Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠοια είναι η κατάλληλη διατροφή ανάλογα με την ηλικία σου;

Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή ανάλογα με την ηλικία σου;

Ο μεγαλύτερος μύθος που μπορεί ν’ ακούσεις ή να διαβάσεις είναι ότι υπάρχει μια “τέλεια δίαιτα”. Δεν υπάρχει! Ο κάθε άνθρωπος, ο κάθε οργανισμός και το κάθε σώμα είναι διαφορετικό και μια δίαιτα που λειτουργεί για τον έναν μπορεί να μη λειτουργεί για τον άλλον. Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή ανάλογα με την ηλικία σου;


Αναλόγως την ηλικία σου, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγεις κι άλλα που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη διατροφή σου προκειμένου να είσαι υγιής και fit.

Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή ανάλογα με την ηλικία σου;

Στην εφηβεία

Σε αυτό το στάδιο, το σώμα μεγαλώνει και αναπτύσσεται και γι’ αυτό χρειάζεται πολλά θρεπτικά συστατικά. Κι αυτή είναι και η ηλικία που οι άνθρωποι σταματούν να τρώνε πρωινό και καταναλώνουν περισσότερα junk food, κάτι που σίγουρα δεν είναι μια σωστή “πρακτική”.

Αν βρίσκεσαι σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, τότε είναι σημαντικό να καταναλώνεις κάθε μέρα το πρωινό σου. Δεν χρειάζεται να αποφύγεις τα αγαπημένα σου snack αλλά να προσέξεις την ποσότητα. Ασβέστιο, πρωτεΐνη και σίδηρος είναι must!

Στα 20’s

Όταν βρίσκεσαι σε αυτήν την ηλικία έχει έρθει η ώρα να μετατρέψεις το junk food σε υγιεινό φαγητό! Αντικατέστησε τα πατατάκια με ποπ κορν, την σοκολάτα γάλακτος με μαύρη σοκολάτα και στη θέση του παγωτού βάλε το γιαούρτι.

Η διατροφή σου θα πρέπει να περιλαμβάνει ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, φολικό οξύ και μπορείς να καταναλώνεις λαχανικά και φρούτα, ψωμί, ζυμαρικά, σολομό και chia seeds, ενδεικτικά.

Στα 30’s

Για να υποστηρίξεις τις σωματικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αυτής της ηλικίας, η διατροφή σου θα πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα που δημιουργούν μυς και κάνουν τα οστά πιο ισχυρά. Πλούσια σε πρωτεΐνη στοιχεία όπως τα αυγά, οι σπόροι, τα καρύδια, τα προϊόντα σόγιας, το στήθος κοτόπουλου και η κινόα είναι φίλοι σου.

Το γάλα και το γιαούρτι είναι απαραίτητα για την ενίσχυση των οστών, αλλά εάν χρειαστεί, μπορείς να εξετάσεις και το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων ασβεστίου και πρωτεϊνών.

Στα 40’s

Για να ρυθμίσεις το επίπεδο σακχάρου στο αίμα και να ενισχύσεις το μεταβολισμό σου σε αυτό το στάδιο, φρόντισε να συμπεριλάβεις τις ίνες στη διατροφή σου. Τροφές όπως το μπρόκολο, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και οι πατάτες θα σε βοηθήσουν σημαντικά.

Το junk food θα πρέπει να αποφευχθεί. Αντί να  παραγγείλεις, μπορείς να δοκιμάσεις να κάνεις τα μπιφτέκια σου στο σπίτι πιο υγιή.

Μη λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα,φρούτα και λαχανικά είναι must. Σε κάθε γεύμα, βεβαιώσου ότι έχεις λάβει τις απαραίτητες πρωτεΐνες.

Στα 50’s

Με την ηλικία, ο ρυθμός μεταβολισμού μειώνεται και γι΄αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνεις τρόφιμα τα οποία το σώμα μπορεί να χωνέψει εύκολα.

Όταν είσαι σε αυτήν την ηλικία πρέπει να αλλάξεις το γάλα με το γάλα αμυγδάλου και τα κανονικά δημητριακά με είδη που δεν περιέχουν γεύσεις και ζάχαρη. Μπορείτε να προσθέσετε το μέλι αντί για ζάχαρη.

Για να μειώσετε τα σημάδια γήρανσης, μπορείς να καταναλώνεις αβοκάντο, μπρόκολο, blueberries, ξηρούς καρπούς και σπανάκι. Η κατανάλωση μήλων μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις τη χοληστερόλη και να καταπολεμήσεις τον διαβήτη.

Στα 60 +

Όταν βρίσκεσαι σε αυτό το ηλικιακό στάδιο συμπεριέλαβε 5 μερίδες λαχανικών και 2 μερίδες φρούτων καθημερινά. Είναι σημαντικό να καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως σπανάκι, φακές και φασόλια.

Είναι επίσης, σημαντικό να μειώσεις την πρόσληψη αλατιού, να αποφεύγεις τα γλυκά και να πίνεις πολύ νερό!

Πηγή: https://ipop.gr/fitness/poia-einai-i-katallili-diatrofi-analoga-me-tin-ilikia-soy/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ