Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΠαιδιά: Πώς οι υδατάνθρακες και τα σάκχαρα απειλούν την υγεία των δοντιών

Παιδιά: Πώς οι υδατάνθρακες και τα σάκχαρα απειλούν την υγεία των δοντιών

Δεν είναι μυστικό ότι οι υδατάνθρακες και τα σάκχαρα συμβάλλουν σημαντικά στην τερηδόνα και άλλα οδοντικά προβλήματα. Στην πραγματικότητα, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) υπολογίζει ότι τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 19 ετών καταναλώνουν σνακ και ποτά με ζάχαρη αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων κάθε χρόνο!


Αν και είναι σημαντικό να περιορίσετε την πρόσληψη ζαχαρούχων τροφίμων και ποτών από το παιδί σας, είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσετε πώς αυτοί οι απλοί υδατάνθρακες μπορούν να βλάψουν τα δόντια. Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς οι υδατάνθρακες και τα σάκχαρα συμβάλλουν στα οδοντικά προβλήματα:

Πώς οι υδατάνθρακες και τα σάκχαρα συμβάλλουν στα οδοντικά προβλήματα

Όταν καταναλώνονται υδατάνθρακες και σάκχαρα, αναμειγνύονται με τα βακτήρια στο στόμα και σχηματίζουν πλάκα. Η πλάκα είναι μια κολλώδης ουσία που προσκολλάται στα δόντια και τα ούλα και είναι η κύρια αιτία της τερηδόνας.

Τα σάκχαρα στην πλάκα τροφοδοτούν τα βακτήρια, προκαλώντας την παραγωγή οξέων. Αυτά τα οξέα τρώνε το σμάλτο ή το σκληρό εξωτερικό στρώμα του δοντιού. Μόλις καταστραφεί το σμάλτο, μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών ή σε τρύπα στο δόντι.

Εκτός από τις κοιλότητες, η πλάκα μπορεί επίσης να προκαλέσει ουλίτιδα. Η ουλίτιδα είναι μια μόλυνση των ούλων που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών.

Συμβουλές για τον περιορισμό των υδατανθράκων και των σακχάρων στη διατροφή του παιδιού σας

Υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να περιορίσετε την ποσότητα υδατανθράκων και σακχάρων που καταναλώνει το παιδί σας:

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να τρώει πρωινό κάθε μέρα. Ένα υγιεινό πρωινό θα βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας το παιδί σας να λαχταρήσει σνακ με ζάχαρη αργότερα μέσα στην ημέρα.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας βουρτσίζει τα δόντια του δύο φορές την ημέρα. Το βούρτσισμα θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της πλάκας και των βακτηρίων από τα δόντια.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να πίνει άφθονο νερό. Το νερό θα σας βοηθήσει να ξεπλύνετε την πλάκα και τα βακτήρια.

Περιορίστε τα σνακ και τα ποτά με ζάχαρη. Εάν το παιδί σας καταναλώνει σνακ ή ποτά με ζάχαρη, βεβαιωθείτε ότι βουρτσίζει τα δόντια του μετά.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την οδοντική υγεία του παιδιού σας, φροντίστε να μιλήσετε με τον παιδίατρο ή τον οδοντίατρό σας.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ