Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτοματικό σεξ και καρκίνος: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Στοματικό σεξ και καρκίνος: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Όλοι το έχουμε ακούσει: «Το στοματικό σεξ προκαλεί καρκίνο!» Είναι όμως αλήθεια; Ας ρίξουμε μια ματιά στα στοιχεία.


Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε για τι πράγμα μιλάμε. Το στοματικό σεξ είναι κάθε είδος σεξουαλικής δραστηριότητας που περιλαμβάνει το στόμα και τα γεννητικά όργανα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φιλιά, γλείψιμο, πιπίλισμα και διείσδυση με πέος, δάχτυλο ή σεξουαλικό παιχνίδι.

Τώρα, στον κίνδυνο καρκίνου. Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου που έχουν συνδεθεί με το στοματικό σεξ, αλλά ο πιο κοινός είναι ο στοματοφαρυγγικός καρκίνος. Πρόκειται για καρκίνο του πίσω μέρους του λαιμού, συμπεριλαμβανομένης της βάσης της γλώσσας και των αμυγδαλών.

Ο στοματοφαρυγγικός καρκίνος συνδέεται συχνότερα με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Ο HPV είναι ένας πολύ κοινός ιός που μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι σεξουαλικά ενεργοί θα κολλήσουν τον HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι HPV και οι περισσότεροι από αυτούς είναι αβλαβείς. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, συμπεριλαμβανομένου του στοματοφαρυγγικού καρκίνου.

Τα καλά νέα είναι ότι ο στοματοφαρυγγικός καρκίνος είναι πολύ σπάνιος. Στην πραγματικότητα, είναι ένας από τους πιο σπάνιους τύπους καρκίνου. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι θα υπάρξουν περίπου 13.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του στοματοφάρυγγα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2019. Αυτό είναι λιγότερο από το 1% όλων των περιπτώσεων καρκίνου.

Λοιπόν, τι σημαίνει όλο αυτό; Σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ να κάνετε στοματικό σεξ;

Όχι. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που κάνουν στοματικό σεξ δεν θα νοσήσουν ποτέ από καρκίνο του στοματοφάρυγγα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο:

• Εμβολιαστείτε για τον HPV. Το εμβόλιο HPV είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και μπορεί να σας βοηθήσει να προστατεύσετε από τους τύπους HPV που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Το εμβόλιο HPV συνιστάται τόσο για αγόρια όσο και για κορίτσια και είναι πιο αποτελεσματικό όταν χορηγείται πριν γίνετε σεξουαλικά ενεργοί.

• Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό ή οδοντιατρικό φράγμα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από τον HPV.

• Περιορίστε τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων σας. Όσο περισσότερους συντρόφους έχετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μόλυνσης από τον HPV.

• Αποφύγετε το κάπνισμα. Το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του στοματοφάρυγγα.

Εάν ανησυχείτε για τον κίνδυνο του στοματοφαρυγγικού καρκίνου, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τον κίνδυνο και να λάβετε μέτρα για να τον μειώσετε.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ