Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤα ακουστικά είναι ο νέος κίνδυνος - Ένα δισεκατομμύριο νέοι πρόκειται να...

Τα ακουστικά είναι ο νέος κίνδυνος – Ένα δισεκατομμύριο νέοι πρόκειται να χάσουν την ακοή τους από τη δυνατή μουσική

Κυκλοφόρησε μία νέα έρευνα και η αλήθεια είναι πως με σόκαρε, γιατί όλα όσα αποκαλύπτει ότι δε θα έπρεπε να κάνω, τα κάνω και, μάλιστα, σε καθημερινή βάση! Το ήξερες, δηλαδή, εσύ ότι περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο έφηβοι και νεαροί ενήλικες ενδέχεται να διατρέξουν κίνδυνο απώλειας ακοής λόγω της χρήσης ακουστικών και της παρουσίας τους σε εκδηλώσεις με πολύ δυνατή μουσική;


Μια διεθνής ομάδα ερευνητών εκτιμά ότι το 24% των ατόμων ηλικίας 12 έως 34 ετών ακούει μουσική ακούει μουσική σε ατομικές συσκευές ακρόασης σε «μη ασφαλές επίπεδο». Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό BMJ Global Health.

 

Κίνδυνος δυνατής μουσικής στα ακουστικά: Τι ανακάλυψαν νέες έρευνες;

 

Κάλεσαν τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν «επειγόντως» πολιτικές ασφαλούς ακρόασης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι περισσότερα από 430 εκατομμύρια ανθρώπων όλων των ηλικιών παγκοσμίως πάσχουν σήμερα από απώλεια ακοής σε βαθμό αναπηρίας.

Οι νέοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι λόγω της χρήσης προσωπικών συσκευών ακρόασης, όπως τα smartphones.

«Επαναλαμβανόμενες ή ακόμη και μεμονωμένες περιπτώσεις μη ασφαλούς ακρόασης μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο ακουστικό σύστημα, που εκδηλώνεται με παροδικές ή μόνιμες εμβοές ή/και αλλαγές στην ακοή», ανέφεραν οι ερευνητές.

«Η βλάβη από τη μη ασφαλή ακρόαση μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της ζωής, και η έκθεση σε θόρυβο νωρίτερα στη ζωή μπορεί να κάνει τα άτομα πιο ευάλωτα στην απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία», δήλωσαν.

Η μελέτη τους εξέτασε τα ποσοστά μη ασφαλούς ακρόασης σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας στις ΗΠΑ, εξέτασαν προηγούμενες μελέτες σχετικά με τις συσκευές ακρόασης και τους χώρους δυνατής μουσικής, μεταξύ του 2000 και του 2021.

κίνδυνος δυνατής μουσικής στα ακουστικά

Freepik

 

Στην ανάλυση συμπεριλήφθηκαν 33 μελέτες που συμμετείχαν λίγο περισσότερα από 19.000 άτομα.

Οι συγγραφείς υπολόγισαν ότι το 23% των ενηλίκων που μελετήθηκαν και το 27% των ανηλίκων εκτέθηκαν σε υπερβολικό θόρυβο από προσωπικές συσκευές ακρόασης.

Προέβλεψαν, επίσης, ότι το 48% των ατόμων ηλικίας 12 έως 34 ετών σε όλο τον κόσμο εκτίθενται σε υπερβολικό θόρυβο σε χώρους με δυνατή μουσική, όπως κλαμπ ή μπαρ, αλλά προειδοποίησαν ότι η εκτίμηση είναι περιορισμένης ακρίβειας. Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο παγκόσμιος αριθμός των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων που θα μπορούσαν δυνητικά να διατρέχουν κίνδυνο απώλειας ακοής ως αποτέλεσμα κυμαίνεται από 0,67 δισεκατομμύρια έως 1,35 δισεκατομμύρια.

Οι συγγραφείς της μελέτης αναγνώρισαν ότι τα ευρήματα δεν περιλαμβάνουν τους «δημογραφικούς παράγοντες» ή «αλλαγές στην πολιτική για ασφαλή ακρόαση σε ορισμένες χώρες», αλλά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση σε δυνατή μουσική σε χώρους ή ακόμα και στα ακουστικά μας είναι επικίνδυνη.

 

Tags : Health

Κατερίνα Ταλιαδούρου 18 November 2022

.

Πηγή: https://ipop.gr/health/ta-akoystika-einai-o-neos-kindynos-ena/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ