Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΈρευνα: πώς ο σκύλος μας χειραγωγεί!

Έρευνα: πώς ο σκύλος μας χειραγωγεί!

Η χειραγώγηση απ’ τον σκύλο υπάρχει και μια έρευνα το αποδεικνύει. Δεν μπορείς να του χαλάσεις κανένα χατίρι και στεναχωριέσαι όταν του φωνάζεις; Υπάρχει λόγος.

Η χειραγώγηση απ’ τον σκύλο σου υφίσταται όσο κι αν δεν το καταλαβαίνεις. Πλέον, το λένε και οι έρευνες. Αν ο σκύλος σου έχει αυτά τα μάτια που σου ζητάνε κάτι ή απλώς ζητάνε την προσοχή σου, τότε αυτός ίσως είναι ένας πιο εξελιγμένος τρόπος για να χειραγωγήσει τα συναισθήματά σου.


Οι έρευνες βρήκαν ότι τα σκυλιά έχουν εξελίξει τους μυς γύρω από τα μάτια τους, οι οποίοι τους επιτρέπουν να κάνουν διάφορες εκφράσεις και να είναι ιδιαίτερα ελκυστικά στους ανθρώπους.

χειραγώγηση απ' τον σκύλο

FABA-PHOTOGRAHPY/GETTY IMAGES

Ένας μικρός μυς του προσώπου επιτρέπει στα μάτια του σκύλου να μιμούνται μια έκφραση «μωρού» που δεν μπορείς να προσπεράσεις και να αδιαφορήσεις. Τα «puppy eyes» ή αλλιώς «σκυλίσιο βλέμμα» υπάρχει και μας επηρεάζει περισσότερο από όσο νομίζαμε.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως αυτές οι εκφράσεις σκύλων μπορούν να προσελκύσουν τον άνθρωπο, αλλά αυτή η έρευνα από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ έδειξε ότι υπήρξε μια ανατομική αλλαγή γύρω απ’ τα μάτια του σκύλου, ώστε να είναι αυτό δυνατό και να γίνει το βλέμμα τους τόσο εκφραστικό.

«Εκφραστικά φρύδια»

Αυτό επιτρέπει στα σκυλιά να δημιουργούν αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν «εκφραστικά φρύδια» και να δημιουργούν την ψευδαίσθηση της ανθρώπινης επικοινωνίας. Όταν τα σκυλιά κάνουν αυτήν την κίνηση, φαίνεται να προκαλούν μια ισχυρή επιθυμία στους ανθρώπους να τα φροντίσουν!

Αυτή η κίνηση των μυών επιτρέπει στα μάτια των σκύλων να φαίνονται πιο μεγάλα, να μοιάζουν με μια κίνηση που κάνουν και οι άνθρωποι όταν είναι στεναχωρημένοι. Οι ερευνητές αναφέρουν πως έχουν μια προτίμηση ασυνείδητα να προστατεύουν έναν τέτοιον σκύλο όταν κάνει τη συγκεκριμένη κίνηση με τα μάτια του. Ο σκύλος ίσως το αντιλαμβάνεται… και το εκμεταλλεύεται! Και τα στοιχεία το αποδεικνύουν, αφού τα σκυλιά έχουν αναπτύξει και συνεχίζουν να αναπτύσσουν τον συγκεκριμένο μυ!

κοινωνικοποίηση του σκύλου

Credits: Pixabay

Τα ευρήματα απ’ τις έρευνες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ στην ανατομία και τη συγκριτική ψυχολογία, δείχνουν ότι η αλλαγή του προσώπου έχει αναπτυχθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια στα σκυλιά.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι κάποια σκυλιά είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν το «κουταβίσιο βλέμμα» όταν ένας άνθρωπος τους κοιτάζει, γιατί νιώθουν έτσι ότι επικοινωνεί μαζί του.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αλλαγές στους μύες του προσώπου των σκύλων ήταν «εξαιρετικά γρήγορες» και θα μπορούσαν να «συνδέονται άμεσα με την ενισχυμένη κοινωνική αλληλεπίδραση των σκύλων με τους ανθρώπους», ενώ κάνουν ό,τι μπορούν για να κερδίσουν την προσοχή μας.

Να σημειωθεί πως η μοναδική ράτσα που αποτελεί την εξαίρεση είναι το σιβηρικό χάσκι, ένα από τα αρχαιότερα είδη σκύλων στον κόσμο.

Πηγή: https://ipop.gr/ereunes/ereyna-apodeiknyei-pos-o-skylos-mas-cheiragogei/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ