Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤι κάνει ο αφυγραντήρας; Τι να προσέχετε για να μην κινδυνέψει η...

Τι κάνει ο αφυγραντήρας; Τι να προσέχετε για να μην κινδυνέψει η υγεία σας;

image

επιμέλεια Kλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr iatrikanea


Ο αφυγραντήρας είναι η συσκευή που έχει σχεδιαστεί για να μειώσει την ποσότητα υγρασίας στον αέρα του δωματίου – σπιτιού. Ο αφυγραντήρας μας βοηθάει να κρατήσουμε τα επίπεδα υγρασίας στο δωμάτιο υπό έλεγχο, έτσι ώστε ο αέρας να είναι πιο “άνετος” και υγιεινός και τα φυσικά – ορατά σημάδια της υγρασίας, όπως η μούχλα στους τοίχους ή η συμπύκνωση στα παράθυρα, να περιοριστούν ή να εξαφανιστούν.
Μερικά σπίτια μπορεί να έχουν προβλήματα υγρασίας μόνο σε ορισμένες περιόδους του έτους, όπως την άνοιξη, όταν υπάρχει μεγάλη απορροή νερού από το έδαφος. Άλλες κατοικίες παρουσιάζουν πρόβλημα υψηλής υγρασίας όλο το χρόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υγρασία που παρουσιάζεται σε βορινούς τοίχους και ντουλάπες, η συμπύκνωση υγρασίας (σταγόνες νερού) στα παράθυρα, εμφάνιση μούχλας στο λουτρό, σε χώρους που δε θερμαίνονται σωστά ή δεν αερίζονται. Υπάρχουν επίσης φορές που η υγρασία είναι πρόβλημα μόνο σε ένα δωμάτιο ή χώρο του σπιτιού που είτε δεν είναι μονωμένο σωστά ή υπάρχουν κατασκευαστικές κακοτεχνίες.
Η αντιμετώπιση της υψηλής υγρασίας δεν είναι απλά ένα πρόβλημα αισθητικής. Είναι κυρίως η προϋπόθεση για τη συντήρηση του σπιτιού. Το κυριότερο όμως είναι, και θα πρέπει να τονιστεί, ότι διατηρώντας το σωστό επίπεδο υγρασίας στο σπίτι σας, είναι καθοριστικό για την ποιότητα ζωής της οικογένειας στο σπίτι. Ενώ η υγρασία σε φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να είναι ευεργετική, η υψηλή ή υπερβολική υγρασία θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη για την υγεία σας. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα, στις μέρες μας που η θέρμανση του σπιτιού κατά τους χειμερινούς μήνες είναι ελλιπέστατη έως και ανύπαρκτη για πολλά νοικοκυριά, παιδιά να κρυολογούν συχνά και επαναλαμβανόμενα, δημιουργώντας επώδυνες καταστάσεις και εξασθένιση του οργανισμού, που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα υγείας. Δείτε μόνο τη συχνότητα που παιδάκια απουσιάζουν από το σχολείο λόγω κρυολογήματος. Η υψηλή υγρασία και η ύπαρξη μούχλας μπορούν να είναι η αιτία αλλεργιών!
Ο αφυγραντήρας είναι λοιπόν η συσκευή εκείνη που αφαιρεί από το σπίτι την υπερβολική υγρασία και τη διατηρεί σε φυσιολογικά, υγιή επίπεδα. Η χρήση αφυγραντήρα συντηρεί το σπίτι, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα υγιές περιβάλλον διαβίωσης, προλαμβάνει παθήσεις που οφείλονται στην υψηλή υγρασία όπως αλλεργίες, άσθμα, κλπ. Τέλος, χωρίς αμφιβολία η χρήση αφυγραντήρα στο σπίτι μειώνει το κόστος θέρμανσης κατά τουλάχιστον 20%.
Αυτό που κάνει ένας αφυγραντήρας είναι να μειώνει τη σχετική υγρασία του αέρα με την αφαίρεση της σχετικής υγρασίας από τον αέρα. Το αν θα έχετε τη συμπύκνωση υγρασίας ή αλλιώς συμπύκνωση υδρατμών (θάμπωμα και σταγόνες νερού στα παράθυρα) στο παράθυρο είναι μια σχέση μεταξύ των τριών παραγόντων :

Θερμοκρασία του αέρα. Η θερμοκρασία της επιφάνειας του γυαλιού Η σχετική υγρασία του δωματίου

Ο αφυγραντήρας μπορεί μόνο να επηρεάσει άμεσα τον έναν από αυτούς (θα μπορούσε να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό τη θερμοκρασία του αέρα ανάλογα με το μέγεθος του δωματίου). Ας πούμε για παράδειγμά ότι η θερμοκρασία δωματίου είναι 20°C και η σχετική υγρασία είναι 55%. Όσο η θερμοκρασία πάνω στο το παράθυρο παραμένει στους 12°C δεν θα σχηματιστεί συμπύκνωση. Αλλά αν η θερμοκρασία της επιφάνειας του γυαλιού πέσει κάτω από τους 12°C θα έχετε εξορισμού συμπύκνωση, υγροποίηση του αέρα. Είναι απλό, ο αφυγραντήρας μπορεί να κρατήσει σταθερή την υγρασία του χώρου, αλλά οι χειμωνιάτικες – κρύες συνθήκες κάνουν το γυαλί πιο κρύο τη νύχτα και κατ’ επέκταση αυτό δημιουργεί συμπύκνωση.

image

Προσοχή αν έχετε αφυγραντήρα –

Υπάρχει ζήτημα υγείας

Για να απολαμβάνετε σταθερά τα οφέλη από τον αφυγραντήρα, θα πρέπει να θυμάστε ότι είναι πολύ σημαντικό να τον καθαρίζετε σωστά. Είναι το ίδιο σημαντικός παράγοντας, όσο και τα χαρακτηριστικά της μονάδας που αγοράσατε και για την οποία κάνατε τόση έρευνα. 
Ο σωστός καθαρισμός του αφυγραντήρα σας θα κρατήσει τη μονάδα σε καλή λειτουργία, θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Δείτε τα σωστά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να κρατήσετε τον αφυγραντήρα σας καθαρό και ωφέλιμο για την υγεία σας.

Δοχείο συλλογής του νερού

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καθαρίζετε στον αφυγραντήρα σας είναι το δοχείο συλλογής του νερού. Σίγουρα γνωρίζετε ήδη ότι θα πρέπει να αδειάζετε το νερό αυτό σε τακτική βάση, αλλά ίσως να μην ξέρετε ότι χρειάζεται και ένα καλό τρίψιμο και καθάρισμα κάθε τόσο. Οι περισσότεροι ξεχνούν το πλύσιμο αυτού του μέρους με σαπούνι και νερό. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να έχει καθαριστεί το δοχείο συλλογής νερού, επειδή μπορεί να συσσωρευτεί μούχλα και από εκεί να κυκλοφορήσει σε όλο το σύστημα.

Φίλτρα αέρα

Το επόμενο πράγμα που χρειάζεται να καθαρίζετε ή να αντικαταστήσετε περιοδικά είναι τα φίλτρα του αφυγραντήρα. Σε ορισμένες συσκευές, τα φίλτρα μπορούν να καθαριστούν με απλό τρεχούμενο νερό. Σε κάποια άλλα συστήματα όμως τα φίλτρα αέρα πρέπει να αντικατασταθούν πλήρως. Φροντίστε να μάθετε τι ισχύει για τον δικό σας αφυγραντήρα και βεβαιωθείτε ότι τα φίλτρα του καθαρίζονται ή να αντικαθίστανται, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Καθαρίστε το εξωτερικό μέρος του αφυγραντήρα σας

Περίπου μία φορά το χρόνο, θα πρέπει επίσης να καθαρίζετε και το εξωτερικό του αφυγραντήρα σας. Αυτό περιλαμβάνει όλα τα πλαστικά μέρη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να διαλύσετε λίγη χλωρίνη σε νερό και με ένα σφουγγάρι να περάσετε όλες τις εξωτερικές επιφάνειες. Στη συνέχεια, απλά σκουπίστε όλα τα μέρη.

Καθαρίστε τις γρίλιες/σχάρες εισαγωγής και εξαγωγής του αέρα

Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να καθαρίζετε τακτικά στον αφυγραντήρα σας είναι οι γρίλιες εισαγωγής και εξαγωγής του αέρα. Τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, θα πρέπει να εφαρμόζετε το ειδικό λεπτό εξάρτημα απορρόφησης του αέρα της ηλεκτρικής σκούπας και να βάζετε στις γρίλιες για να τραβήξει όλη τη βρωμιά και τη σκόνη που μπορεί να έχει συσσωρευθεί σε εκείνο το σημείο του αφυγραντήρα. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι ο αέρας που εισέρχεται και εξέρχεται από το μηχάνημα δεν θα παρασύρει και δεν θα διαχέει στον χώρο που ζείτε και αναπνέετε άλλες επικίνδυνες ουσίες και βρωμιές.
Πηγές: https://www.cnet.com, https://www.air-n-water.com
 

Πηγή: https://medlabgr.blogspot.com/2020/01/ti-kanei-o-afigrantiras-ti-prepei-na-prosexoume-gia-na-min-kindinepsi-i-igeia-mas.html?fbclid=IwAR1IzrgfB56PAxJRzdOZO4HkhE8HdEkcqfZIVyipclZn23FOtkHKliR8vVo#ixzz7hcopvyXO

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ