Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟι 5 κρυμμένοι κίνδυνοι στα αντισηπτικά!

Οι 5 κρυμμένοι κίνδυνοι στα αντισηπτικά!

Βάζεις αντισηπτικό. Το απλώνεις παντού στα χέρια σου. Νιώθεις μια αίσθηση καθαριότητας. Ακούγεται σχετικά απλό και γρήγορο αλλά δεν είναι και τόσο αθώο…                 


Το απολυμαντικό χεριών έχει συχνά μια μορφή αλκοόλης, όπως η αιθυλική αλκοόλη, ως ενεργό συστατικό και λειτουργεί ως αντισηπτικό. Άλλα συστατικά μπορεί να περιλαμβάνουν νερό, άρωμα και γλυκερίνη.

Άλλα απολυμαντικά χειρός με βάση το οινόπνευμα περιέχουν μια αντιβιοτική ένωση που ονομάζεται triclosan ή triclocarban. Αυτό το συστατικό μπορεί επίσης να βρεθεί σε σαπούνια και ακόμη και στην οδοντόκρεμα. Τα προϊόντα αυτά συχνά χαρακτηρίζονται ως αντιβακτηριακά, αντιμικροβιακά ή αντισηπτικά σαπούνια.

Ωστόσο, το triclosan μπορεί να κρύβει ορισμένους κινδύνους και αν έχεις πάθει κι εσύ μια εμμονή με τα αντισηπτικά χρειάζεται προσοχή.

Οι κρυμμένοι κίνδυνοι στα αντισηπτικά που δεν γνωρίζουμε

Αντίσταση στα αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά κατά των βακτηρίων. Αλλά τι συμβαίνει εάν το σώμα μας αναπτύξει αντοχή στα αντιβιοτικά και με τη σειρά του προωθεί την αντίσταση στα βακτήρια;

Το Triclosan συμβάλλει στην ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα αντιβιοτικά. Η χρήση απολυμαντικών χειρός μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει την αντοχή σε ασθένειες με τη θανάτωση καλών βακτηρίων, τα οποία βοηθούν στην προστασία από τα κακά βακτηρίδια.

Σε μια μελέτη του 2011 από την Υπηρεσία Επιδημιολογικής Ευφυΐας στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι υπάλληλοι της υγειονομικής περίθαλψης οι οποίοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιούν απολυμαντικά χεριών αντί να πλύνουν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό, ήταν σχεδόν έξι φορές περισσότερο εκτεθειμένοι.

Η υπερέκθεση στα αντιβιοτικά ή η ακατάλληλη χρήση αντιβιοτικών μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακή αντοχή, καθιστώντας τη δυσκολότερη ή ακόμη και αδύνατη τη θεραπεία.

Δηλητηρίαση από το οινόπνευμα

Επειδή δεν περιέχει triclosan, δεν σημαίνει πως είναι απολύτως ασφαλές. Το ενεργό συστατικό σε ορισμένα απολυμαντικά χεριών είναι συνήθως ένας τύπος αλκοόλ που δρα ως αντιμικροβιακό που σκοτώνει βακτήρια. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. και τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων συνιστούν αιθυλική αλκοόλη, ισοπροπυλική αλκοόλη ή μείγμα των δύο σε συγκέντρωση 60% έως 95%.

Τον Μάρτιο του 2012, έξι έφηβοι στην Καλιφόρνια νοσηλεύονταν με δηλητηρίαση επειδή ήπιαν απολυμαντικό χεριών, αποτελώντας ένα από τα οικιακά προϊόντα που προκαλούν δηλητηρίαση!

Και γι΄αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή αν έχετε παιδιά στο σπίτι.

Διαταραχές των ορμονών

Μια άλλη επίδραση του triclosan είναι ορμονικά προβλήματα.

Το FDA λέει ότι η έρευνα δείχνει ότι το triclosan μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικές διαταραχές και να κάνει τα βακτήρια να προσαρμοστούν στις αντιμικροβιακές ιδιότητές του, γεγονός που δημιουργεί περισσότερα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι η ένωση μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι ορμόνες λειτουργούν στο σώμα, δημιουργώντας ανησυχίες και δικαιολογώντας περαιτέρω έρευνες για να κατανοήσουν καλύτερα πώς μπορεί να επηρεάσουν τον άνθρωπο.

Ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα

Μελέτες έχουν δείξει ότι το triclosan μπορεί επίσης να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο προστατεύει το σώμα από τις ασθένειες.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Michigan διαπίστωσαν ότι το triclosan μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανθρώπινη ανοσολογική λειτουργία. Ο συμβιβασμός του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε αλλεργίες και πιο ευάλωτοι στην τοξική χημική ουσία δισφαινόλη Α, η οποία βρίσκεται στα πλαστικά.

Τοξικά χημικά

Εάν το απολυμαντικό χεριών έχει άρωμα, τότε είναι πιθανό να είναι φορτωμένο με τοξικές χημικές ουσίες.

Τα συνθετικά αρώματα περιέχουν φθαλικές ενώσεις, οι οποίες απορροφώνται από το δέρμα και έχουν κατηγορηθεί για αλλεργικές αντιδράσεις, όπως επίσης και για διαταραχές στο αναπαραγωγικό, ανοσοποιητικό και ορμονικό σύστημα.

Θα πρέπει επίσης να προσέξετε τα parabens, τα οποία βρίσκονται σε πολλά προϊόντα φροντίδας του δέρματος.

Πηγή: https://ipop.gr/ugeia/oi-5-krymmenoi-kindynoi-sta-antisiptika/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ