Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΟ άνθρωπος είναι φυλακισμένος μόνο από το μυαλό του

Ο άνθρωπος είναι φυλακισμένος μόνο από το μυαλό του

Στο απέραντο κόσμο της ύπαρξης, πρέπει κανείς να αναλογιστεί: τι πραγματικά περιορίζει τον άνθρωπο; Είναι οι απτές ράβδοι ενός κυττάρου, οι αλυσίδες των περιστάσεων ή θα μπορούσαν να είναι οι αόρατες αλυσίδες σκέψης;


Οι αρχαίοι φιλόσοφοι πίστευαν ότι η αντίληψή μας διαμορφώνει την πραγματικότητά μας. Αν κάποιος αντιληφθεί τον κόσμο ως φυλακή, τότε γίνεται. Το μυαλό, με τις μυριάδες σκέψεις, πεποιθήσεις και υποθέσεις του, μπορεί να είναι είτε ένα καταφύγιο ελευθερίας είτε ένα κλουβί περιορισμού.

Οι Στωικοί της αρχαίας Ελλάδας συχνά μιλούσαν για την εσωτερική ακρόπολη, ένα φρούριο μέσα, αδιαπέραστο από τις θλίψεις του εξωτερικού κόσμου. Ωστόσο, αν το μυαλό μπορεί να είναι ένα τέτοιο καταφύγιο, πώς γίνεται και ο δεσμοφύλακάς μας;

Κάθε πεποίθηση που έχουμε σκιαγραφεί τα περιγράμματα της πραγματικότητάς μας. Μερικές πεποιθήσεις ενδυναμώνουν, μας ανεβάζουν σε μεγάλα ύψη, ενώ άλλες μας βαραίνουν, γειώνοντας τις δυνατότητές μας στην  αμφιβολία και την απόγνωση. Είναι σαν την πανάρχαια ιστορία του ελέφαντα που ήταν δεμένος σε έναν πάσσαλο ως νεαρό μοσχάρι. Με τον καιρό, καθώς ο ελέφαντας μεγαλώνει, παραμένει πεπεισμένος ότι ο πάσσαλος τον κρατά στη θέση του, παρόλο που η ενήλικη δύναμή του θα μπορούσε εύκολα να τον ξεριζώσει.

Ομοίως, πολλοί από εμάς ζούμε τη ζωή μας δεμένοι με προηγούμενες εμπειρίες, ξεπερασμένες πεποιθήσεις και παλιές αφηγήσεις. Γινόμαστε αιχμάλωτοι, όχι των πραγματικών τοίχων, αλλά των ορίων του ίδιου μας του μυαλού. Ωστόσο, μέσα σε αυτό το μυαλό βρίσκεται επίσης το κλειδί για την απελευθέρωση.

Η αληθινή ελευθερία, όπως πολλοί σοφοί και στοχαστές έχουν προτείνει, δεν είναι απλώς η απουσία σωματικού περιορισμού αλλά η παρουσία ψυχικής ελευθερίας. Είναι η βαθιά συνειδητοποίηση ότι ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες, η εσωτερική κατάσταση κάποιου παραμένει κυρίαρχη.

Έτσι, καθώς περιηγούμαστε στο ταξίδι της ζωής, ίσως η αναζήτηση δεν είναι να απελευθερωθούμε από τις εξωτερικές αλυσίδες αλλά να αναγνωρίσουμε και να απελευθερώσουμε τις εσωτερικές. Διότι κατανοώντας ότι ο άνθρωπος φυλακίζεται μόνο από το μυαλό του, καταλαβαίνουμε επίσης ότι κρατά το κλειδί για τη δική του χειραφέτηση.

Συμπερασματικά, ενώ ο κόσμος έξω μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις και εμπόδια, οι πιο βαθιές μάχες διεξάγονται μέσα. Η αναγνώριση και η αμφισβήτηση των περιορισμών που επιβάλλονται από τον εαυτό μας μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς μια ζωή γνήσιας ελευθερίας και ολοκλήρωσης.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ