αντοχή των ανθρώπων στον ιό κι ειδικά στην περίπτωση του κορονοϊού που υπάρχει έλλειψη σε αντιικά φάρμακα και εμβόλιο για το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2.

Πώς διεξήχθη η έρευνα;

Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Science Translational Medicine”. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Κρίστιαν Κουρτς του Ινστιτούτου Πειραματικής Ανοσολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βόννης, έδειξαν ότι τρωκτικά που είχαν κάνει διατροφή πλούσια σε αλάτι, δεν μπορούσαν να καταπολεμήσουν εύκολα λοιμώξεις των νεφρών από βακτήριο E.coli, καθώς και όλου του σώματος από βακτήρια Listeria.

Έπειτα, οι επιστήμονες μελέτησαν δέκα υγιείς ανθρώπους 20 έως 50 ετών, οι οποίοι κατανάλωναν έξι έξτρα γραμμάρια αλάτι την ημέρα, μια ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο αλάτι που περιέχουν δύο γεύματα επεξεργασμένων τροφίμων, πέρα από τη συνηθισμένη ποσότητα αλατιού του καθημερινού τους φαγητού. Μετά από μια εβδομάδα, διαπιστώθηκε ότι, όπως και στα πειραματόζωα, έτσι και στους ανθρώπους το ανοσοποιητικό τους σύστημα είχε μικρότερη ικανότητα καταπολέμησης των βακτηρίων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στους ανθρώπους να μη τρώνε περισσότερα από πέντε γραμμάρια αλάτι τη μέρα, ώστε να αποφύγουν υπέρταση και άλλα προβλήματα. Δηλάδη είναι καλό να καταναλώνουν περίπου ένα κουταλάκι, στο οποίο βέβαια περιλαμβάνεται και το αλάτι των έτοιμων και επεξεργασμένων τροφίμων. Πολλές επιστημονικές μελέτες, βέβαια, έχουν δείξει πως συχνά γίνεται υπέρβαση αυτής της ποσότητας αλατιού.

Πηγή: https://ipop.gr/ereunes/pos-syndeetai-i-katanalosi-alatioy-me-to-anosopoiitiko-systima/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ