Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήoneΤι συμβαίνει τελικά στο μυαλό μας όταν ερωτευόμαστε;

Τι συμβαίνει τελικά στο μυαλό μας όταν ερωτευόμαστε;

Όταν ερωτευόμαστε, βιώνουμε μια πλημμύρα θετικών συναισθημάτων και ορμονών που μπορεί να οδηγήσουν σε αγαλλίαση, αυξημένη ενέργεια και μειωμένη ανάγκη για ύπνο. Μπορεί να αισθανόμαστε ζαλισμένοι, να έχουμε πεταλούδες στο στομάχι μας και να μην μπορούμε να συγκεντρωθούμε σε οτιδήποτε άλλο εκτός από τη νέα μας αγάπη. Μπορεί να έχουμε εμμονή σε κάθε τους κίνηση και να θέλουμε να είμαστε μαζί τους όλη την ώρα.


Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν νιώθουμε αυτά τα πράγματα; Αποδεικνύεται ότι το να ερωτεύεσαι μοιάζει πολύ με τα ναρκωτικά.

Όταν συναντάμε για πρώτη φορά κάποιον που μας ελκύει, ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει ένα κοκτέιλ χημικών ουσιών που επηρεάζουν το πώς σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε. Η ντοπαμίνη, η νορεπινεφρίνη και η σεροτονίνη εμπλέκονται όλα στα πρώτα στάδια της αγάπης και συνεργάζονται για να δημιουργήσουν μια κατάσταση εθισμού.

Η ντοπαμίνη είναι γνωστή ως η χημική ουσία της «ανταμοιβής» επειδή απελευθερώνεται όταν κάνουμε κάτι που μας κάνει να νιώθουμε καλά. Απελευθερώνεται επίσης όταν τρώμε, κάνουμε σεξ ή χρησιμοποιούμε ναρκωτικά. Η νορεπινεφρίνη είναι παρόμοια με την αδρεναλίνη και απελευθερώνεται ως απάντηση στο στρες. Είναι αυτό που κάνει την καρδιά μας να χτυπάει δυνατά όταν μας ελκύει κάποιος. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με την ευτυχία και την ηρεμία.

Όλες αυτές οι χημικές ουσίες συνεργάζονται για να δημιουργήσουν την αίσθηση του «ερωτευμένου». Μας βοηθούν να επικεντρωθούμε στον νέο μας σύντροφο, να νιώθουμε περισσότερη ενέργεια και λιγότερο σαν να χρειάζεται να κοιμόμαστε ή να φάμε. Με άλλα λόγια, βοηθούν στη δημιουργία του ερωτικού σταδίου της αγάπης.

Λοιπόν, τι γίνεται όταν ο έρωτας ξεθωριάζει και μπαίνουμε στην πιο σταθερή, μακροχρόνια φάση της αγάπης;

Αλλάζει και η χημεία του εγκεφάλου μας.

Τα επίπεδα ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης στον εγκέφαλό μας αρχίζουν να μειώνονται και τα επίπεδα σεροτονίνης αυξάνονται. Αυτή η αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ηρεμίας και σταθερότητας, και αυτός είναι ο λόγος που αισθανόμαστε συχνά πιο άνετα και ασφαλείς σε μακροχρόνιες σχέσεις.

Φυσικά, κάθε σχέση είναι διαφορετική και οι χημικές ουσίες στον εγκέφαλό μας θα κυμαίνονται ανάλογα με την υγεία και την ευτυχία της σχέσης. Αλλά, γενικά, όσο περισσότερο είμαστε με κάποιον, τόσο περισσότερο η χημεία του εγκεφάλου μας αρχίζει να μοιάζει με εκείνη κάποιου που παίρνει ένα αντικαταθλιπτικό.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώθετε τρελαμένοι για κάποιον, να θυμάστε ότι δεν είναι μόνο έρωτας – είναι επίσης μια προσωρινή χημική ανισορροπία στον εγκέφαλό σας.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ