Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠού δεν βοηθούν τελικά τα ωμέγα 3 λιπαρά;

Πού δεν βοηθούν τελικά τα ωμέγα 3 λιπαρά;

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα θεωρείται πως βοηθούν για την καταπολέμηση του καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Δυστυχώς, μια νέα έρευνα έχει διαφορετική άποψη. Ωμέγα 3 και καρκίνος: Ποια είναι η σύνδεσή τους;


Ωμέγα 3 και καρκίνος: Ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποια σχέση. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές δεν αποκάλυψαν ουσιαστικά κανένα όφελος στην κατανάλωση ωμέγα-3 σε σχέση με τον καρκίνο. Στην πραγματικότητα, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη. Παράλληλα, παρατηρήθηκαν μερικά οφέλη απ’ τα ωμέγα-3 που αφορούν στη μείωση του κινδύνου της στεφανιαίας νόσου. Για να είναι σαφές, όμως, και τα δύο αυτά αποτελέσματα ήταν πολύ μικρά.

Φαντάσου για παράδειγμα 1000 ανθρώπους, οι οποίοι λαμβάνουν συστηματικά ωμέγα-3 συμπληρώματα για περίπου τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της μελέτης, περίπου τρία άτομα θα ξεφύγουν από καρδιακές παθήσεις, έξι θα αποφύγουν καρδιακή προσβολή και τρεις επιπλέον άντρες θα αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη.

«Η προηγούμενη έρευνα μας έδειξε επίσης, πως δεν προστατεύουν από συνθήκες όπως άγχος, κατάθλιψη, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη ή θάνατο», ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Lee Hooper, από τη Νοσηλευτική Σχολή του UEA.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μικρές ποσότητες ω-3 λιπαρών ουσιών είναι πραγματικά ωφέλιμες και φυσικά αυτά τα λίπη μπορούν να βρεθούν σε μια ποικιλία τροφών όπως ξηροί καρποί, σπόροι και ψάρια. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να καταναλώνουν τα ω-3 λιπαρά τους μέσω συμπληρωμάτων χωρίς συνταγή.

Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα;

Συνολικά, η ερευνητική ομάδα εξέτασε 47 προηγούμενες δοκιμές που περιλάμβαναν άτομα που δεν είχαν καρκίνο, είχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου ή είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με καρκίνο.

Επίσης, συμπεριλήφθηκαν άλλες 86 μελέτες που αφορούσαν περιπτώσεις καρδιαγγειακού επεισοδίου ή θανάτους. Πάνω από 100.000 άνθρωποι, κλήθηκαν τυχαία να αυξήσουν την πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ή να διατηρήσουν τη συνηθισμένη πρόσληψη για μια περίοδο τουλάχιστον ενός έτους.

Ο αριθμός των ανθρώπων και στις δύο ομάδες που πέθαναν, είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο ή είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή / εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όπως αναφέρουν και οι συγγραφείς της μελέτης, αυτές οι μεγάλες έρευνες περιελάμβαναν πληροφορίες από πολλές χιλιάδες ανθρώπους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι πληροφορίες αυτές έχουν διευκρινίσει ότι αν πάρουμε συμπληρώματα ωμέγα-3 για αρκετά χρόνια, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε ελαφρώς τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αλλά να το ισορροπήσουμε με ελαφρά αύξηση του κινδύνου ορισμένων καρκίνων.

Φυσικά, ασχέτως απ’ τα συμπληρώματα θα πρέπει να καταναλώνεις το ψάρι, το οποίο είναι ένα πολύ θρεπτικό φαγητό, πλούσιο σε πρωτεΐνες και ενέργεια καθώς και σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά όπως σελήνιο, ιώδιο, βιταμίνη D και ασβέστιο. Με λίγα λόγια, είναι πολλά περισσότερα από μια απλή πηγή ωμέγα 3.

Πηγή: https://ipop.gr/ereunes/poy-den-voithoyn-telika-ta-omega-3-lipara

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ