Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟι λιγούρες σου αποκαλύπτουν πολλά για την υγεία σου!

Οι λιγούρες σου αποκαλύπτουν πολλά για την υγεία σου!

Οι λιγούρες που έχεις κατά καιρούς μπορούν να πουν πολλά για την υγεία σου. Πώς συνδέονται ακριβώς προβλήματα υγείας και λιγούρες; 


Έχεις έλλειψη σε κάποια βιταμίνη, δυσκολεύεσαι στον ύπνο ή έχεις έλλειψη σιδήρου; Όλα αυτά μπορούν να έχουν άμεση σχέση με τις λιγούρες σου. Θες σοκολάτα ή κάτι αλμυρό και νομίζεις πως δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο; Κι όμως κάνεις λάθος!

Πώς συνδέονται προβλήματα υγείας και λιγούρες;

Αν θες να φας σοκολάτα

Η επιθυμία σου για σοκολάτα συνδέεται συχνά με την έλλειψη μαγνησίου, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και κατάθλιψη. Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση 100 έως 400 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας την ημέρα θα μπορούσε να είναι ένας φυσικός τρόπος για να θεραπευτεί η κατάθλιψη. Βέβαια, η σοκολάτα του εμπορίου έχει παραπάνω ζάχαρη απ’ όση νομίζουμε, γεγονός που δεν βοηθάει και πολύ στην ψυχολογία σου.

Αντί για σοκολάτα προτίμησε να φας αμύγδαλα ή δημητριακά.

Αν θες να φας γλυκά και ζάχαρη

Υπάρχει μια αποδεδειγμένη σύνδεση μεταξύ της έλλειψης ύπνου και της παχυσαρκίας, όχι μόνο επειδή η πρώτη κάνει την απώλεια βάρους σωματικά δύσκολη, αλλά και επειδή το σώμα σου χρειάζεται ζάχαρη όταν κουράζεται, όπως έχουν δείξει οι μελέτες. Το γεγονός ότι τα περισσότερα γλυκά που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία σου.

Προσπάθησε να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη με τα αποξηραμένα φρούτα ή και με φρέσκα της αρεσκείας σου.

Αν θες τυρί

Δεδομένου ότι το τυρί είναι μια βόμβα ντοπαμίνης, είναι δύσκολο να διευκρινιστεί η διαφορά μεταξύ μιας επιθυμίας και μιας απλής εξάρτησης. Από την άλλη πλευρά, αν κάνεις μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θες συχνά να φας τυρί, αυτό μπορεί να είναι σημάδι έλλειψης βιταμίνης Α ή D.

Προτίμησε να φας γνήσιο τυρί, όπως φέτα, γραβιέρα κι άλλα ελληνικά τυριά και ελάττωσε την κατανάλωση αλμυρών junk food με τυρί.

Αν θες να φας πατατάκια

Αυτή η συνήθεια μπορεί να σημαίνει ότι δεν καταναλώνεις αρκετούς υδατάνθρακες και υγιή λίπη, ειδικά τα ωμέγα 3 λιπαρά. Επίσης, είναι πιθανό να έχεις χαμηλά επίπεδα νατρίου, πράγμα που οδηγεί συχνά και στην εφίδρωση.

Προσπάθησε να καταναλώνεις ελαιόλαδο, καρύδια και αβοκάντο, ενώ καλό θα ήταν να συμβουλευτείς και το γιατρό σου, αν πιστεύεις πως έχεις ανεπάρκεια σε νάτριο.

Αν θες να πιεις αναψυκτικό

Τα αναψυκτικά περιέχουν μεγάλη ποσότητα καφεΐνης, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει την επιθυμία αυτή. Συχνά έχουν την ακριβή ποσότητα καφεΐνης που απαιτείται για να σε ξυπνήσουν, όμως μερικές φορές αυτή η ποσότητα περνά απαρατήρητη και καταλήγεις να είσαι εθισμένος στα αναψυκτικά. Μια λαχτάρα για την Coca-Cola μπορεί επίσης να σημαίνει ότι έχεις έλλειψη ασβεστίου ή μαγνησίου.

Απόφυγε τις υψηλές δόσεις καφεΐνης και ζάχαρης και προτίμησε τη μαύρη σοκολάτα ή το τσάι.

Αν θες κάτι δροσερό, όπως παγωμένο νερό

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, αν σου συμβαίνει αυτό, μπορεί να έχεις έλλειψη σιδήρου. Ο κρύος πάγος μπορεί να οδηγήσει σε μια μικρή πνευματική ώθηση, όπως ο καφές, που θεραπεύει την κόπωση που προκαλείται από την έλλειψη σιδήρου. Φυσικά, αν απλά σου αρέσει να γεύεσαι τον πάγο από το αναψυκτικό σου δεν είναι και ανησυχητικό.

Bonus: Γιατί σπάνια επιθυμούμε τα φρούτα και τα λαχανικά;

Οι λιγούρες, σε αντίθεση με την κοινή πείνα, συνδέονται άμεσα με την ψυχολογία. Αν και στις δύο περιπτώσεις απελευθερώνονται ντοπαμίνη και ορμόνες, όλες οι λιγούρες έχουν μια επαναλαμβανόμενη επιθυμία για ευχαρίστηση. Για παράδειγμα, η σοκολάτα που λιώνει στο στόμα ή η γεύση της ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλό σου, η οποία σου δίνει άμεση ευχαρίστηση. Αυτή η μέθοδος υψηλής πρόσληψης θερμίδων χρονολογείται από τις προϊστορικές εποχές, όταν τα σνακ ήταν ένας απλός μηχανισμός επιβίωσης. Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν διεγείρουν τις αισθήσεις σου τόσο έντονα και γι’ αυτό σπάνια θα θελήσεις να τα καταναλώσεις χωρίς λόγο.

Πηγή: https://ipop.gr/ugeia/oi-ligoyres-soy-apokalyptoyn-polla-gia-tin-ygeia-soy

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ