Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΆνοια: Βάρος και φύλο παίζουν ρόλο, λένε επιστήμονες

Άνοια: Βάρος και φύλο παίζουν ρόλο, λένε επιστήμονες

Όλοι γνωρίζουμε ότι το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό και διαβήτη. Ωστόσο, νέα έρευνα έχει δείξει ότι θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.


Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology, εξέτασε δεδομένα από πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διαπίστωσαν ότι όσοι ήταν παχύσαρκοι (με ΔΜΣ 30 και άνω) είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από εκείνους με υγιές βάρος. Και, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη, ο κίνδυνος ήταν ακόμη υψηλότερος για εκείνους που ήταν σοβαρά παχύσαρκοι (με ΔΜΣ 35 ή μεγαλύτερο), οι οποίοι είχαν 42% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία αύξανε τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας ακόμη και αν δεν υπήρχαν άλλοι παράγοντες κινδύνου. Αυτό υποδηλώνει ότι το ίδιο το βάρος μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την πάθηση.

Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία αποτελούσε περισσότερο παράγοντα κινδύνου για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες. Οι γυναίκες που ήταν παχύσαρκες είχαν 38% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από τις γυναίκες υγιούς βάρους, ενώ οι άνδρες που ήταν παχύσαρκοι είχαν μόνο 24% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση.

Τι σημαίνει λοιπόν όλο αυτό; Λοιπόν, είναι σαφές ότι το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για άνοια, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουμε. Εάν έχετε επιπλέον βάρος, τότε είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να το χάσετε, όχι μόνο για τη γενική σας υγεία, αλλά και για να μειώσετε τον κίνδυνο να αναπτύξετε άνοια στη μετέπειτα ζωή σας.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ