Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠοια είναι η χώρα με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο; –...

Ποια είναι η χώρα με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο; – Τα τρία βασικά πράγματα που δεν κάνουν ποτέ οι κάτοικοί της για να έχουν μια υψηλή ποιότητα ζωής

Για πέντε συνεχόμενα χρόνια, η Φινλανδία κατατάσσεται στο Νο. 1 ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με την World Happiness Report.


Στην έκθεση του 2022, ζητήθηκε από ανθρώπους σε 156 χώρες να «εκτιμήσουν τη ζωή τους σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10, με τη χειρότερη δυνατή ζωή ως το 0». Εξετάζονται επίσης παράγοντες που συμβάλλουν στην κοινωνική υποστήριξη, το προσδόκιμο ζωής, τη γενναιοδωρία και την απουσία διαφθοράς.

 

5 χώρες με την καλύτερη ποιότητα ζωής για σένα που θέλεις να αλλάξεις την καθημερινότητά σου προς το καλύτερο

Ο Φινλανδός ψυχολόγος και φιλόσοφος Frank Martela, που μελετά τα θεμελιώδη της ευτυχίας, θέτει το εξής ερώτημα: Τι ακριβώς καθιστά τους πολίτες στην Φινλανδία τόσο πολύ ικανοποιημένους από τις ζωές τους; Και αναφέρεται σε τρία βασικά σημεία.

Τι δεν κάνουν οι άνθρωποι στην πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου;

1. Δεν συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους υπόλοιπους

Υπάρχει μια διάσημη φράση ενός Φινλανδού ποιητή: «Kell’ onni on, se onnen kätkeköön». Σε ελεύθερη μετάφραση αυτό σημαίνει: «Μην συγκρίνεις ή καυχιέσαι για την ευτυχία σου». Και οι Φινλανδοί αυτότο λαμβάνουν πραγματικά υπόψη, ειδικά όταν πρόκειται για υλικά πράγματα και επιδείξεις πλούτου.

«Κάποτε έπεσα πάνω σε έναν από τους πιο πλούσιους άνδρες στη Φινλανδία. Έσπρωχνε το μικρό του σε ένα καρότσι προς το σταθμό του τραμ. Θα μπορούσε να είχε αγοράσει ο ίδιος ένα ακριβό αυτοκίνητο ή να προσλάβει οδηγό, αλλά επέλεξε τα μέσα μαζικής μεταφοράς» ισχυρίζεται ο Frank Martela. Έτσι μοιάζει η επιτυχία στη Φινλανδία!

Συμβουλή για την ευτυχία: «Εστίασε περισσότερο σε αυτά που σε κάνουν χαρούμενο και λιγότερο στο να φαίνεσαι επιτυχημένος. Το πρώτο βήμα για την αληθινή ευτυχία είναι να ορίσεις τα δικά σου πρότυπα, αντί να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους».

πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου

Unsplash

2. Δεν παραβλέπουν τα οφέλη της φύσης

Σύμφωνα με έρευνα του 2021, το 87% των Φινλανδών πιστεύουν ότι η φύση είναι σημαντική για αυτούς επειδή τους παρέχει ψυχική ηρεμία, ενέργεια και χαλάρωση.

Στη Φινλανδία, οι εργαζόμενοι δικαιούνται τέσσερις εβδομάδες καλοκαιρινών διακοπών. Πολλοί από τους πολίτες εκμεταλλεύονται τις μέρες αυτές για να απολαύσουν την ύπαιθρο. Όσο λιγότερες ανέσεις, ακόμη και σε σημείο να μην υπάρχει ρεύμα ή τρεχούμενο νερό στο σπίτι, τόσο το καλύτερο. 

Πολλές φινλανδικές πόλεις είναι επίσης πυκνοδομημένες, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι έχουν πρόσβαση στη φύση.

Συμβουλή για την ευτυχία: «Το να περνάμε χρόνο στη φύση αυξάνει τη ζωτικότητα, την ευεξία μας και μας δίνει μια αίσθηση προσωπικής ανάπτυξης. Βρες τρόπους να προσθέσεις λίγη ευεξία στη ζωή σου, ακόμα κι αν είναι απλώς με την αγορά μερικών φυτών για το σπίτι σου».

 

3. Δεν σπάνε τον κύκλο εμπιστοσύνης της κοινότητας

Η έρευνα δείχνει ότι όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα εμπιστοσύνης σε μια χώρα, τόσο πιο ευτυχισμένοι είναι οι πολίτες της. Ένα πείραμα «χαμένου πορτοφολιού» το 2022 τέσταρε την εντιμότητα των πολιτών ρίχνοντας 192 πορτοφόλια σε 16 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Στο Ελσίνκι, 11 από τα 12 πορτοφόλια επιστράφηκαν στον ιδιοκτήτη.

Οι Φινλανδοί τείνουν να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον και να εκτιμούν την ειλικρίνεια. Εάν ξεχάσεις τον φορητό υπολογιστή σου σε μια βιβλιοθήκη ή χάσεις το τηλέφωνό σου στο τρένο, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα το πάρεις πίσω.

Unsplash

Τα παιδιά επίσης συχνά παίρνουν ένα δημόσιο λεωφορείο για το σπίτι από το σχολείο και παίζουν έξω χωρίς επίβλεψη.

Συμβουλή για την ευτυχία: «Σκέψου τρόπους για να δεθείς με την κοινότητά σου. Πώς μπορείς να δημιουργήσεις περισσότερη εμπιστοσύνη; Μικρές πράξεις όπως η παραχώρηση της θέσης σου στο τρένο κάνουν τη διαφορά».

 

Αναλυτικά η λίστα με τις 10 πιο ευτυχισμένες χώρες:

1. Φινλανδία

2. Δανία

3. Ισλανδία

4. Ελβετία

5. Ολλανδία

6. Λουξεμβούργο

7. Σουηδία

8. Νορβηγία

9. Ισραήλ

10. Νέα Ζηλανδία

 

Tags : Stay_updated

Φελίτσια Μακοβεϊ 8 January 2023

Πηγή: https://ipop.gr/lifestyle/poia-einai-i-chora-me-toys-pio-eytychisme/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ