Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟι αθυρόστομοι είναι πάντα και οι πιο αληθινοί

Οι αθυρόστομοι είναι πάντα και οι πιο αληθινοί

Αθυρόστομος∙ ακόμα κι η λέξη δεν του έκανε τη χάρη, ομολογουμένως αυτά τα 11 γράμματα δε βγάζουν και τον ομορφότερο ήχο, σαν να είναι όλοι προκατειλημμένοι απέναντί του. Αθυρόστομος είναι αυτός που χρησιμοποιεί εκφράσεις άσεμνες, προσβλητικές, μη πρέπουσες, αγοραίες, καθώς και βωμολοχίες, κατά τον ορισμό.


Αν κοιτάξεις όμως την ετυμολογία, θα καταλάβεις πολλά περισσότερο κι ίσως αλλάξεις κάπως και τη διαστρεβλωμένη άποψή σου. Είναι ένα παζλ απ’ το στερητικό α, τη θύρα και το στόμα. Ουσιαστικά ο αθυρόστομος δεν είναι άλλος απ’ αυτόν δε χρησιμοποιεί φραγμούς στα λόγια του, είναι πράγματι τόσο τρομερό να λες την αλήθεια;

Απόψεις και συναισθήματα αφιλτράριστα, αυτά θα βγουν απ’ τα χείλη του. Θυμός ατόφιος, απογοήτευση καθαρή, εκνευρισμός ανεξέλεγκτος. Ό,τι σκεφτεί θα στο πει, ό,τι τον ενοχλήσει, θα στο δώσει να το καταλάβεις. Δε θα ψάξει για φτασίδια να στολίσουν την ειλικρίνειά του να μη σου κάτσει βαριά στο στομάχι.

Δεν ντύνει τις άσχημες αλήθειες του με όμορφο περιτύλιγμα. Ό,τι έχει να πει, θα στο πει είτε σ’ αρέσει είτε όχι. Αν σε θεωρεί μαλάκα, δε θα κωλώσει να σε χαρακτηρίσει, όμως σκέψου πως τουλάχιστον θα το μάθεις απ’ τον ίδιο και θα σε κοιτάει στα μάτια όταν θα στο λέει.

Πνεύματα αναρχικά οι αθυρόστομοι, δεν καταφέρνουν να μπουν σε καλούπια κοινωνικής ισορροπίας και καλών τρόπων. Δε φυλακίζονται, δε συμμορφώνονται. Βρίζουν όποτε το νιώθουν κι απελευθερώνονται και το σίγουρο είναι πως αδιαφορούν για την κακή τους εντύπωση.

Κι όσο αγενή, κακότροπο ή σταρχιδιστή κι αν βιαστείς να τον χαρακτηρίσεις, ξεχνάς μια σημαντική λεπτομέρεια. Είναι πάντα καλύτερο το κατάμουτρα απ’ αυτή τη δήθεν ευγένεια ορισμένων  που σου χαμογελούν με αυτό το γλοιώδες μειδίαμα της υποκρισίας και μόλις απομακρυνθείς απ’ το οπτικό τους πεδίο, σκάβουν λάκκο που χωράς εσύ κι όλο σου το σόι.

Όμορφη η αίσθηση της ευγένειας, έχεις σκεφτεί όμως πόσες φορές δεν είναι τίποτα παραπάνω από καλοστημένο ψέμα; Γελοίοι τύποι που μπροστά σου συντηρούν τη «σωστή» τους εικόνα και τον καθώς πρέπει ρόλο τους και πίσω σου στάζουν δηλητήριο με εκφράσεις κάθε άλλο παρά κόσμιες.

Κι είναι κι οι άλλοι που είναι υπερβολικά καλά παιδιά για να βρίσουν και το χειρότερο που θα ακούσεις απ’ τα χείλη τους είναι κάτι του στιλ «Τι βλάκας». Αλήθεια τώρα, πείτε μας, δε σας στενεύει το φωτοστέφανο;

Είσαι άνθρωπος κι αυτό σημαίνει πως κουβαλάς πάνω σου όλες τις καλές και τις κακές στιγμές σου, κρύβεις έναν άγγελο κι έναν δαίμονα. Έχεις ανάγκη κάποιες στιγμές να διαολοστείλεις τον άλλον και να λυτρωθείς, να πεις αυτό το «άντε γαμήσου κι εσύ» που φλερτάρει με τη γλώσσα σου καιρό τώρα και μάταια προσπαθείς να το καταπιείς.

Θα ξεσπάσει και μια και δυο φορές αν χρειαστεί, θα πετάξει στα σκουπίδια τους καλούς του τρόπους, θα γκρεμίσει πόρτες και σιωπές, θα βρίσει, θα σε στολίσει με άσχημες αλήθειες κι ακόμα πιο άσχημους χαρακτηρισμούς. Είναι ο ίδιος που θα κλάψει δυνατά, θα σπάσει βάζα και ποτήρια, γιατί ο αθυρόστομος έχει φτάσει πιο κοντά στην αλήθεια του απ’ ό,τι θα φτάσει ποτέ κάθε ευγενικός τυπάκος που τα κρατάει όλα μέσα του. Αυτούς να φοβάστε.

Όσοι έχουν το «μαλάκα» για φιλική προσφώνηση και το «δε μας χέζεις κι εσύ» για χαιρετισμό, σίγουρα δεν είναι ήσυχοι και διακριτικοί ούτε καταφέρνουν να περάσουν ποτέ αδιάφοροι. Έχουν μια φυσική μαγκιά που τραβάει τα βλέμματα, ένα ηφαίστειο που συνεχίζει συχνά-πυκνά να εκρήγνυται.

Ναι, είναι άνθρωπος της πιάτσας και του λιμανιού, αλλά όταν καθίσει στο σαλόνι σου θα ξέρεις πως έχει μονάχα ένα πρόσωπο, πως δε θα ψιθυρίσει κάτι όταν στρίψεις το κεφάλι σου ούτε θα σκεφτεί κάτι σκοτεινό όσο θα σου χαμογελά. Ένα πρόσωπο λίγο βρόμικο για ορισμένους ως και χυδαίο για κάποιους άλλους μα σίγουρα έξυπνο κι αληθινό.

Αν ψάχνεις άνθρωπο των τύπων, να σου χαϊδεύει τα αυτιά και να κρατάει το ρυθμό της μελωδίας σου, δε θα τον βρεις εδώ. Αν πάλι αντέχεις την ωμή αλήθεια, τους χύμα ανθρώπους, σιχαίνεσαι το μέτρο και γοητεύεσαι απ’ το χαμό, μπορείς να παρασυρθείς στη γοητεία τους.

Πηγή: https://www.citypatras.gr/plus/oi-athyrostomoi-panta-oi-pio-alithinoi/?fbclid=IwAR18rL6jl0E8wl6IpbIRTzhVjVQMPwbZjl-rEA26VkOAzo-V6AwaVUMP2-Y

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ