Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΛευκό ρύζι: Οι επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς

Λευκό ρύζι: Οι επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς

Όλοι γνωρίζουμε ότι το λευκό ρύζι δεν είναι η πιο υγιεινή τροφή. Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και χαμηλό σε θρεπτικά συστατικά. Τι κάνει όμως πραγματικά στην υγεία της καρδιάς μας;


Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση λευκού ρυζιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation, εξέτασε δεδομένα από περισσότερους από 20.000 ανθρώπους στην Κίνα.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: εκείνους που έτρωγαν λευκό ρύζι μία φορά την εβδομάδα, εκείνους που το έτρωγαν δύο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα και εκείνους που το έτρωγαν περισσότερες από τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Αφού παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για κατά μέσο όρο εννέα χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα που έτρωγε περισσότερο λευκό ρύζι είχε 17% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξει καρδιακή νόσο από την ομάδα που το έτρωγε λιγότερο.

Λοιπόν, ποιος είναι ο λόγος για αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο;

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχει να κάνει με τον υψηλό γλυκαιμικό δείκτη του λευκού ρυζιού. Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα μέτρο του πόσο γρήγορα ένα φαγητό αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας.

Το λευκό ρύζι έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Έτσι, εάν θέλετε να προστατεύσετε την υγεία της καρδιάς σας, είναι καλύτερο να περιορίσετε την πρόσληψη λευκού ρυζιού. Προτιμήστε ρύζι ολικής αλέσεως. Έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και είναι μια πολύ πιο υγιεινή επιλογή για την καρδιά σας.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ