Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟ σκύλος σου αναγνωρίζει τη χαρά και την λύπη από το πρόσωπο...

Ο σκύλος σου αναγνωρίζει τη χαρά και την λύπη από το πρόσωπο σου!

Αν και εσύ έχεις σκύλο ή είσαι λάτρης των χαριτωμένων τετράποδων θα έχεις δει σίγουρα τον μικρό σου φίλο να έρχεται κοντά σου όταν το χαμόγελό σου φτάνει στα αυτιά ή να σε κοιτάζει με αυτό το λυπημένο βλέμμα όταν τα μούτρα σου φτάνουν στο πάτωμα. Αν δεν σου έχει λυθεί ακόμη η απορία πως ο σκύλος σου αναγνωρίζει τη χαρά και την λύπη σου, τότε η παρακάτω επιστημονική έρευνα θα σου λύσει την απορία.


Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, επιβεβαιώνει πως οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν τις εκφράσεις στο πρόσωπο τόσο ενός θυμωμένου όσο και ενός χαρούμενου ανθρώπου.  Οι ερευνητές του Ιατρικού και Κτηνιατρικού Πανεπιστημίου, με επικεφαλή τον καθηγητή κτηνιατρικής Λούντβιχ Χούμπερ, πραγματοποίησαν πειράματα με δύο ομάδες 20 σκύλων, στις οποίες έδειξαν φωτογραφίες ανθρώπων με διαφορετικές εκφράσεις στο πρόσωπο.

Οι μισοί σκύλοι επιβραβεύονταν αυτόματα με τροφή κάθε φορά που με τη μουσούδα τους ακουμπούσαν σωστά ένα χαρούμενο πρόσωπο, ενώ οι άλλοι μισοί έπαιρναν την αμοιβή τους, όταν αναγνώριζαν σωστά μία θυμωμένη έκφραση.

Τα ποσοστά επιτυχίας ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, με τους σκύλους να αναγνωρίζουν σχεδόν όλες τις φωτογραφίες με τις γκριμάτσες προσώπων και να επιλέγουν την σωστή κάθε φορά που βρισκόταν στο δίλημμα των δύο επιλογών.

Είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις ότι ένα άλλο ζώο, εκτός από τον άνθρωπο, είναι σε θέση να αναγνωρίσει τις συναισθηματικές εκφράσεις κάποιου άλλου.

«Αυτό το πετυχαίνουν οι σκύλοι όχι μόνο με πρόσωπα ανθρώπων που ήδη γνωρίζουν, αλλά και εντελώς αγνώστων, που δεν έχουν δει ποτέ στο παρελθόν» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, ενώ όπως τόνισε ακόμη είναι πολύ πιθανό οι τετράποδοι φίλοι μας να κάνουν ότι κάνουμε και εμείς, δηλαδή να συσχετίζουν ένα χαρούμενο πρόσωπο με ένα θετικό νόημα και ένα θυμωμένο πρόσωπο με ένα αρνητικό νόημα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ακόμη πως οι σκύλοι μπορούν να νιώσουν κάποιον άνθρωπο που κλαίει, ενώ μπορούν, επίσης, να «διαβάσουν» και τη συμπεριφορά του αφεντικού τους.

Την επόμενη φορά που θα πας σπίτι και θα ακούσεις τον τετράποδο φίλο σου να έρχεται προς το μέρος σου σκάστου ένα χαμόγελο, να είσαι σίγουρος πως θα το καταλάβει!

Tags : έρευνα

The Newsroom 24 February 2015

Πηγή: https://ipop.gr/themata/frontizw/o-skilos-sou-anagnorizi-ti-chara-ke-tin-lipi-apo-prosopo-sou/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ