Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΈκζεμα: Μήπως η αιτία δεν είναι αυτή που νομίζεις;

Έκζεμα: Μήπως η αιτία δεν είναι αυτή που νομίζεις;

Το δέρμα σου σε ορισμένα σημεία έχει «σκάσει», είναι ξηρό και έχεις μια ασυνήθιστη φαγούρα; Μπορεί να είναι έκζεμα. Το έκζεμα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινή σου ζωή, καθώς όταν βρίσκεται σε φάση ύφεσης μπορεί να γίνει μια κατάσταση που σε ταλαιπωρεί πολύ. Εκτός απ’ την κληρονομικότητα, όμως, ήξερες ότι υπάρχουν κι άλλα αίτια του εκζέματος που αγνοούμε;


Εάν κανείς στην οικογένειά σου δεν έχει έκζεμα ή αλλιώς ατοπική δερματίτιδα, μάλλον η δική κατάσταση οφείλεται σε κάποιον άλλο λόγο.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να υποφέρουν από αυτή την κατάσταση του δέρματος σε διάφορα μέρη του σώματος. Τα πιο συχνά σημάδια είναι το ξηρό δέρμα, η αίσθηση καψίματος, το κοκκίνισμα της περιοχής, το ξεφλούδισμα, ο κνησμός και ο πόνος.

Αυτά είναι τα γενικά συμπτώματα, ενώ υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορεί να επιδεινώσουν περαιτέρω την πάθηση του δέρματος.

Ποια είναι τα άλλα αίτια του εκζέματος;

Σε πολλές περιπτώσεις, τα συμπτώματα είναι σαφώς ορατά από την παιδική ηλικία. Σε μερικούς ανθρώπους τα εξωτερικά συμπτώματα εξαφανίζονται μετά την εφηβεία, ενώ άλλα παραμένουν σε όλη τους τη ζωή.

Ένας συνδυασμός υπερευαισθησίας σε ορισμένες ουσίες και ερεθίσματα και η προδιάθεση για έκζεμα είναι συχνά οι ένοχοι. Υπάρχουν επίσης πολλές άλλες αιτίες που μπορούν να επιδεινώσουν την πάθηση.

  • Ξηροδερμία: Η τάση του δέρματος να γίνεται πιο ξηρό, ειδικά τον Χειμώνα, με την εναλλαγή της θερμοκρασίας, μπορεί να προκαλέσει έκζεμα.
  • Μεθανάλη: Ένα αέριο που βρίσκεται στα οικιακά απολυμαντικά, σε μερικά εμβόλια και κόλλες.
  • Μέταλλα: Ειδικά το νικέλιο.
  • Ισοθειαζολινόνη: Ένα αντιβακτηριακό συστατικό που χρησιμοποιείται σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως μωρομάντηλα.
  • Καπνός τσιγάρου.
  • Ψυχικό και σωματικό άγχος.
  • Σαπούνια και οικιακά προϊόντα καθαρισμού.
  • Άρωμα.

Τι μπορείς να κάνεις;

Η σωστή ενυδάτωση του δέρματος είναι πολύ σημαντική όταν έχεις έκζεμα. Επίσης, να είσαι προσεκτικός με ορισμένα σαπούνια, καθώς μπορεί να ερεθίσουν περισσότερο το ευαίσθητο δέρμα.

Σε περιπτώσεις σοβαρών μορφών εκζέματος, συνιστάται να συμβουλευτείς σίγουρα έναν δερματολόγο. Με τα κατάλληλα μέσα και φάρμακα, μπορείς να καταπολεμήσεις αυτή την κατάσταση του δέρματος.

Πηγή: https://ipop.gr/ugeia/ekzema-mipos-i-aitia-den-einai-ayti-poy-nomizeis/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ