Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚαστορέλαιο: Ο νέος θησαυρός για την επιδερμίδα σου - Πώς πρέπει να...

Καστορέλαιο: Ο νέος θησαυρός για την επιδερμίδα σου – Πώς πρέπει να το χρησιμοποιείς ώστε να σε ωφελήσει;

Ποιος θα το φανταζόταν ότι ένα συστατικό που κάποτε το χρησιμοποιούσαν ως λιπαντικό κινητήρα για τα αγωνιστικά αυτοκίνητα, τώρα θα αποτελεί ένα από τα βασικότερα προϊόντα ομορφιάς που πρέπει να έχεις στο νεσεσέρ σου. Το ξέρω, δεν ακούγεται ό,τι καλύτερο για να το βάλεις στην επιδερμίδα σου, αλλά πίστεψέ με, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται τους χειμερινούς μήνες.


Το YouTube είναι γεμάτο μαρτυρίες για τη δύναμη του καστορέλαιου για τα μαλλιά, δε γίνεται να μην έχεις πέσει πάνω σε κάποιο βιντεάκι. Σε περίπτωση που δε το γνώριζες είναι μία ενυδατική κρέμα, αλλά διαφημίζεται κυρίως ως θαυματουργό συστατικό για την πρόληψη της φλεγμονής των ωοθυλακίων, την τόνωση της λάμψης και την προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών – είτε στο κεφάλι, στις βλεφαρίδες ή τα φρύδια.

 

Βέβαια, έχει κι άλλες ιδιότητες οι οποίες δεν είναι και τόσο γνωστές. Εμείς τις μάθαμε, όμως, και τις μοιραζόμαστε μαζί σου. 

 

Τι είναι το καστορέλαιο;

Το καστορέλαιο, που συχνά αναφέρεται ως ricinus communis στους καταλόγους συστατικών, είναι το φυτικό έλαιο που προέρχεται από την συμπίεση των σπόρων του φυτού καστορέλαιου, το οποίο βρίσκεται σε τροπικά κλίματα όπως η Ανατολική Αφρική, η Ινδία και η Λεκάνη της Μεσογείου.

Με διαυγές ή ανοιχτό κίτρινο χρώμα, το καστορέλαιο είναι πολύ πιο παχύρρευστο από άλλα έλαια που χρησιμοποιούνται συνήθως για καλλυντικούς και ιατρικούς σκοπούς, όπως το λάδι καρύδας ή το λάδι Argan. Το θετικό, όμως, είναι πως είναι επίσης πολύ πιο πλούσιο σε βιταμίνη Ε και λιπαρά οξέα από άλλα φυτικά έλαια.

Αν και δεν υπάρχουν πραγματικές επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι το καστορέλαιο βοηθά στην ανάπτυξη των μαλλιών, πιστεύεται ότι το ρικινελαϊκό οξύ, ένα ενυδατικό αμινοξύ στο λάδι, βελτιώνει την κατάσταση των μαλλιών. Αυτό, με τη σειρά του, δημιουργεί ένα καλύτερο περιβάλλον για την ανάπτυξη νέων μαλλιών – εξ ου και αυτές οι μαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

καστορέλαιο ιδιότητες

Freepik

Κάνει το καστορέλαιο καλό στο δέρμα;

Σε αντίθεση με τα έλαια αγριοτριανταφυλλιάς ή Argan, το καστορέλαιο τείνει να είναι το βασικό συστατικό στις φόρμουλες περιποίησης της επιδερμίδας, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιείς ήδη ένα προϊόν με καστορέλαιο χωρίς να το γνωρίζεις. 

Το καστορέλαιο αποτελείται ουσιαστικά από λιπαρά οξέα, τα οποία είναι σημαντικά για τη θρέψη και την ενυδάτωση του ξηρού, γερασμένου δέρματος. Το συγκεκριμένο λάδι περιέχει επίσης τριγλυκερίδια, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν το δέρμα να διατηρήσει την υγρασία του. Επιπλέον, δρα ως υγραντικό, που σημαίνει ότι αντλεί νερό από τον αέρα και το παγιδεύει στο δέρμα σου, αποτρέποντας έτσι την εξάτμιση της υγρασίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα ευεργετικό τον χειμώνα, όταν το δέρμα σου αντιμετωπίζει την χαμηλή θερμοκρασία στους εξωτερικούς χώρους και την υψηλή στους εσωτερικούς.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι το ρικινελαϊκό οξύ στο καστορέλαιο μπορεί να είναι αντιμικροβιακό. Γι’ αυτόν τον λόγο, το καστορέλαιο είναι ένα αποτελεσματικό συστατικό που βοηθά στην καταπολέμηση και την πρόληψη των κηλίδων, ακόμα και σε σοβαρές περιπτώσεις ακμής.

Μια άλλη μελέτη έχει δείξει ότι το καστορέλαιο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Όσοι πάσχουν από δερματικά προβλήματα όπως δερματίτιδα, έκζεμα, ακμή ή ψωρίαση θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από το καστορέλαιο καθώς η διπλή προσέγγισή του καταπραΰνει τον κνησμό και καταπολεμά τα βακτήρια. 

 

καστορέλαιο ιδιότητες

Pexels

Πρέπει να χρησιμοποιείς κι εσύ καστορέλαιο;

Ξέρω ότι με βάση αυτά που σου έχω πει, το καστορέλαιο ακούγεται σαν θεϊκό δώρο για όσου έχουν ακμή. Αλλά πίστεψέ με, δεν θα ήθελες να απλώσεις ένα παχύ στρώμα σε λιπαρό δέρμα με τάση για κηλίδες, καθώς μπορεί να φράξει τους πόρους. 

Αν έχεις, λοιπόν, πιο λιπαρό δέρμα, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς το καστορέλαιο με φειδώ. Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, το καστορέλαιο θα εξαφανίσει την ερυθρότητα στο δέρμα με τάση ακμής. Αλλά είναι επίσης ένα πιο βαρύ λάδι, οπότε προσπάθησε να το χρησιμοποιείς μία ή δύο φορές την εβδομάδα για να δεις πώς αντιδρά το δέρμα σου.

Όπως συμβαίνει με όλα τα προϊόντα περιποίησης δέρματος, έχει να κάνει με τη σύνθεση. Το καστορέλαιο είναι ασφαλές για οποιονδήποτε αρκεί να το χρησιμοποιεί σε μικρές δόσεις, όπως συμβαίνει με κάθε συστατικό άλλωστε.

Υπάρχουν μόνο δύο επιφυλάξεις που πρέπει να σημειωθούν. Συνιστάται πάντα να κάνεις ένα 24ωρο patch test εφαρμόζοντας λίγο καστορέλαιο στον εσωτερικό βραχίονα σου πριν το χρησιμοποιήσεις στο πρόσωπό σου και, εάν εμφανιστεί ερεθισμός, πρέπει να διακόψεις τη χρήση. Το καστορέλαιο είναι καλύτερο να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να προκαλέσει πόνους κύησης.

 

Tags : BeautySkincare

Κατερίνα Ταλιαδούρου 10 October 2022

 

Πηγή: https://ipop.gr/beauty/kastorelaio-o-neos-thisayros-gia-tin-ep/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ