Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠλύσιμο με νερό και σαπούνι ή αντισηπτικό χεριών; Τι είναι καλύτερο;

Πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή αντισηπτικό χεριών; Τι είναι καλύτερο;

Είτε κυκλοφορεί κάποιος ιός είτε όχι είναι καλό να ξέρεις ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος καθαριότητας των χεριών σου; Τι θα επιλέξεις, αντισηπτικό ή πλύσιμο χεριών; 


Άλλες φορές προτιμάς να πλένεις τα χέρια σου κι άλλες χρησιμοποιείς το αντισηπτικό χεριών για να διώξεις τα μικρόβια. Όμως, ξέρεις ποιο είναι καλύτερο; Πώς φεύγουν τα μικρόβια; Με το πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή με το αντισηπτικό χεριών; Υπάρχουν κάποιες καθημερινές συνήθειες που σε γεμίζουν με μικρόβια χωρίς να το καταλάβεις, αλλά με τον σωστό καθαρισμό δε θα αρρωστήσεις.

Αντισηπτικό ή πλύσιμο χεριών;

Φυσικά και το να χρησιμοποιείς απολυμαντικό χεριών όταν βγαίνεις από τα μέσα μεταφοράς ή όταν συναναστρέφεσαι με πολλούς ανθρώπους είναι μία πολύ καλή και αξιοπρεπής λύση. Κάθε φορά που έρχεσαι σε επαφή με κάτι που χρησιμοποιεί πολύς κόσμος, όπως πόμολα και χρήματα, είναι καλό να καθαρίζεις στη συνέχεια τα χέρια σου με αντισηπτικό.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι το αντισηπτικό χεριών είναι καλύτερο από το πλύσιμο. Μπορεί τα απολυμαντικά υγρά που συστήνονται να είναι μια πολύ καλή λύση, ειδικά όταν βρίσκεσαι έξω και συναναστρέφεσαι με κόσμο, όμως μόνο όταν δεν έχεις τη δυνατότητα να πλυθείς με νερό και σαπούνι.

Ο βασικός κανόνας είναι πως το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείς από τα μικρόβια.

Σε μια εποχή έξαρσης των ιώσεων και της γρίπης το να πλένεις τακτικά τα χέρια σου επιβάλλεται, αν σκεφτείς πόσο συχνά έρχεσαι σε επαφή με μικρόβια και βακτήρια. Βέβαια, δεν έχεις πάντα πρόσβαση σε κάποιο νιπτήρα, πράγμα που σημαίνει ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις το αντισηπτικό χεριών είναι απαραίτητο.

Αντισηπτικό vs απολυμαντικό

Να διευκρινίσουμε, ωστόσο, πως άλλο αντισηπτικό κι άλλο απολυμαντικό. Πολύς κόσμος τα μπερδεύει κι είναι λογικό, όμως είναι καλό να ξέρεις τη διαφορά τους.

Τα αντισηπτικά δεν σκοτώνουν εντελώς τα μικρόβια, αλλά μειώνουν πρόσκαιρα τον αριθμό τους πάνω στο δέρμα και στους βλεννογόνους. Γι’ αυτό το λόγο και δεν είναι πλήρως αποτελεσματικά απέναντι σε ιούς, ενώ η τακτική επανάληψη της χρήσης τους είναι απαραίτητη.

Τα απολυμαντικά, από την άλλη πλευρά, εφαρμόζονται πάνω σε αδρανείς επιφάνειες.

Πηγή: https://ipop.gr/ugeia/plysimo-me-nero-kai-sapoyni-i-antisiptiko-cherion-ti-einai-kalytero/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ