Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠώς κατάφερα ν’ αρχίσω να τρώω πιο υγιεινά και πώς θα το...

Πώς κατάφερα ν’ αρχίσω να τρώω πιο υγιεινά και πώς θα το κάνεις κι εσύ!

Μέχρι πριν από κάποια χρόνια έμενα με τους γονείς μου… Με μια μαμά που μαγειρεύει κάθε μέρα 2-3 διαφορετικά φαγητά, θεωρούσα το σπιτικό φαγητό δεδομένο. Εκτός απ’ τα καλοκαίρια που οι γονείς μου έφευγαν για το εξοχικό, όλο τον υπόλοιπο χρόνο είχα κάθε μέρα ένα πιάτο (πολλές φορές και 2-3 διαφορετικά) με ζεστό, σπιτικό φαγητό.



Και εννοείται επειδή η δύναμη της συνήθειας είναι μεγάλη, είχε μπει για τα καλά στο μυαλό μου πως έτσι είναι όλοι. Γυρνάνε απ’ τη δουλειά κουρασμένοι κι έχουν ένα πιάτο φαγητό έτοιμο!

Εννοείται πως απ’ όταν ενηλικιώθηκα έκανα τις ατασθαλίες μου… Κάθε έξοδος με φίλους συνοδευόταν στο τέλος από ένα πιτόγυρο, ένα burger, μια πίτσα, ένα everest βρε αδερφέ τα ξημερώματα μετά το κλαμπ (πάνε αυτές οι χρυσές εποχές!).

Αλλά κατά βάση, επειδή έτρωγα σπίτι, μπορώ να πω ότι έτρωγα υγιεινά. Χωρίς φυσικά το σπιτικό φαγητό να είναι αλληλένδετο με το υγιεινό φαγητό… Αλλά η μαμά μου πάντα μαγείρευε με λίγο λάδι, δεν έκανε τηγανητά, δεν το παραέκανε με το αλάτι, και κάθε εβδομάδα φρόντιζε να έχουμε ποικιλία: Μια μέρα όσπρια, την άλλη κοτόπουλο, την άλλη κόκκινο κρέας, ψάρι, ζυμαρικά κτλ.

Το να τρως πιο υγιεινά όταν έχεις κάποιον να μαγειρεύει για σένα και όλη την οικογένεια είναι κάτι σχετικά εύκολο. Την μπάλα την χάνεις όταν ανεξαρτητοποιείσαι!

Τους πρώτους μήνες της μεγάλης εξόδου απ’ το σπίτι των γονιών μου τους έζησα στα… τέρματα! Κι όχι δεν εννοώ ότι γυρνούσα κάθε μέρα ξημερώματα. Εννοώ ότι κάθε μέρα είχα μια διαφορετική κουζίνα στο μενού: Μεξικάνικο, κινέζικο, ιταλικό, πίτσα, burger… Οι επιλογές του delivery είναι τόσες πολλές! Και δύσκολο να αντισταθείς! Πέρασε καιρός που έπαιζε μια μέρα σπιτικό φαγητό απ’ τα χεράκια μου και την άλλη delivery και το πήγαινα εναλλάξ. Αν περνούσα καλά; Ναι εννοείται, έτρωγα κάθε μέρα κάτι διαφορετικό. Αν το άντεχε η τσέπη μου; Όχι φυσικά, γι’ αυτό κατέληγα στο τέλος κάθε μήνα να κάνω ανασκόπηση και να αναρωτιέμαι πού έφυγε πάλι όλος ο μισθός!

Μετά από μερικούς μήνες σ’ αυτή την κατάσταση, άρχισα να συνειδητοποιώ πως θα αρχίσω να χρωστάω στις τράπεζες λόγω των delivery. Έτσι, ξύπνησα μια μέρα και πήρα απόφαση πως ο έρωτας με το efood μπορεί να γίνει σχέση εξ’ αποστάσεως. Στην αρχή ήταν δύσκολο… μου έλειπε η καθημερινή μας επαφή. Αλλά όσο περνούσαν οι μέρες και απατούσα το delivery με το σπιτικό φαγητό που μαγείρευα, τόσο συνειδητοποιούσα ότι ο σύντροφος της ζωής μου είναι το σπιτικό φαγητό.

Μετά από περίπου 1 μήνα χωρίς delivery άρχισα να συνειδητοποιώ τις αλλαγές στο σώμα μου: Ένιωθα φυσιολογικά πεινασμένη το πρωί που ξυπνούσα, δεν είχα ατελείωτες λιγούρες το βράδυ, δεν κοιμόμουν σκασμένη και δεν ένιωθα όλη τη μέρα αυτό που λέμε “τη βρωμιά μέσα μου”. Κοιμόμουν καλύτερα, ένιωθα πιο ελαφρύ το σώμα μου κι απολάμβανα το φαγητό περισσότερο!

Αυτός ο νέος σύντροφος στη ζωή μου άρχισε να μου αρέσει και να μου αρέσει πολύ!

Έτσι, αποφάσισα να επενδύσω περισσότερο στη σχέση μας. Ούσα έτσι κι αλλιώς λάτρης της μαγειρικής και φανατική θαυμάστρια του MasterChef, ξεκίνησα να αναζητώ διαφορετικά υλικά και να πειραματίζομαι με συνταγές. Η περίοδος της καραντίνας ήρθε κι έδεσε και με βρήκε κάθε μέρα στην κουζίνα να φτιάχνω φαγητά που περιλάμβαναν από κινόα, βρώμη, φινόκιο, πλιγούρι και λιναρόσπορο, μέχρι μάκα και μεσκίτ (θα σου μιλήσω σε άλλο άρθρο γι’ αυτά τα superfoods).

Ο κόσμος των οργανικών/ βιολογικών προϊόντων με συνεπήρε και κάθε επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ με τα οργανικά προϊόντα ήταν για μένα ένα υπέροχο ταξίδι! Ένιωθα έτσι όπως ένιωθα παλιά όταν έβγαινα απ’ τα Zara!

Ξεκίνησα να πίνω smoothies για να δω πώς είναι, από περιέργεια και πλέον φτιάχνω κάθε μέρα με διαφορετικά υλικά! Μέσα από 1 μόνο smoothie μπορείς να καταναλώσεις δύο- τρία φρούτα, λαχανικά, σιτάρια με μεγάλη θρεπτική αξία κι άλλες σούπερ τροφές που σε γεμίζουν ενέργεια χωρίς καν να το καταλάβεις.

Αν με ρωτάς, λοιπόν, πώς να τρως πιο υγιεινά, μπορώ να σου δώσω μια απάντηση: Θα αρχίσεις να τρως πιο υγιεινά, όταν θελήσεις και επιλέξεις να τρως πιο υγιεινά!

Όπως σου έχω ξαναπεί, όλα είναι επιλογές σου, επιλέγεις τον τρόπο που θέλεις να ζήσεις, και η διατροφή σου αποτελεί ένα κομμάτι του τρόπου ζωής σου! Πρέπει απλά να το πάρεις απόφαση και να κάνεις την αρχή. Η συνέχεια είναι πάντα πιο εύκολη. Το δύσκολο είναι η απόφαση και η αρχή. Έχεις τη δύναμη να το κάνεις;

Κι αν θέλεις έμπνευση για τις συνταγές σου… Εδώ θα βρεις πολλές ιδέες για υγιεινό φαγητό κάθε μέρα! Από αλμυρά μέχρι απολαυστικά γλυκά!

Πηγή: https://ipop.gr/fitness/pos-katafera-n-archiso-na-troo-pio-ygieina-kai-pos-tha-to-kaneis-ki-esy/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ