Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠώς να βοηθήσεις ένα ντροπαλό παιδί να κοινωνικοποιηθεί;

Πώς να βοηθήσεις ένα ντροπαλό παιδί να κοινωνικοποιηθεί;

Οι γονείς με ντροπαλά παιδιά γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να αφήνεις το παιδί σου στο σχολείο και να μη νιώθει καλά ή να δυσκολεύεται να κάνει φιλίες και να παίζει αρκετές φορές μόνο του. Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου να κοινωνικοποιηθεί;


Το να γνωρίζεις πώς να βοηθήσεις το παιδί σου να κοινωνικοποιηθεί είναι σημαντικό ώστε να του μάθεις πως να είναι πιο άνετο σε διάφορες κοινωνικές καταστάσεις, όπως είναι και το σχολείο.

Τα ντροπαλά παιδιά είναι αυτά που νιώθουν άβολα όταν είναι σε ομάδες και μπορεί να περιγραφούν ως εσωστρεφή, ήσυχα ή διστακτικά. Οι γονείς θα πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά τους να διαχειριστούν αυτό το χαρακτηριστικό, χωρίς να σημαίνει πως κάτι δεν πηγαίνει καλά με αυτά τα παιδιά.

Το να είσαι ντροπαλός είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας και όχι απαραίτητα κάτι που ξεπερνάς. Ωστόσο, είναι κάτι που μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι. Το κοινωνικό άγχος συμβαίνει όταν ένα ντροπαλό παιδί δεν έχει μάθει πώς να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του ακόμα. Και γι’αυτό ο ρόλος του γονέα είναι μεγάλος.

Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου να κοινωνικοποιηθεί;

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη “συνταγή” αφού το κάθε παιδί είναι διαφορετικό αλλά τα ντροπαλά παιδιά πρέπει να τα ενθαρρύνεις.

Μπορεί για παράδειγμα, να χρειαστούν 5 επισκέψεις στον οδοντίατρο μέχρι να καθίσουν στην καρέκλα και να νιώσουν άνετα ενώ μερικά χρειάζονται πάντα την παρουσία του γονέα. Ο ρόλος του γονέα είναι να τα βοηθήσει να διαχειρίζονται τέτοιες καταστάσεις κι ενώ μπορεί να θέλει να το αποφύγει, είναι σημαντικό να αγκαλιάσει αυτή τη δυσκολία ώστε να μπορεί να τη διαχειριστεί.

Όταν έχεις εξασφαλίσει ότι το παιδί σου μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις, τότε θα είναι πιο υγιές και χαρούμενο. Το σημαντικό είναι το παιδί να νιώθει χαρούμενο και άνετα και όχι να είναι αγχωμένο.

Το θέμα είναι η ποιότητα στη ζωή. Μερικά παιδιά είναι απολύτως ικανοποιημένα με το να κάνουν τα πράγματα μόνα τους. Θέλεις να έχουν φίλους, αλλά μερικά είναι απλώς πιο ήσυχα. Περισσότερο χρειάζεται να ανησυχείς αν δεν θέλουν να πάνε σχολείο και προβάλλουν δικαιολογίες, όπως ότι έχουν πονοκέφαλο ή πόνο στο στομάχι. Τα παιδιά που βιώνουν το άγχος, δεν θέλουν να πηγαίνουν σχολείο ενώ τα παιδιά που απλώς ντρέπονται πηγαίνουν και απλά δεν θέλουν να συμμετέχουν.

Δεν χρειάζεται το παιδί σου να είναι το πιο κοινωνικό αλλά θα πρέπει όταν κάτι το ενοχλεί τα μιλάει ή να συστήνει τον εαυτό του, για παράδειγμα σε ένα πάρτι γενεθλίων.

Αν για παράδειγμα, ο γιος ή η κόρη σου έχουν να πάνε σε ένα πάρτι το ΣΚ,τότε ίσως να χρειάζεται μια καθοδήγηση. Για παράδειγμα, μπορείτε να το κάνετε μια αναπαράσταση στο σπίτι. Αν το παιδί σου σου πει “δεν ξέρω τι να κάνω και είμαι αγχωμένος” τότε βοηθήσέ το και κάντε μια αναπαράσταση. Κάθισε σε μια καρέκλα και πες στο παιδί σου να παίξετε αυτό το “παιχνίδι” και να έρθει να σου συστηθεί. Ή δοκίμασε να το κάνεις εσύ πρώτος αντί για το παιδί.

Παράλληλα, μπορείς να πηγαίνεις το παιδί σου σε δραστηριότητες που αγαπά κι εκεί να κάνει φίλους με παρόμοια ενδιαφέροντα και να κοινωνικοποιηθεί.

Τέλος, ξεκίνα να το εντάσσεις σε πιο μικρές ομάδες και να δεις τη συμπεριφορά του σε αυτές.

Πηγή: https://ipop.gr/family/pos-na-voithiseis-ena-ntropalo-paidi-na-koinonikopoiithei

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ