Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΠρολαμβάνει τον καρκίνο η κατανάλωση ψαριών;

Προλαμβάνει τον καρκίνο η κατανάλωση ψαριών;

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά;


Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που μπορούν να αλληλεπιδράσουν με ασφάλεια με τις ελεύθερες ρίζες και να τερματίσουν την αλυσιδωτή αντίδραση πριν καταστραφούν τα ζωτικά μόρια. Αν και υπάρχουν πολλά ενζυμικά συστήματα μέσα στο σώμα που σαρώνουν τις ελεύθερες ρίζες, τα βασικά αντιοξειδωτικά μικροθρεπτικών συστατικών είναι η βιταμίνη Ε, η βήτα-καροτίνη και η βιταμίνη C.

Το σελήνιο, ένα ιχνοστοιχείο που απαιτείται για τη σωστή λειτουργία ενός από τα αντιοξειδωτικά ενζυμικά συστήματα του σώματος, περιλαμβάνεται μερικές φορές σε αυτή την κατηγορία. Το σώμα δεν μπορεί να παράγει αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά, επομένως πρέπει να παρέχονται από τη διατροφή.

Γιατί να τρώτε ψάρια κάθε εβδομάδα;

Οι καλύτερες επιλογές είναι τα λιπαρά ψάρια πλούσια σε υγιή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως η ρέγγα, οι σαρδέλες, ο σολομός, η πέστροφα της λίμνης, το σκουμπρί και ο τόνος. Αλλά μην πάρετε κάψουλες ιχθυελαίου εκτός εάν έχετε διαγνωστεί με καρδιακή νόσο και δεν μπορείτε να φάτε τουλάχιστον δύο γεύματα ψάρια την εβδομάδα. Τα άτομα με υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων που βρίσκονται υπό την επίβλεψη ιατρού μπορεί να ωφεληθούν από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε κάψουλες. Οι κατευθυντήριες γραμμές των ΗΠΑ συνιστούν επίσης δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα, αλλά δεν αφορούν τις κάψουλες ιχθυελαίου με την ίδια λεπτομέρεια με το AHA.

Μπορούν τα αντιοξειδωτικά να προλάβουν τον καρκίνο;

Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Σημαντικά εργαστηριακά στοιχεία από χημικές, κυτταροκαλλιέργειες και μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά μπορεί να επιβραδύνουν ή πιθανώς να εμποδίσουν την ανάπτυξη καρκίνου. Ωστόσο, οι πληροφορίες από πρόσφατες κλινικές δοκιμές είναι λιγότερο σαφείς. Τα τελευταία χρόνια, μεγάλης κλίμακας, τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές κατέληξαν σε ασυνεπή συμπεράσματα.

Διάφορες νέες έρευνες δείχνουν ότι μια μερίδα αμύγδαλα, για παράδειγμα, περιέχει την ίδια ποσότητα αντιοξειδωτικών που ονομάζονται φλαβονοειδή με μια μερίδα μπρόκολου. Και μια μερίδα μιας ουγγιάς αμύγδαλα παρέχει τόσα από αυτά τα αντιοξειδωτικά όσα βρίσκονται σε ένα φλιτζάνι παρασκευασμένο μαύρο ή πράσινο τσάι, επιπλέον του ότι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε!

Επιπλέον, οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι κύριες αντιοξειδωτικές ενώσεις που βρίσκονται στα αμύγδαλα, η κατεχίνη, η επικατεχίνη και η καμπφερόλη, είναι επίσης αυτές που παρέχουν τον υψηλότερο βαθμό προστασίας έναντι του κυτταρικού θανάτου από οξειδωτικά, ένας μηχανισμός που φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου των χρόνιων παθήσεων.

Τα αντιοξειδωτικά είναι άφθονα στα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και σε άλλα τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά και ορισμένα κρέατα, τα πουλερικά και τα ψάρια. Σας προτρέπουμε να μάθετε περισσότερα για τα αντιοξειδωτικά σήμερα!

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ