Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΤι προκαλεί την πίεση στο στήθος όταν νιώθουμε στρες;

Τι προκαλεί την πίεση στο στήθος όταν νιώθουμε στρες;

Το να νιώθουμε σφίξιμο στο στήθος όταν είμαστε στρεσαρισμένοι είναι ένα σύνηθες φαινόμενο και οφείλεται κυρίως στην απόκριση του σώματός μας «μάχη-ή-φυγή». Όταν αντιμετωπίζουμε μια αγχωτική κατάσταση, το σώμα μας απελευθερώνει ορμόνες του στρες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Η αδρεναλίνη αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση, ενώ η κορτιζόλη περιορίζει τις μη επείγουσες λειτουργίες, οδηγώντας και τα δύο σε σφίξιμο στο στήθος.


Το σφίξιμο στο στήθος μπορεί επίσης να προέρχεται από την αναπνευστική μας απόκριση στο στρες. Η γρήγορη, ρηχή αναπνοή – μια συνηθισμένη αντίδραση στρες – μπορεί να προκαλέσει αισθήματα σφίξιμο στο στήθος ή δυσφορία. Επιπλέον, υπό το στρες, έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση των σωματικών μας αισθήσεων, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την αντίληψή μας για αυτό το σφίξιμο.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, το ακραίο στρες μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση γνωστή ως μυοκαρδιοπάθεια λόγω στρες, προκαλώντας πόνο στο στήθος και άλλα συμπτώματα παρόμοια με καρδιακή προσβολή. Ενώ το περιστασιακό σφίξιμο στο στήθος λόγω στρες είναι συνήθως αβλαβές, η επίμονη ή σοβαρή ενόχληση θα πρέπει να αξιολογείται από επαγγελματία υγείας, καθώς θα μπορούσε να υποδηλώνει σοβαρή καρδιακή πάθηση.

Η διαχείριση του στρες μέσω ασκήσεων χαλάρωσης, τακτικής σωματικής δραστηριότητας, υγιεινής διατροφής και επαγγελματικής υποστήριξης ψυχικής υγείας μπορεί να ανακουφίσει το σφίξιμο στο στήθος που προκαλείται από το στρες. Στην ουσία, ενώ το σφίξιμο στο στήθος που προκαλείται από το στρες είναι μια φυσιολογική αντίδραση στο στρες, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν η ενόχληση είναι σοβαρή ή επίμονη.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ