Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Τι ομάδα αίματος θα έχει το παιδί μου;». Η επιστημονική απάντηση

«Τι ομάδα αίματος θα έχει το παιδί μου;». Η επιστημονική απάντηση

Αν ετοιμάζεσαι να γίνεις μανούλα, σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί τι ομάδα αίματος θα έχει το παιδί σου. Κι ενώ ξέρεις ότι είναι κάτι που θα μάθεις σε λίγο καιρό, θέλεις να γνωρίζεις ήδη όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς!


Δεν υπάρχει τρόπος να μάθεις με βεβαιότητα τι ομάδα αίματος θα έχει το μωρό σου πριν γεννηθεί, αλλά μπορείς να περιορίσεις τις επιλογές εφόσον γνωρίζεις την δική σου ομάδα αίματος και του συντρόφου σου.

 

Η ομάδα αίματος “κληρονομείται” απ’ τους βιολογικούς γονείς. Δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος να μάθεις την ομάδα αίματος του μωρού σου χωρίς εξέταση αίματος, αλλά παρακάτω θα δεις μια ανάλυση των πιθανοτήτων.

Οι ομάδες αίματος

Οι βασικές ομάδες αίματος είναι: Α, Β, ΑΒ και Ο. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια στην ομάδα αίματος Α έχουν αντιγόνα Α στις επιφάνειές τους. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια σην ομάδα αίματος Β έχουν αντιγόνα Β στις επιφάνειές τους. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια στην ομάδα ΑΒ έχουν αμφότερα τα αντιγόνα και εκείνα στην ομάδα αίματος Ο δεν έχουν καθόλου αντιγόνα.

H κληρονομικότητα και το γονίδιο ABO

Η ομάδα αίματος κληρονομείται απ’ τους γονείς, όπως κάθε άλλο χαρακτηριστικό. Ανάλογα, λοιπόν, με την ομάδα αίματος της μητέρας και του πατέρα, καθορίζεται και η ομάδα αίματος του μωρού.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι δύο μόνο από τα αλληλόμορφα του γονιδίου που καθορίζει τον τύπο των ομάδων αίματος “ΑΒΟ” του ανθρώπου είναι συνεπικρατή.

Τι ομάδα αίματος θα έχει το παιδί

Η ομάδα αίματος που τελικά θα έχει το μωρό σου, εξαρτάται από την κυριαρχία των γονιδίων. Για παράδειγμα, ένα μωρό που λαμβάνει ένα αλληλόμορφο ομάδας Β από έναν γονέα και ένα αλληλόμορφο ομάδας Ο από τον άλλο, θα έχει ομάδα αίματος Β επειδή το αλληλόμορφο Β είναι κυρίαρχο. Επίσης, είναι πιθανό ένα μωρό να έχει διαφορετικό τύπο αίματος από τους δύο γονείς.

Εδώ είναι η πλήρης ανάλυση:

  • Το Α κυριαρχεί στο O
  • Το Β κυριαρχεί στο O
  • Τα Α και Β είναι συν-κυρίαρχα

Τι ομάδα αίματος θα έχει το παιδί

aimodosia.gov.cy

Ομάδα αίματος Ο Rh + ή Ο Rh –

  • Η Ο Rh + είναι η πιο συχνή ομάδα αίματος.
  • Η Ο Rh – είναι η πιο σπάνια ομάδα αίματος.

 

Tags : Kids

Αφροδίτη Πρέβεζα 

Πηγή: https://ipop.gr/kids/ti-omada-aimatos-tha-echei-to-paidi-moy/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ